Kanovaren in Tsjechië

Kanoën op de Ohre rivier in Tsjechië
Kanoën op de Ohře rivier in Tsjechië

Als je op vakantie gaat wil je veel van het land zien, maar ook spannende activiteiten meemaken. Kanoën is een ideale combinatie van actief ontspannen en ontdekken van vele mooie plaatsen in Tsjechië. Tijdens een kanotocht over een van de Tsjechische rivieren vaar je niet alleen door wonderschone natuur, maar ook langs culturele en historische monumenten. Na een dagje peddelen kun je aanleggen op verschillende campings of pensions/hotels aan de rivier.

Op het water begroet je elkaar met een hartelijk Ahoj!

Kanoën in Tsjechië is erg populair. Zowel onder de lokale bevolking als ook onder de Nederlanders, Duitsers, Denen en met name de Slowaken.

Wij bieden u de mogelijkheid om een dagje, een weekend of zelfs een hele week te kanoën, individueel of in groepsverband. Voor elk wat wils. Onderweg is er niet alleen water en natuur maar ook zie je kastelen, dorpjes, steden, kloosters en natuurlijk vele andere watersporters.

Kanoën is in Tsjechië zeer geliefd, in de zomerperiode begeven zich werkelijk hele families op het water. De meest bevaren rivier is Vltava (of Moldau) – de rivier ontspringt in het zuiden van Tsjechië, stroomt door nationaal Park Boheemse woud en door vele pittoreske plaatsen en in later verloop door Praag.

Ook andere Tsjechische rivieren hebben veel te bieden; de romantische Berounka en Sázava (Centraal Tsjechië), uitdagende Ohře (West Tsjechië) en Otava en ten slotte de pure natuur van de Lužnice (Zuid Tsjechië).

Kaart

Video

Voorbeeldarrangement

Self guided kanotocht op de Ohre

Kanotour op de rivier de OhreDe Ohre (of in Duits: de Eger) wordt vooral geliefd omdat hij vergelijkbaar is met de Vltava (Moldau). Echter biedt de Ohre meer rust op het water en de omgeving is stiller. Bovendien biedt de rivier veel kleine stroomversnellingen. De rivier kronkelt afwisselend door open landschap en dicht beboste natuurgebieden. Regelmatig zijn langs de route culturele historische bezienswaardigheden (steden, burchten, kastelen) te bewonderen. Een van de hoogtepunten is het beroemde kuuroord Karlovy Vary.

Dagelijks vertrek mogelijk! Met name in de weekenden is het extra druk. Als je de drukte wilt omzeilen kies dan voor een doordeweekse periode.

De Ohře rivier (Duits: Eger)

De regio Karlovy Vary is erg populair voor waterrecreatie. Hoewel er maar een rivier is die bevaren kan worden – de Ohře – biedt hij kanoliefhebbers onvergetelijke belevenissen. De Ohře heeft de een na beste stroming in Bohemen en is maar liefst 242 km bevaarbaar. De rivier ontspringt aan de Duitse kant in het Fichtelgebergte. De bovenstroom is relatief rustig. De eerste versnellingen kom je tegen bij Loket, die tot Karlovy Vary toenemen en door gaan tot Kadan in de regio Ustí nad Labem. Hier wordt de rivier weer rustiger.

Meerdaagse self guided tochten

Kanoën op de rivier de OhreDe meerdaagse tochten starten in Tršnice, Loket nad Ohrí of Karlovy Vary en gaan naar Radošov, Perštejn of Klášterec nad Ohrí. Hieronder staan de meest populaire keuzes kort omschreven. Wilt u liever een korte kanotocht maken, kijk dan hier voor de dagtrips.

 • Tršnice – Karlovy Vary (58.5 km – 3 dagen)
 • Tršnice – Radošov (75 km – 4 dagen)
 • Tršnice – Perštejn (95.3 km – 5 dagen)
 • Tršnice – Klášterec nad Ohrí (102.2 km – 5 dagen)
 • Karlovy Vary – Perštejn (37 km – 2 dagen)
 • Karlovy Vary – Klášterec nad Ohrí (43.9 km – 2 dagen)
 • Loket nad Ohří – Radošov (31.3 km – 2 dagen)
 • Loket nad Ohří – Perštejn (51 km – 3 dagen)
 • Loket nad Ohří – Klášterec nad Ohří (57.9 km – 3 dagen)
 • Loket nad Ohří – Klášterec nad Ohří (57.9 km – 4 dagen)

Een uitgewerkt programma

Hieronder staat een uitgewerkt programma van de driedaagse self guided tour startend in Loket nad Ohrí en eindigend in Perštejn: 3 dagen / 2 nachten / 51,6 km kanoën. Verlengen of verkorten kan, je kunt kiezen uit lange variant vanaf Tršnice (1.6. – 31.8.) de of korte variant vanaf Loket (4.5. – 23.9.).

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Kanoën op de rivier de OhreDe eerste etappe begint in de plaats Loket, een pittoresk stadje met middeleeuwse structuur. Hoog boven de rivier staat een statige burcht. Nadat je de kano’s hebt opgehaald bij de verhuurder start je op Vodácké táborište Loket (190,60 r.km)*. In de ochtend vaar je eerst door een schitterend rotsgebied Svatošské skály, dan peddel je naar Karlovy Vary, het kuuroord van eeuwige roem en mooie architectuur – zeker een wandeling waard.

Aanleggen op de camping Pod Mostem, Karlovy Vary (r. km 175,80).

 • Overnachting: Camping Pod Mostem, Karlovy Vary
 • Dagtotaal: 14,8 km

* De rivieren in Tsjechië worden in kaart gebracht m.b.v. zogeheten “kilometrages”. De rivier eindigt bij kilometerstand 0 en zo tel je stroomopwaarts richting de bron van de rivier. Op de kaart worden de kilometers aangegeven als r.km. Zeg voor het gemak: rivierkilometers.

Kanoën op de rivier de OhreJe maakt vandaag een kortere kano-etappe met een extra uitdaging – je vaart door de stroomversnelling Hubertus (deze is kunstmatig aangelegd en wordt voor trainingen gebruikt). Daarna vaar je door beboste dalen, op de oevers zie je opvallende rotsformaties. Een leuke onderbreking kan een wandeling zijn naar de “Rotsen van elfjes” (Skály skrítku).

 • Overnachting: een van de campings in Radosov bij r.km 158 (o.a. camping Na Špici), maar er zijn meerdere vodácké tábory in de directe omgeving.
 • Dagtotaal: 17,8 km

U kunt nu de tour beëindigen of doorgaan met dag 3.

Kanoën op de rivier de OhreOp de laatste dag kom je veel leuke stroomversnellingen tegen en het peddelen gaat vanzelf. De spannende stroomversnellingen dagen je uit. Je legt aan in het plaatsje Perštejn, kano’s afgeven bij pension Betty (r.km 139) en eventueel daar nog kamperen.

 • Overnachting: geen
 • Dagtotaal: 19 km

Je kunt nu de tour beëindigen of verlengen (zie hieronder).

Korter: twee dagen / 1 nacht / 32,6 km. De tour stopt dan aan het einde van dag 2.

Langer: De start kan ook in Tršnice (234,30 r.km) of op táborište
Cerný Mlýn (r.km 208,8). De tour wordt dan 43,7 of 18,2 km langer. Er kan eenvoudig een dag bij de self guided tour worden aangeplakt. Het beste is dan om te overnachten op táborište Cerný Mlýn (r.km 208,8).

Het maximale traject dat wij adviseren is van Tršnice tot Perštejn (totaal 95,3 km). We maken graag een voorstel op maat voor u. Ook kunnen we zorgen voor overnachtingen in goede hotels en pensions langs de route.

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Wilt u een antwoord op deze specifieke vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.