Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen: regio van sprookjesachtige stadjes en diepe bossen

De Vltava (Moldau) kronkelt door Zuid-Bohemen
De Moldau kronkelt door de regio

Zuid-Bohemen is een idyllische regio, waar middeleeuwse stadjes en beschermde natuurgebieden elkaar afwisselen. De majestueuze Moldau (Tsjechisch: Vltava), die dwars door Tsjechië kronkelt, ontspringt in deze regio en is erg populair onder kanoliefhebbers. Watersporters van alle soorten en maten kunnen in Zuid-Bohemen hun hart ophalen: op het grootste stuwmeer van het land, het Lipnomeer, kun je vele watersporten beoefenen. Het meer is omringd door campings en stranden. Maar het Lipnomeer is niet de enige trekpleister van Zuid-Bohemen!

Lees meer ...

Nationaal park Boheemse Woud (Šumava)

Groene Dak van Europa
Het Boheemse Woud, het ‘Groene Dak van Europa’

Het Boheemse Woud, in het Tsjechisch Šumava, is een van de vier nationale parken in Tsjechië. Het woud kreeg deze status in 1991 en werd daarmee het grootste nationale park van het land. Het natuurgebied laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen en strekt zich uit tot over de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. De Tsjechische naam Šumava betekent letterlijk ‘ruisen’. Deze naam verwijst niet alleen naar de ruisende bladeren van het bosrijke gebied, maar ook naar de stroming van de Moldau (Vltava), die in deze regio ontspringt.

Cultureel erfgoed

Naast veel natuur biedt Zuid-Bohemen ook een schat aan cultureel erfgoed, in de vorm van romantische kastelen, pittoreske dorpen en historische steden. Een van de bekendste culturele trekpleisters is de stad Český Krumlov, met een historisch stadscentrum dat door de UNESCO wordt beschermd als Werelderfgoed.

Uitzicht op het oude centrum van Český Krumlov
Uitzicht op het oude centrum van Český Krumlov

Hier kom je ook de Moldau weer tegen, die dwars door het stadje kronkelt. Vanaf verschillende bruggen heb je goed uitzicht op de vele kanoërs die Český Krumlov over het water passeren. Ook het dorp Holašovice heeft een eervolle vermelding op de Werelderfgoedlijst. Het had niet veel gescheeld of dit dorp was verloren gegaan: een grote pestepidemie in de jaren 1520 werd door slechts twee inwoners overleefd. Tegenwoordig wonen er zo’n 140 mensen in dit goed bewaard gebleven Centraal-Europese dorp.

Naast deze twee oude dorpen bestaat het culturele erfgoed van Zuid-Bohemen uit eeuwenoude kloosters, burchten en kastelen, vaak met een prachtig uitzicht op de bossen van het Boheemse Woud en op de Vltava. De drukst bezochte monumenten van Zuid-Bohemen zijn de kastelen Hluvoká nad Vltavou en Červená Lhota, de burcht Zvíkov en de kloosters Vyšší Brod en Zlatá Koruna.

Video

Voorbeeldarrangement

Wandelen door het Boheemse Woud

logo van Nationaal Park ŠumavaHet Boheemse Woud (Šumava) is een bosrijk, licht glooiend gebergte in het zuiden van Tsjechië, bij de Oostenrijkse grens. Aan weerszijden van de grens tussen Zuid-Bohemen en Beieren strekt het woud zich over een oppervlak van meer dan 1630 km2 uit. Het gebied vormt verreweg het grootste bos- en natuurcomplex van Centraal Europa en wordt wel het ‘groene dak’ van Europa genoemd. Er ontspringen hier meer dan 6 grote rivieren, waaronder de Otava en de Moldau (Vltava). Gezamenlijk stromen deze twee rivieren als de Vltava door Praag. In het hart van het gebied ligt het door Unesco beschermde biosferenreservaat Šumava (= ruisende woud); een uitgestrekt gemengd bos met bomen tot wel 50 meter hoog en 400 jaar oud. De hoogste top is de Plechý die met zijn 1378m de nabijheid van de Alpen al aankondigt.

Programma van dag tot dag

Dit individuele arrangement bestaat uit vijf dagen en vier overnachtingen. De eerste twee overnachtingen zijn in Železná Ruda, de laatste twee in Srní of Kvilda. Er zijn dus vier wandeldagen, de totale te wandelen route bedraagt 65,5 km. De routes kunnen worden ingekort of verlengd. De overnachtingen zijn in sfeervolle en comfortabele hotels. Het programma van dag tot dag staat hieronder beschreven.

  • Alles openen
  • Alles sluiten

Šumava - Černé jezeroWe starten in Železná Ruda, Špičák. Dit bergdorpje heet in het Nederlands “IJzererts” en dankt zijn oorsprong zoals de naam al zegt aan het ijzererts. Tegenwoordig is het voormalige mijnbouwdorpje een toeristisch oord, zowel in de zomer als in de winter. Maak een wandeling door het plaatsje, of bezoek het Šumava museum met glasexpositie,  het Motormuseum of de expositie van marionetten.

  • Overnachting: Železná Ruda / Špičák
  • Dagtotaal: 0 km

Šumava - Slat jezero
Je wandelt door ongerepte natuur naar de twee grootste en misschien wel mooiste ijsmeren van het Boheemse Woud. Černé Jezero (Zwarte Meer) ligt midden in donkere dichte bossen en onder een 335 meter hoge rotswand die in het water weerspiegelt en de indruk wekt dat het water zwart is – vandaar de naam Zwarte Meer.

Het tweede meer dat je gaat bekijken is Čertovo jezero (Duivelsmeer). Het laatste gedeelte van de route kun je ontspannen afdalen via de Špičácké bergpas. Onder je voeten loopt de langste treintunnel van Tsjechië, met een lengte van maar liefst 1747 meter.

Šumava - Tříjezerní slaťDe tocht van vandaag begint rustig, door moerassige veengebieden waar kleine beekjes ontstaan, maar dan wordt het wandelen pittiger: je klimt naar de berg Pancíř (1214 m). Maar laat je niet afschrikken door deze klim, er is ook een stoeltjeslift. De stoeltjeslift gaat vanaf het dorpje Špičák via tussenstation Hofmanky in beide richtingen. Op de top van de berg Pancíř bevindt zich een uitkijktoren met een adembenemend uitzicht over de verre omgeving, zelfs tot de Duitse Alpen.

Een groot deel van de wandeling van vandaag volgt een uitgestippelde route met informatiepanelen over de geschiedenis van het dorp Špičák, Železná Ruda (NS Naučná stezka – Historie obce Špičák, Železná Ruda).

Šumava De wandelroute van vandaag combineert pittoreske dorpjes met de schoonheid van de natuur van het Boheemse Woud. Je wandelt langs een van de grootste moerasgebieden in Tsjechië – Tříjezerní slať (drie meren ven) met een aantal unieke soorten planten. Het moeras is op sommige plekken zelfs tot 7,5 meter diep!

Verder bezoek je twee hooggelegen dorpjes, waar je de typische volksarchitectuur van dit gebied kan bewonderen: Kvilda (1065m) en Horská Kvilda (1075m).

Het laatste gedeelte van de route loop je langs het lieflijke riviertje Hamerský potok, waar mensen in de middeleeuwen naar goud zochten.

Šumava - pramen VltavyJe maakt een uitstapje naar de bron van de bekendste en langste rivier van Tsjechië: de Vltava (Moldau). Deze rivier is uitgegroeid tot een nationaal symbool van Tsjechië. De wandeltocht begint in Kvilda en het eerste stuk loop je stroomopwaarts langs een arm van de Vltava – Teplá Vltava. Na ongeveer 6,5 km wandelen kom je bij de bron van de rivier. Let op: in dit zeldzame brongebied gelden strenge beschermmaatregelen.

Je loopt door voormalig gehucht Bučina. In de 18de eeuw was dit een groot dorp, tegenwoordig vind je er alleen nog een kapelletje en de oude grensovergang tussen Tsjechië en Duitsland.

Een aantal tips voor de planning van dit arrangement.

  • Je kunt direct op de eerste dag gaan beginnen met wandelen maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoe laat je aankomt. Kom je nou erg laat aan en je wilt toch 4 dagen wandelen? Dan kun je het beste een nacht bijboeken voorafgaand aan het arrangement.
  • Je kunt voorafgaand of na afloop van de tocht een overnachting bijboeken. Geef dit desgewenst aan in het online boekingsformulier.
  • Je kunt de route desgewenst ook in omgekeerde volgorde doen.
  • Transfer is per eigen auto of met openbaar vervoer. Je kunt dus ook per trein naar Železná Ruda komen, vervolgens het wandelarrangement doen, verlengd met verblijf in stad Český Krumlov en dan afsluiten in Praag. Vanuit Praag kun je zowel bus, trein als vliegtuig terug naar Nederland/België nemen. Ter plekke in Boheemse Woud is het openbaar vervoer redelijk beperkt maar wel goed. Er gaat een bus van Železná Ruda naar Kvilda. Meer informatie over de bus op: www.csadplzen.cz/sumava. Wij adviseren graag.
  • Combineer natuur met cultuur. Combineer het wandelen in een van de Tsjechische nationale natuurparken met bezoek van de stad Český Krumlov, erkend als Werelderfgoed door UNESCO. De stadskern heeft tot vandaag toe zijn middeleeuwse structuur en charme bewaard. We geven u graag meer informatie over de mogelijkheden.

bagageBij Wandelen door het Boheemse Woud is bagagevervoer mogelijk maar eigenlijk NIET echt noodzakelijk. Je loopt steeds diverse lussen vanuit een standplaats. Vervolgens ga je naar de volgende standplaats en loop je daar weer een of meerdere lusroutes.

In voorkomende gevallen, als er geen eigen auto is om van A naar B te gaan dan maken we een maatwerk voorstel voor bagagevervoer alsmede voor het vervoer van de wandelaars.

U kunt tijdens het boeken aangeven of u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor bagagevervoer en/of overige transfers. Wij maken dan een maatwerk berekening.

Kaart

Contact

Heb je vragen over het Boheems Paradijs? Je kunt ons per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

 
 

Verification