Menu

Beschrijving

Meerdaagse kanotochten op de Sázava

Sázava River (CZE) at Kliment's ViewIn het Boheemse Hoogland, even ten zuidoosten van Praag, stroomt de Sázava: een van de mooiste rivieren van Tsjechië. Al zolang men zich kan herinneren wordt de Sázava veel bezocht door kampeerders, watersportliefhebbers en romantici. Voor die laatste categorie is de bekende „Sázava Pacifik“ trein een echte aanrader! In het stroomgebied van de Sázava vind je sprookjesachtige uitzichten, bruisende stroomversnellingen, geheimzinnige burchten, majestueuze kastelen, witte rotsen, diepe bossen, geurende velden en de stilte van de Tsjechische Hooglanden. En dat alles op een steenworp afstand van Praag!

Wij organiseren dagtrips en meerdaagse kanovakanties op de rivier Sázava. Ideaal te combineren met een bezoek aan Praag of een prachtige fiets- mountainbike- of wandeltocht in het dal van de Sázava!

Meerdaagse tours - self guided

Een stuw passeren in de Sázava rivier

Er zijn diverse varianten mogelijk: van twee- tot zevendaagse tochten. De maximale duur die wij adviseren is zeven dagen. Hieronder staan de door ons aanbevolen start- en eindpunten.

 • Zlenice - Pikovice (34,5 km 2 dagen)
 • Sázava – Pikovice (51 km, 3 dagen)
 • Rataje nad Sázavou – Pikovice (56,5 km, 4 dagen)
 • Kacov – Pikovice (85,5 km, 5 dagen)
 • Horka-Buda (Zruč nad Sázavou‎) – Pikovice (105,5 km, 6 dagen)
 • Ledeč nad Sázavou – Pikovice 125,5 km, 7 dagen)

Het zesdaagse en zevendaagse programma kan vanwege de soms lage waterstand in juli en augustus alleen in het voorseizoen gerealiseerd worden. Let op dat het dan soms nog best koud kan zijn in die periode. Het kan verstandig zijn om dan hotelovernachtingen te overwegen in plaats van de campings.

Dit is slechts een selectie van een aantal mogelijke routes voor afvaart van de rivier Sázava - in feite zijn er ontelbare variaties van de verschillende routes. Het is goed om de route vooraf te plannen op basis van de huidige stand van het water, de conditie en ervaring van de deelnemers, het weer en de te verwachten waterstanden. Als je bij een laag waterpeil gaat kanoën met kinderen, dan raden wij een kortere route aan. Bij hogere waterstanden is het juist leuk de tocht een dag te verlengen.

Een uitgewerkt programma

Hieronder staat een driedaags programma van dag tot dag uitgewerkt.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Kanotour SázavaVanuit de camping in Sázava vertrekken we, stroomafwaarts natuurlijk. Deze dag staat in het teken van burchtruïnes en kastelen. De rivier stroomt in dit segment wat sneller dan je van afgelopen dagen gewend bent. De blikvanger op de route is kasteel Komorní Hrádek. Verderop arriveer je in het dorpje Zlenice met burchtruïnes uit de 14de eeuw. Op de camping in Zlenice leg je aan en ga je overnachten.

 • Afstand: 10,21 nm of 16,3 km (1 nm=1,6 km)

 • Overnachting: camping in Zlenice
 • interactieve kaart

Kanotour SázavaDe Sázava is op dit segment niet vaak “doorgeknipt” door stuwen, de stroom is rustig. De rivier biedt af en toe een verrassend vergezicht naar de omgeving, zo zie je plotseling de burchtruïne Zbořený kostelec uit het niets oprijzen. De stad Týnec nad Sázavou, met haar authentieke burcht, omsluit de rivier aan beide oevers. Hier ga je overnachten.

 • Afstand: 9,55 nm of 15,3 km (1 nm=1,6 km)

 • Overnachting: camping in Týnec nad Sázavou
 • interactieve kaart

Kanoën op de SázavaOp de laatste dag ga je het (volgens velen) mooiste van de Sázava zien. De rivier test je behendigheid in het besturen van de kano. De ontelbare stroomversnellingen spelen met de boot. De omgeving is betoverend: je vaart tussen hoge rotswanden door een kloof. De hellingen zijn bosachtig en overal langs de rivier staan hutjes en huisjes die voor recreatie dienen.

In Pikovice mondt de Sázava uit in de Vltava en daar eindigt de verkenningstocht op de Sázava. De Sázava vervolgt zijn stroom richting Praag als de Vltava om vervolgens 800km verderop samen met de Elbe bij Hamburg uit te stromen in de Noordzee.

Kanoën op de SázavaJe kunt in het boekingsformulier kiezen uit diverse typen kano's en rafts. O.a. polyester 2-persoons kano van het type Vydra, of 6-persoons inflatable rubberen rafts van het type Colorado en kajaks van type Swing. Verder natuurlijk neopreen wetsuits en noodzakelijke materialen.

In het boekingsformulier kun je aangeven wat je inclusief wilt bij deze self guided tour. Wij adviseren om in ieder geval een of meerdere waterdichte ton/zak als extra te huren.

In de zomerperiode is er in de bovenstroom soms weinig water in de Sázava.

Het is goed om de route vooraf te plannen op basis van de actuele stand van het water, de conditie en ervaring van de deelnemers, het weer en de te verwachten waterstanden. Als je gaat kanoën met kinderen en het waterpeil is laag dan is het beter om een kortere route te kiezen, terwijl bij hogere waterstanden juist een dag langer te adviseren is. Bekijk de mogelijkheden voor de eendaagse tours hier.

In het boekingsformulier kun je aangeven wat je inclusief wilt bij deze self guided tour. Wij adviseren om in ieder geval een of meerdere waterdichte ton/zak als extra te huren. 

Opties

Opties en extra's (algemeen)

kanogids Sázava

kanogids Sázava, prijs vanaf €0

Full colour riviergids Sázava van uitgeverij ShoCart met alle informatie over stuwen, gevaarlijke delen, campings, detailkaarten etc.  Kies hoeveel full colour kanogids(en) Sázava u wilt ontvangen.

kanoinstructeur(s) voor groepen

kanoinstructeur(s) voor groepen, prijs vanaf €43

Voor extra begeleiding tijdens de kanotour met een gekwalificeerde instructeur geldt een toeslag. Voor (school-)groepen groter dan 20 deelnemers is een instructeur verplicht. Heeft u specifieke wensen ten aanzien van de inzet van instructeurs? Dan graag even telefonisch contact opnemen. Minimale inzet van gids / instructeur is 3 uur. Kies het aantal uren voor de inzet van de gids / instructeur tijdens de outdoor activiteit.

Huur materiaal

polyester kano (3-persoons)

polyester kano (3-persoons), prijs vanaf €25

De 3-persoons polyester kano's zijn van het type Roka Muku. Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kan ook gekozen worden voor meer stabiele rubberen opblaaskano. Kies het aantal 3-persoons kano's.

raft Colorado (3 tot 5 persoons)

raft Colorado (3 tot 5 persoons), prijs vanaf €49

De stabiele rubberen opblaasbare rafts zijn van het type Pulsar of Colorado. De 6-persoons kano is geschikt voor 3 tot 6 volwassenen. Kies het gewenste aantal rafts.

reddingsvest/zwemvest

reddingsvest/zwemvest, prijs vanaf €0

Voor deelnemers tot en met 14 jaar is zwemvest verplicht. Kies het aantal zwemvesten. 

waterdichte ton of zak

waterdichte ton of zak, prijs vanaf €1

Waterdichte ton of afsluitbare zak van 50 liter.  Wij adviseren om in ieder geval een of meerdere waterdichte ton/zak als extra te huren.   Kies het gewenste aantal waterdichte tonnen / zakken.

polyester kano (2-persoons)

polyester kano (2-persoons), prijs vanaf €19

De polyester kano's zijn van het type Vydra, Samba of Ardeche. Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kan ook gekozen worden voor meer stabiele rubberen opblaaskano. Kies het gewenste aantal 2-persoons kano's.

rubberen kano (3-persoons)

rubberen kano (3-persoons), prijs vanaf €21

De stabiele rubberen opblaaskano's zijn van het type Baraka, Tukan of Orinoco. De 3-persoons kano is geschikt voor 2 volwassenen plus 1 kind. Kies het aantal 3-persoons rubberen kano's.

trekkers tent

trekkers tent, prijs vanaf €22

Eenvoudige trekkerstent geschikt voor 2 tot 3 personen. We hebben slechts een beperkt aantal tentjes beschikbaar. Kies het gewenste aantal trekkers tentjes.

slaapmatjes

slaapmatjes, prijs vanaf €2

Eenvoudige slaapmatjes.   Kies het gewenste aantal slaapmatjes.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. Een reisverzekering zelf online afsluiten bij De Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Prijzen

Beschikbare data

Inclusief:

 • Huur boot naar keuze (kano, kayak of raft) en bijbehorende peddels
 • Kinderen onder 14 jaar krijgen een zwemvest (verplicht)
 • Vervoer van materiaal terug naar beginplek
 • Organisatiekosten.
 • Telefonische ondersteuning bij noodgevallen

Exclusief:

 • Transfer van de deelnemers.
 • Overnachtingen: er zijn meerdere eenvoudige campings ("taboristes") direct aan de rivier gelegen. Op deze campings is meestal eenvoudig sanitair en een restaurant/cafetaria. Overnachtingen zijn in eigen tent (stageld en toeristenbelasting bedraagt circa 5 euro per persoon per nacht). Er is ook de mogelijkheid om van ons een trekkerstentje met slaapmatje te huren.
 • Full colour riviergids met o.a. detailbeschrijvingen van alle stuwen en versnellingen
 • Extra materialen zoals extra waterdichte ton, waterschoenen, neopreen pak, pomp
 • Voor groepen is een gids - instructeur verplicht per 25 deelnemers

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Deze tour is geschikt voor ieder type kanoër. We maken op onze website onderscheid in 5 verschillende niveau’s (niveau 7 zou olympisch niveau zijn), voor deze tour geldt 1 uit 5.

Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling klasse ZWA

stilstaand water – meren, stuwmeren

Alvorens de reis krijgt u aanvullende informatie via post/mail over de reis, hierin staat ook een kleine paklijst met de benodigdheden die u nodig heeft op uw reis/tocht.

In het hoogseizoen prefereren wij dat tochten met overnachtingen vroegtijdig vastgelegd worden. Last minute boekingen zijn mogelijk, houdt hierbij rekening dat er om enige flexibiliteit gevraagd kan worden.

Tijdens het kanoën krijgt u waterschoenen ter plekke.

Dit is zeker mogelijk, in Tsjechië is het wel verplicht om een hond een muilkorf te laten dragen. Er worden geen extra kosten gerekend voor de hond in de kano.

Ja, zwemdiploma A is verplicht. Zwemdiploma B wordt aangeraden

Tonnen (max 50 liter) zijn te klein voor matjes en tenten. Die zul je bijvoorbeeld in vuilniszakken mee kunnen nemen. Een andere oplossing (die veel mensen kiezen) is om de bagage zelf alvast naar de eindplek van de dag te brengen. Om vervolgens met trein / bus / taxi terug naar startplek te gaan. Ook is het mogelijk een transfer van het begin tot het eindpunt van de dag of gehele tour voor bagage of personen door ons te laten regelen.

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een verzekering afsluiten via ons maar U dient de premie direct aan de Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt nu online een gunstige reisverzekering afsluiten bij De Europeesche. U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Nee er is geen gids aanwezig tijdens de tocht, de tocht is geheel self guided.

U krijgt t.z.t. verder informatie over de tour via de reisbescheiden. 

Een tentje en matjes zijn zeker mogelijk. Slaapzakken verhuren wij niet i.v.m. hygiëne overwegingen, deze zou u zelf mee kunnen nemen.

Verhuur van matjes en tenten zijn op aanvraag.

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Kunt u nergens een antwoord vinden op uw vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €70 per arrangement
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 3 dagen / 2 nachten
 • Categorieen :
  • kamperen kamperen
  • kanoën kanoën
January 2020
 • Geselecteerd
 • Vrij
 • Bezet

Begin

Eind

vanaf 1 tot 50 personen in totaal
Aantal deelnemers (1 tot 50)

Totaal:
€ --.--