Fietsen in Tsjechië

Fietsen en mountainbiken in Tsjechië

fietsers welkom Cyklisté vítáni – welkom fietsers! Tsjechië is een prachtig fietsland met een gevarieerd landschap: je vindt er rivierdalen, heuvelachtige landschappen en hoge bergtoppen. Mountainbikers kunnen hun hart ophalen op de uitgezette routes, bijvoorbeeld in het Ertsgebergte. Toertochten kunnen door het hele land worden gefietst: bijvoorbeeld door het prachtige rivierdal van de Elbe, door het heuvelachtige Boheems Paradijs of de wijnstreken van Moravië. Ook het klimaat en de infrastructuur zijn ideaal voor een actieve fietsvakantie!

Lees meer ...

Fietsvakanties in Tsjechië

Mountainbiken in het Reuzengebergte
Mountainbiken in het Reuzengebergte

Onze fietstochten zijn zo gevarieerd mogelijk opgezet: je ziet gemengde bossen, open landschappen, rotscomplexen en schitterende vergezichten. Onderweg kom je langs diverse plekken waar je uitstekend kunt eten of een drankje kunt nuttigen. De meeste routes gaan over verharde wegen. Voor de mountainbikers hebben we speciale programma’s met echte off road omstandigheden. Het fietsen kan zowel in groepsverband als individueel. De individuele arrangementen hebben de mogelijkheid van dagelijkse vertrek in de periode april tot oktober.

De groepsreizen met gids en bagagevervoer zijn met name in de lente en het najaar maar er zijn ook enkele data in de zomer. Neem je eigen fiets mee of huur een kwaliteitsfiets van ons.

Enkele tips

Fietsen door Tsjechische bossen
Fietsen door Tsjechische bossen
 • Omdat veel Tsjechen zelf ook graag op de fiets zitten, zijn automobilisten gewend aan fietsers op de weg. Houd op autowegen wel goed rechts en fiets achter elkaar, niet naast elkaar. In de grote steden is het belangrijk dat je goed oplet, daar kan het verkeer wat chaotischer zijn. 

 • De meeste fietsroutes in Tsjechië volgen rustige, secundaire asfaltwegen. Sommige trajecten gaan over gravel, maar bij regen zijn er meestal verharde alternatieven.

 • Een helm dragen is verplicht voor fietsers jonger dan 18 jaar, maar ook volwassen fietsers dragen vaak een helm.

 • Fietsen onder de invloed van alcohol is verboden en kan tot hoge boetes leiden.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van onze fiets- en mountainbiketochten. Onder de volgende tab vind je een uitgewerkt voorbeeld van een fietsarrangement.

Video

Voorbeeldarrangement

Fietsen door het Boheems Paradijs: de historische “Gouden route” en de Jizera Greenway

Jizera GreenwayDe Tsjechische benaming van Gouden route is Zlatá stezka. Deze route voert langs alle highlights van het beschermde landschapspark Český ráj. Het Boheems Paradijs is sinds 1995 een Beschermd Landschap, CHKO in het Tsjechisch. De term Boheems Paradijs wordt ook wel gebruikt voor de hele regio die ligt tussen de plaatsen Jičín, Sobotka Mnichovo Hradiště, Kopanina, Železný Brod en Lomnice nad Popelkou. Het Boheems Paradijs kreeg zijn naam omstreeks 1870 van de vaak welgestelde gasten van de toen wereldberoemde ‘Spa Sedmihorky’. Langzamerhand werd de naam opgepikt door de lokale bevolking.

De “Gouden route” door het Boheems Paradijs is in het veld heel “toepasselijk” gemarkeerd met de kleur rood.

Programma van dag tot dag

De tour duurt 7 dagen, 6 nachten en bedraagt in totaal zo’n 158 km. De overnachtingen zijn in comfortabele **/*** hotels. Upgrade naar ***/**** hotels is mogelijk. Bagagetransfers zijn mogelijk maar niet strikt noodzakelijk.

Hieronder staat het programma van dag tot dag beschreven.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Greenway Jizera fietsrouteAankomst en inchecken in een hotel in het centrum van de stad Jičín. Het is de moeite waard om het centrum te bekijken en wellicht de toren te beklimmen als die open is. Je moet wel wat contant geld bij je hebben voor het toegangskaart.

De stad Jičín is de toegangspoort tot het natuurgebied Boheems Paradijs. De stad had zijn “gouden tijd” in de eerste helft van de 17de eeuw tijdens de regeerperiode van Albrecht z Valdštejna (Albrecht von Wallenstein, Tsjechische graaf en veldheer). Hij had grote voornemens met het ontwikkelen van dit gebied en deze stad. Hij bouwde hier op het plein zijn residentie. Zijn dood bracht een einde aan zijn grootse plannen.

 • Overnachting: Jičín
 • Dagtotaal: 0 km

Prachtig uitzicht onderwegDe eerste fietstocht verbindt gelijk een aantal toeristische toppers van het Boheems Paradijs. Vanuit Jičín fiets je naar de “stenen” stad Prachov met zandsteenrotsen op de oppervlakte van 190 hectaren. Aan de route liggen ook een aantal meren die omringd zijn door bossen en rotsen, het is een favoriet gebied voor kampeerders. Via de basalten berg Vysker (464 m) bereik je de stad Turnov, het hart van het Boheems Paradijs. Deze stad werd gesticht in het jaar 1250 aan de rivier Jizera. In de omgeving van Turnov zijn talrijke vindplaatsen van edelstenen waardoor zich traditionele handwerken (stenen slijpen, juwelen maken) ontwikkelden.

Onderweg zijn voldoende restaurantjes
Een pittige toch schitterende fietstocht leidt langs het museum boerderij Dlaskův statek met expositie van plattelandsleven. Vanaf hier moet je flink omhoog tot de burchtruïne Frýdštejn maar dat is logisch: de burcht stond natuurlijk op een moeilijk bereikbare plek.Een paar kilometer verder op kun je de uitkijktoren Kopanina beklimmen en je kunt het diepe dal zien waar je net nog langs de boerderij fietste. Daarna kun je afdalen naar het dal van de rivier Jizera naar Malá Skála. Een pittoresk dorpje omgeven door rotsen. Vanuit je accommodatie heb je een prachtig uitzicht naar het kerkje Pantheon op de rotsklif.

 • Overnachting: Malá Skála
 • Dagtotaal: 18 km
 • Klimmen: 500 m
 • Dalen: 460 m
 • interactieve kaart

De alternatieve route volgt de Jizera Greenway: een lichte aangename route langs de rivier de Jizera over nieuw aangelegde fietsroutes.

 • Dagtotaal: 11 km
 • Klimmen: 21 m
 • Dalen: 20 m

Greenway Jizera fietsroute loopt dwars door het leuke stadje Malá SkálaVandaag kun je een rustdag nemen of er staat je de langste etappe van deze week te wachten. Je fietst eerst door het rivierdal van de Jizera (Jizera Greenway nr. 17) door allerlei dorpjes en stadjes. Een bekende stad aan de route is Železný Brod, bekend als centrum van de glasindustrie. Pas op het punt waar de rivieren Jizera en Kamenice samenstromen verlaat je het dal en fiets je de heuvels in. Je gaat wisselend op en neer. Als je de hoogste berg van het Boheems Paradijs Kozákov (744 m) wil bereiken, moet je stevig gaan trappen. Let op: dit deel van de route is echt stijl, hou hier rekening mee. Maar het prachtige uitzicht tientallen kilometers ver is zeker de moeite waard! Kozákov is ook een vindplaats van edelstenen. Je gaat weer afdalen naar Malá Skála, onderweg kom je nog langs het rotsencomplex Chlévištì, ook rotsendoolhof of rotsenlabyrint genoemd.

 • Overnachting: Malá Skála
 • Dagtotaal: 46 km of rustdag
 • Klimmen: 1040 m
 • Dalen: 1040 m
 • interactieve kaart

Er wordt ook veel gestept op de Jizera Greenway routeEerst fiets je in de richting van de stad Turnov en een paar kilometer verder op breng je bezoek aan de burchtruïne Valdštejn die op een rotsklif staat. Van de burcht kun je slechts resten zien, maar mooi bewaard gebleven is de kerk en brug van zandsteen. De volgende bezienswaardigheid op de route is kasteel Hrubá Skála, tegenwoordig een hotel en restaurant. Van de toren van het kasteel kun je de volgende burchtruïne al zien: Trosky. Vanuit de burcht met één dikke (de Oude Heks) en één dunne toren (de Schone Maagd) hadden de heersers in het verleden de controle over het hele gebied. Tegenwoordig zijn ze het symbool van het gebied.

 • Overnachting: Prachov
 • Dagtotaal: 36 km of rustdag
 • Klimmen: 630 m
 • Dalen: 510 m
 • interactieve kaart

Gouden fietsroute door het Boheems Paradijs

 • Overnachting: Jičín
 • Dagtotaal 38 km, verkorten mogelijk
 • Klimmen: 540 m
 • Dalen: 670 m
 • interactieve kaart

Na het ontbijt vertrek naar huis of verlengen met … verblijf in Praag?

Tip: de route kan wat lichter of zwaarder gemaakt worden, een rustdag of een deel met de fiets in de trein. Het aantal te fietsen kilometers is door aanpassingen in de route eenvoudig te vergroten of verkleinen.

 • Overnachting: geen
 • Dagtotaal: geen

Met dank aan prachtige fotoreportage gemaakt door Marco Jorissen

Hieronder staan de door ons gebruikte hotels bij deze meerdaagse tour. De hotels zijn geselecteerd op zowel locatie (aan de route) als op luxe. Doordat we geen concessies wilden doen aan de locatie bestaat er enig verschil in kwaliteit van de hotels. Alle hotels voldoen ruimschoots aan de minimale **/*** kwaliteit vereisten. Er zijn mogelijkheden voor een **** upgrade.

Kaart

 

Recensies

geweldige fiets excursie

★★★★★
5 5 1
De fiets excursie was zeer mooi je komt op plaatsen waar je anders niet zo gouw komt en er was een goede gids deze gaf goed uitleg en nam de tijd.

Super weekend gehad!

★★★★★
5 5 1
Super weekend gehad, alle activiteiten die door jullie zijn georganiseerd waren top.

Geslaagde vakantie

★★★★☆
4 5 1
Mooie reisbestemming. Mijn bagage werd telkens keurig bij de verschillende hotels bezorgd. De hotels zijn van een goed kwaliteitsniveau. De fietstochten waren geweldig. Geslaagde vakantie.

Leuke fietstocht

★★★☆☆
3 5 1
De fietstocht van Praag naar Dresden was zeker de moeite waard. De kwaliteit en dienstverlening van het fietsverhuurbedrijf liet te wensen over. Mocht u daar info over willen, dan kunt u contact met me opnemen en zal ik u nadere info verstrekken.

Erg mooie reis

★★★★☆
4 5 1
Het was een erg mooie reis door Tsjechi

Zeer tevreden

★★★★★
5 5 1
We waren zeer tevreden, ook over jullie service!

Interessante fietsroutes

★★★★☆
4 5 1
Fietsroutes zeer interessant, moeilijkheidsgraad iets duidelijker weergeven in brochure. Voor de rest zeer tevreden, ook over de communicatie. Wie weet volgend jaar terug naar een ander deel van Tsjechi

Tevreden

★★★☆☆
3 5 1
Fietsroutes zeer interessant, moeilijkheidsgraad iets duidelijker weergeven in brochure. Verblijf hotel Srni, 4 ipv 3 sterren verblijf zou beter zijn. Eetzaal en eten waren onder verwachting. Liever wat meer betalen. Voor de rest zeer tevreden, ook over de communicatie. Wie weet volgend jaar terug naar een ander deel van Tsjechi

Snelle en duidelijke service.

★★★☆☆
3 5 1
Snelle en duidelijke service. De omgeving en uitgezette fietstocht was fantastisch. Accommodatie in Jicin was super. Overige hotels waren beduidend minder. De kamers waren voor 4 personen soms wel erg krap bemeten. Voor de prijs die we voor de tocht betaalden hadden we eigenlijk wat meer verwacht. Als we direct bij de hotels hadden geboekt, zouden we veel lager uit zijn geweest, dan hetgeen we via uw organisatie hebben betaald. Dat is wrang zeker als een aantal hotels dan ook nog aangeven dat we niet van alle faciliteiten gebruik kunnen maken, omdat we een goedkoper arrangement hebben. Conclusie: prijs kwaliteit verhouding kan beter.

Goed advies

★★★★★
5 5 1
Prima goed advies en begeleiding door jullie

Leuke activiteit

★★★★☆
4 5 1
Praag, geweldige stad, Olympik Tristar, basic, voldoende, ligging tov stad prima, maar inderdaad 'triest en grijs'. Mountainbike tour, geweldig leuk!

Genoten!

★★★★★
5 5 1
Sarah was onze vlaamse gids die ons op de fiets Praag liet zien! Het was geweldig! Goede kwaliteit fietsen! Geweldig leuke en veilige route! Sarah kon met een passie over Praag vertellen, alsof ze er al jaren woont, wat niet het geval bleek te zijn! Ook op vragen van onze kant wist ze continu antwoorden te geven! Haar enthousiastme was heel leuk, we hebben dus genoten van deze trip! Als wij nog een keer naar tsjechie gaan, zal dat zeker met deze organisatie zijn want ook de info vooraf was erg uitgebreid.

Leuke activiteit

★★★★☆
4 5 1
Praag, geweldige stad, Olympik Tristar, basic, voldoende, ligging tov stad prima, maar inderdaad 'triest en grijs'. Mountainbike tour, geweldig leuk!

Prachtig.

★★★★★
5 5 1
Mijn man en ik hebben een heerlijke week (3-10 juli) gehad in Praag en het Boheems Paradijs. Het landschap en stedeschoon was prachtig, iedereen was uiterst vriendelijk en gastvrij, alle verbindingen verliepen prima en de bagage werd geheel volgens plan vervoerd. We willen jou en je team hartelijk bedanken voor alle voorbereidingen.

Super

★★★★☆
4 5 1
Super weekend gehad, alle activiteiten die door jullie zijn georganiseerd waren top.

Ideale mix

★★★★☆
4 5 1
Ideale mix van stad en natuur, inspanning en relaxen, echt top, zowel het Duitse als het Tsjechische deel. Voor ons was Bad Schandau het hoogtepunt.

Leuke route

★★★★★
5 5 1
echt een makkelijke route en ideaal fietsweer gehad in september

Mooie route

★★★★★
5 5 1
mooie afwisselende route, prachtige landschappen

Prima

★★★★☆
4 5 1
alles prima verzorgd!

Tevreden

★★★★★
5 5 1
We waren zeer tevreden, ook over jullie service!

Deel je eigen “fiets” recensie met ons!

Naam
Email
Titel recensie
Waardering
Inhoud recensie

Contact

Heb je vragen over fietsen of mountainbiken in Tsjechie? Je kunt ons per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of 024 – 37 39 350. We helpen je graag verder!

 
 

Verification