Centraal Bohemen

Koninklijke achtertuin van Praag

Op slechts een steenworp afstand van Praag vind je een regio vol kastelen, rivieren, valleien en diepe bossen: Centraal Bohemen. Het gebied is vooral bekend van de idyllische dorpjes en goed bewaard gebleven kastelen. Het centrum van Kutná Hora is zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kutná Hora was jarenlang een echte mijnstad waar veel zilver werd gewonnen, maar heeft ook een lange wijnbouwtraditie. Tegenwoordig wordt die wijnbouw nieuw leven in geblazen. Een echte must see in deze regio is het middeleeuwse kasteel Karlštejn, waar de Romeinse keizer Karel IV de Tsjechische kroonjuwelen bewaarde.

Gevarieerd landschap

Wie in het hart van bruisend Praag staat, verwacht niet dat hij binnen een uur in een idyllisch landschap vol romantische rivierdalen, indrukwekkende burchten en bijzondere zandsteenformaties staat. Centraal Bohemen en haar afwisselende landschap zullen je aangenaam verrassen. Het is de grootste regio van Tsjechië, met grofweg twee verschillende landschappen. Het noordoostelijke deel bestaat vooral uit agrarische gebieden en naaldboombossen, terwijl je in het zuidwesten een heuvelachtiger landschap met gemengde bossen tegenkomt. Het gebied wordt doorkruist door verschillende rivieren, zoals de Vltava (Moldau), Labe (Elbe), Berounka en Sázava. Watersporters kunnen hier hun hart ophalen! Verder kun je Centraal Bohemen bijna niet bezoeken zonder (al dan niet per ongeluk) een of meerdere burchten tegen te komen. Karlštejn is de bekendste, maar ook Křivoklát, Konopiště en talloze andere eeuwenoude burchten en kastelen zijn een bezoekje waard. Een ander leuk uitje is een bezoek aan het grootste grottenstelsel van Tsjechië: de grotten van Koněprusy.

Goed te combineren met een stedentrip naar Praag

Uitzicht op de beroemde Sint Barbora kathedraal in Kutna Horá
Uitzicht op de beroemde Sint Barbora kathedraal in Kutna Horá

Zelfs de verste uithoeken van Centraal Bohemen zijn vanuit Praag binnen een uur te bereiken. We hebben dan ook een uitgebreid aanbod van dagtrips naar deze regio. Wat te denken van een fietstocht van Praag naar kasteel Karlštejn? Vanuit dit indrukwekkende kasteel heb je een schitterend uitzicht over het dal van de rivier Berounka. Op deze rivier bieden wij kanotochten aan met gegarandeerd vertrek, van twee, vier of zes dagen. Op de Sázava, een andere populaire rivier in Centraal Bohemen, bieden wij kanotochten van een of meerdere dagen aan.

Video

Voorbeeldarrangement

Dag 1-3: Stedentrip Praag

Centraal Bohemen is vanuit Praag goed te bereiken. Dit arrangement combineert beide bestemmingen en biedt een ideale afwisseling van een bruisende hoofdstad en rustgevende natuur. Na aankomst in Praag heb je alle tijd om de stad te verkennen. Dit kan op eigen gelegenheid, of met de deskundige uitleg van een officiële gids. Kies bijvoorbeeld voor een rondleiding te voet of per fiets. Minder inspannende opties zijn de bekende hop-on, hop-off bus, of een rondvaartboot op de Vltava (Moldau).

Heb je de bijna verplichte bezoekjes aan bezienswaardigheden als de Praagse Burcht en de Karelsbrug afgevinkt, dan is het niet moeilijk je nog een paar dagen te vermaken in Praag. Hou je van een beetje adrenaline, dan is een bezoek aan een schietbaan een echte aanrader (vanaf 18 jaar!). Voor actieve gezinnen is het touwenparcours Lanáč een bezoekje waard, en ben je met een groep vrienden op stap? Ga dan overdag raften op de Vltava en sluit ’s avonds aan bij de populaire kroegentocht. Verder is er uiteraard veel ruimte voor eigen invulling van het programma. Bezoek een museum, ga een dagje shoppen of lekker luieren in een van de Praagse parken – doe waar je zin in hebt!

Praag
Laat je betoveren door de Gouden Stad Praag

Dag 4: Fietstocht naar kasteel Karlštejn

Vandaag maak je voor het eerst kennis met de Centraal Bohemen. Je brengt een bezoek aan het nog altijd imposante kasteel Karlštejn, dat is gebouwd in de middeleeuwen en geliefd onderwerp van verschillende volksverhalen. Een van die verhalen vertelt over een ober die een bezoekende prins wilde vermoorden door gif in zijn drankje te doen. De prins gunde zijn drankje aan de blinde luitspeler die de hele dag prachtige muziek had gemaakt. De geleidehond van de luitspeler dronk de drank op voordat zijn baasje het kon aanraken, en offerde zich met deze actie op voor de luitspeler. Het kasteel is nog altijd imposant en biedt een schitterend uitzicht op de vallei van de Berounka.

Fietstocht naar kasteel Karlstejn
Fietstocht naar kasteel Karlstejn

Dag 5-10: Zesdaagse kanotocht op de Sázava

De Sázava is al jaren een populaire bestemming voor kampeerders, watersportliefhebbers en romantici. Voor die laatste categorie is de bekende ‘Sázava Pacifik’ trein een echte aanrader! In het stroomgebied van de Sázava vind je sprookjesachtige uitzichten, bruisende stroomversnellingen, majestueuze kastelen, en een afwisselende natuur. Het zesdaagse programma is een van de populairste keuzes onder onze klanten. Klik hier voor een uitgewerkt programma van dag tot dag. Je kunt ook kiezen voor een twee- of vierdaags programma.

Dag 9: Einde arrangement

Na het uitchecken is het arrangement ten einde. Heb je nog niet genoeg van Tsjechië? Dan kun je altijd doorreizen naar je volgende bestemming (wat te denken van een stedentrip naar het gouden Praag?). Zo niet, dan wensen we je een goede reis naar huis!

Kaart

 

Contact

Heb je vragen over onze tours, activiteiten en arrangementen in Centraal Bohemen? Je kunt ons per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

    Met behulp van dit formulier kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een vraag stellen.

    Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
    Wij danken u voor uw tijd en wensen u een prettige dag verder!

    Een kopij van deze email wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.