Praag

Uitzicht op de oude stad van Praag
Prachtig Praag met uitzicht over de oude stad, Malá Strana en de Vltava

Schitterend Praag met haar gouden daken, smalle straatjes, talloze monumenten en evenzoveel bijnamen, is populair onder toeristen van over de hele wereld. En dat is niet voor niets: de Tsjechische hoofdstad wordt door velen gezien als een van de mooiste steden in Europa. Wij zijn de laatste om dat tegen te spreken! Het autoluwe centrum biedt voldoende bezienswaardigheden om je een lang weekend te vermaken.

Praag is ook een geliefde bestemming voor schoolreizen en studieverenigingen. Met name in het late voorjaar en vroege najaar zul je tussen de gebruikelijke toeristen veel groepen scholieren en studenten tegenkomen. Wil je deze groepen liever vermijden? Bezoek de Gouden Stad dan in de zomer, als het er relatief rustig is.

Hoofdstad van de Tsjechische Republiek

Het jaar 870, waarin de Praagse burcht werd gesticht, wordt beschouwd als het begin van de stad. Nederzettingen op het grondgebied van de huidige stad gaan terug tot de tijd van het Neolithicum.

Bruggen over de Moldau in Praag
De Karelsbrug is de bekendste, maar zeker niet de enige brug in Praag

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, werd Praag de hoofdstad van een nieuw land: de Tsjechoslowaakse Republiek. In 1993 werd deze republiek opgesplitst in de buurlanden Tsjechië en Slowakije en sindsdien is Praag de hoofdstad van de Tsjechische Republiek. De lange geschiedenis van de stad is terug te zien in de vele historische gebouwen en monumenten. Het historische centrum van de stad wordt gekenmerkt door kromme straatjes en gebouwen in alle bouwstijlen. Zo zijn er Romaanse rotondes, gotische kerken, barok- en renaissancistische paleizen, Jugendstil, classicistische, kubistische en functionalistische huizen, maar ook ultramoderne gebouwen.

Sinds 1992 is de binnenstad van Praag door de UNESCO erkend als werelderfgoed. Belangrijke monumenten zijn bijvoorbeeld de Karelsbrug , en de Praagse Burcht , twee echte must sees!

Het huidige Praag

Opkomende zon Karelsbrug
Opkomende zon gezien vanaf de Karelsbrug

Tegenwoordig zijn nog veel historische monumenten te bezichtigen, maar ook het moderne Praag heeft veel te bieden. De stad bruist als nooit tevoren, wat bijvoorbeeld te merken is in het populaire nachtleven. Ook toeristen weten de stad steeds beter te vinden. Internationale vlieg- en busverbindingen maken ‘het hart van Europa’ bereikbaar voor een steeds groter publiek. Maar wees niet bang voor massaal toerisme: het is in het hoogseizoen vooral gezellig druk in de straten van Praag.

Wil je het stadsleven toch even ontvluchten? Dan biedt een rondvaart op de Moldau (Vltava) de rust en ruimte om de vele monumenten eens uit een ander perspectief te bekijken. Of je kiest voor een fietstocht naar burcht Karlštejn, zo’n 20 km buiten de stad.

Kaart

 

Video

Voorbeeldarrangement

Dag 1: Aankomst

Na het inchecken bij de accommodatie is er ruimte om alvast een eerste indruk op te doen van de stad waar je de komende dagen zult verblijven. Slenter op je gemak door de straten van het oude centrum, over de Karelsbrug en langs de vele monumenten die je er tegenkomt. Morgen zul je meer te weten komen over deze gebouwen en hun rijke historie. Geniet vervolgens van een stevige maaltijd in een van de vele restaurants in Praag, en sluit de avond af met een Tsjechisch pilsje in een gezellige bar. Kijk op de terugweg naar je hotel nog even omhoog naar de Praagse Burcht: die is ’s avonds schitterend verlicht!

De Praagse Burcht wordt 's avonds prachtig verlicht
De Praagse Burcht wordt ’s avonds prachtig verlicht

Dag 2: Sightseeing

Vandaag duik je dieper in de rijke geschiedenis van Praag. Bezoek de Praagse Burcht, wandel door de Joodse Wijk en kijk je ogen uit in het door UNESCO beschermde oude stadscentrum. Er zijn verschillende mogelijkheden om alle bijzondere monumenten en gebouwen te bezoeken. Zo kun je een stadswandeling , boeken met een Nederlands sprekende gids, een rondvaarttocht , of een ticket voor de hop-on, hop-off bus ,. Dit ticket is 48 uur geldig, dus je kunt het sightseeing ook over twee dagen verspreiden. Ga je liever wat sneller langs de toeristische must sees? Dan is een mountainbiketocht , met gids een aanrader. Op deze manier bezoek je in 2,5 uur de belangrijkste bezienswaardigheden van deze uitgestrekte stad.

Toeristen op de Karelsbrug
Toeristen op de beroemde Karelsbrug

Dag 3: Sportieve activiteiten

Na de ‘verplichte’ bezienswaardigheden die iedereen gezien moet hebben, is het vandaag tijd voor sportieve activiteiten. Ga bijvoorbeeld een dagdeel raften , op een wildwaterbaan aan de rand van de stad, of test je behendigheid op touwenparcours Lanáč . Na afloop kun je meedoen aan een brouwerijentocht, waarbij je alles leert over de lokaal gebrouwen pils en andere bieren. Let op: bierproeven alleen voor deelnemers van 18+! Doe je het liever wat rustiger aan? Dan is een dagtocht per fiets naar burcht Karlštejn een aanrader.

Raften Praag Troja Praag stadsdeel Troja, wildwaterbaan in de Vltava
Raften Praag Troja Praag stadsdeel Troja, wildwaterbaan in de Vltava

Dag 4: Einde arrangement

Na het ontbijt zit de stedentrip er alweer op! Heb je nog niet genoeg gezien van Tsjechië? Verleng je vakantie dan met een van onze producten elders in het land, zoals een fietstocht door het Boheemse Woud , of een berghuttentocht in het Reuzengebergte .

Contact

Heb je vragen over ons aanbod in Praag? Je kunt ons per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

    Met behulp van dit formulier kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een vraag stellen.

    Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
    Wij danken u voor uw tijd en wensen u een prettige dag verder!

    Een kopij van deze email wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.