Menu

Beschrijving

Meerdaagse kanotochten op de Sázava

Sázava River (CZE) at Kliment's ViewIn het Boheemse Hoogland, even ten zuidoosten van Praag, stroomt de Sázava: een van de mooiste rivieren van Tsjechië. Al zolang men zich kan herinneren wordt de Sázava veel bezocht door kampeerders, watersportliefhebbers en romantici. Voor die laatste categorie is de bekende „Sázava Pacifik“ trein een echte aanrader! In het stroomgebied van de Sázava vind je sprookjesachtige uitzichten, bruisende stroomversnellingen, geheimzinnige burchten, majestueuze kastelen, witte rotsen, diepe bossen, geurende velden en de stilte van de Tsjechische Hooglanden. En dat alles op een steenworp afstand van Praag!

Wij organiseren dagtrips en meerdaagse kanovakanties op de rivier Sázava. Ideaal te combineren met een bezoek aan Praag of een prachtige fiets- mountainbike- of wandeltocht in het dal van de Sázava!

Meerdaagse tours - self guided -

Een stuw passeren in de Sázava rivier

Er zijn diverse varianten mogelijk: van twee- tot zevendaagse tochten. De maximale duur die wij adviseren is zeven dagen. Hieronder staan de door ons aanbevolen start- en eindpunten.

 • Zlenice - Pikovice (34,5 km 2 dagen)
 • Sázava – Pikovice (51 km, 3 dagen) * hieronder nader uitgewerkt *
 • Rataje nad Sázavou – Pikovice (56,5 km, 4 dagen)
 • Kacov – Pikovice (85,5 km, 5 dagen)
 • Horka-Buda (Zruč nad Sázavou‎) – Pikovice (105,5 km, 6 dagen)
 • Ledeč nad Sázavou – Pikovice 125,5 km, 7 dagen)

Het zesdaagse en zevendaagse programma kan vanwege de soms lage waterstand in juli en augustus alleen in het voorseizoen gerealiseerd worden. Let op dat het dan soms nog best koud kan zijn in die periode. Het kan verstandig zijn om dan hotelovernachtingen te overwegen in plaats van de campings.

Dit is slechts een selectie van een aantal mogelijke routes voor afvaart van de rivier Sázava - in feite zijn er ontelbare variaties van de verschillende routes. Het is goed om de route vooraf te plannen op basis van de huidige stand van het water, de conditie en ervaring van de deelnemers, het weer en de te verwachten waterstanden. Als je bij een laag waterpeil gaat kanoën met kinderen, dan raden wij een kortere route aan. Bij hogere waterstanden is het juist leuk de tocht een dag te verlengen.

Een uitgewerkt programma

Hieronder staat een driedaags programma van dag tot dag uitgewerkt.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Kanotour SázavaVanuit de camping in Sázava vertrekken we, stroomafwaarts natuurlijk. Deze dag staat in het teken van burchtruïnes en kastelen. De rivier stroomt in dit segment wat sneller dan je van afgelopen dagen gewend bent. De blikvanger op de route is kasteel Komorní Hrádek. Verderop arriveer je in het dorpje Zlenice met burchtruïnes uit de 14de eeuw. Op de camping in Zlenice leg je aan en ga je overnachten.

 • Afstand: 10,21 nm of 16,3 km (1 nm=1,6 km)
 • Overnachting: camping in Zlenice
 • interactieve kaart

Kanotour SázavaDe Sázava is op dit segment niet vaak “doorgeknipt” door stuwen, de stroom is rustig. De rivier biedt af en toe een verrassend vergezicht naar de omgeving, zo zie je plotseling de burchtruïne Zbořený kostelec uit het niets oprijzen. De stad Týnec nad Sázavou, met haar authentieke burcht, omsluit de rivier aan beide oevers. Hier ga je overnachten.

 • Afstand: 9,55 nm of 15,3 km (1 nm=1,6 km)
 • Overnachting: camping in Týnec nad Sázavou
 • interactieve kaart

Kanoën op de SázavaOp de laatste dag ga je het (volgens velen) mooiste van de Sázava zien. De rivier test je behendigheid in het besturen van de kano. De ontelbare stroomversnellingen spelen met de boot. De omgeving is betoverend: je vaart tussen hoge rotswanden door een kloof. De hellingen zijn bosachtig en overal langs de rivier staan hutjes en huisjes die voor recreatie dienen.

In Pikovice mondt de Sázava uit in de Vltava en daar eindigt de verkenningstocht op de Sázava. De Sázava vervolgt zijn stroom richting Praag als de Vltava om vervolgens 800km verderop samen met de Elbe bij Hamburg uit te stromen in de Noordzee.

Kanoën op de SázavaJe kunt in het boekingsformulier kiezen uit diverse typen kano's en rafts. O.a. polyester 2-persoons kano van het type Vydra of 6-persoons inflatable rubberen rafts van het type Colorado en kajaks van type Swing. Verder natuurlijk neopreen wetsuits en noodzakelijke materialen.

In de zomerperiode is er in de bovenstroom soms weinig water in de Sázava.

Het is goed om de route vooraf te plannen op basis van de actuele stand van het water, de conditie en ervaring van de deelnemers, het weer en de te verwachten waterstanden. Als je gaat kanoën met kinderen en het waterpeil is laag dan is het beter om een kortere route te kiezen, terwijl bij hogere waterstanden juist een dag langer te adviseren is. Bekijk de mogelijkheden voor de eendaagse tours hier.

Keuze: transfers deelnemers per trein of per taxibusje(s)

Tussen het meest gekozen eindpunt Pikovice en het meest gekozen startpunt Sázava loopt een dagelijks boemeltreintje. Veel gebruikte treinstations zijn Station Petrov u Prahy en Station Sázava of Týnec nad Sázavou.

Je kunt met eigen vervoer (auto), de trein of met door ons geregelde transfer naar het startpunt komen. Als je met je eigen auto komt dan kun je bij of vlak bij bij het startpunt parkeren. Vanuit het eindpunt kun je dus ook zowel per trein als ook per transfer terug gaan naar daar waar je je auto geparkeerd hebt.

Indien je een transfer van de deelnemers wenst van het eindpunt terug naar startpunt of bijvoorbeeld naar Praag dan kun je dat in het boekingsformulier aangeven. We maken dan een maatwerk prijsvoorstel.

Keuze: eigen tentjes of lokaal huren

Wij bevelen sterk aan om zelf een tentje en matje en slaapzak mee te nemen. Ter plekke in de vallei van de Sázava zijn er geen verhuurders van kampeermateriaal, je kunt alleen terecht in Praag. De verhuur gaat gepaard met het ondertekenen van een huurcontract (Tsjechisch), betaling van een borgsom, acceptatie van eigen risico etc. Daarnaast kost het de nodige tijd om zelf de gehuurde spullen te halen en na afloop weer te retourneren.

Materiaal zelf ter plekke afhalen, betalen en na gebruik weer retourneren in Praag. Zie https://www.rockpoint.cz/pujcovny. Wij kunnen desgewenst ondersteuning bieden en adviseren.

In het boekingsformulier kun je aangeven wat je inclusief wilt bij deze self guided tour. Speciale wensen over o.a. transfer van deelnemers en/of bagage kun je nader specificeren in de laatste stap van het boekingsformulier. Wij adviseren om in ieder geval een of meerdere waterdichte ton/zak extra te huren. 

Opties

Opties en extra's (algemeen)

kanogids Sázava

kanogids Sázava, prijs vanaf €0

Full colour riviergids Sázava van uitgeverij ShoCart met alle informatie over stuwen, gevaarlijke delen, campings, detailkaarten etc.  Kies hoeveel full colour kanogids(en) Sázava u wilt ontvangen.

kanoinstructeur(s) voor groepen

kanoinstructeur(s) voor groepen, prijs vanaf €43

Voor extra begeleiding tijdens de kanotour met een gekwalificeerde instructeur geldt een toeslag. Voor (school-)groepen groter dan 20 deelnemers is een instructeur verplicht. Heeft u specifieke wensen ten aanzien van de inzet van instructeurs? Dan graag even telefonisch contact opnemen. Minimale inzet van gids / instructeur is 3 uur. Kies het aantal uren voor de inzet van de gids / instructeur tijdens de outdoor activiteit.

Huur materiaal

polyester kano (3-persoons)

polyester kano (3-persoons), prijs vanaf €25

De 3-persoons polyester kano's zijn van het type Roka Muku. Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kan ook gekozen worden voor meer stabiele rubberen opblaaskano. Kies het aantal 3-persoons kano's.

raft Colorado (3 tot 5 persoons)

raft Colorado (3 tot 5 persoons), prijs vanaf €49

De stabiele rubberen opblaasbare rafts zijn van het type Pulsar of Colorado. De 6-persoons kano is geschikt voor 3 tot 6 volwassenen. Kies het gewenste aantal rafts.

waterdichte ton of zak

waterdichte ton of zak, prijs vanaf €1

Waterdichte ton of afsluitbare zak van 50 liter.  Wij adviseren om in ieder geval een of meerdere waterdichte ton/zak als extra te huren.   Kies het gewenste aantal waterdichte tonnen / zakken.

polyester kano (2-persoons)

polyester kano (2-persoons), prijs vanaf €20

De polyester kano's zijn van het type Vydra, Samba of Ardeche. Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kan ook gekozen worden voor meer stabiele rubberen opblaaskano. Kies het gewenste aantal 2-persoons kano's.

rubberen kano (3-persoons)

rubberen kano (3-persoons), prijs vanaf €23

De stabiele rubberen opblaaskano's zijn van het type Baraka, Tukan of Orinoco. De 3-persoons kano is geschikt voor 2 volwassenen plus 1 kind. Kies het aantal 3-persoons rubberen kano's.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. In onze bevestigingsmail verstrekken wij een directe link naar de online smodule van de Europeesche waarmee de klant direct zelf de meest gunstige reisverzekering kan afsluiten.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld. Doe de test bij op de speciale site van de Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Prijzen

Beschikbare data

Inclusief:

 • Huur boot naar keuze (kano, kayak of raft) en bijbehorende peddels
 • Kinderen onder 14 jaar krijgen een zwemvest (verplicht)
 • Vervoer van materiaal terug naar beginplek
 • Organisatiekosten.
 • Telefonische ondersteuning bij noodgevallen

Exclusief:

 • Transfer van de deelnemers.
 • Overnachtingen: er zijn meerdere eenvoudige campings ("taboristes") direct aan de rivier gelegen. Op deze campings is meestal eenvoudig sanitair en een restaurant/cafetaria. Overnachtingen zijn in eigen tent (stageld en toeristenbelasting bedraagt circa 5 euro per persoon per nacht). Er is ook de mogelijkheid om van ons een trekkerstentje met slaapmatje te huren.
 • Full colour riviergids met o.a. detailbeschrijvingen van alle stuwen en versnellingen
 • Extra materialen zoals extra waterdichte ton, waterschoenen, neopreen pak, pomp
 • Voor groepen is een gids - instructeur verplicht per 25 deelnemers

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

De rustige tot en met lichtstromende rivieren zoals Ohře, Vltava, Berounka en Sázava hebben drie moeilijkheidsgraden (ZWA, ZWB en ZWC). De snel stromende en wilde rivieren hebben zes graden (WW I t/m WW IV). In uitzonderlijke gevallen (veel regen, veel smeltwater) kan WW I of hoger bereikt worden. Doorgaan geldt er dan en vaarverbod in genoemde rivieren.

Deze tour is geschikt voor ieder type kanoër. We maken op onze website onderscheid in 5 verschillende niveau’s (niveau 7 zou olympisch niveau zijn), voor deze tour geldt 1 tot 2 uit 5.

Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling klasse ZWA

stilstaand water – meren, stuwmeren

Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling klasse ZWB / ZWC

rustig water – zwak stromend water tot lichtstromend

Alvorens de reis krijgt u aanvullende informatie via post/mail over de reis, hierin staat ook een (kleine) paklijst met de benodigdheden die u nodig heeft op uw reis/tocht.

Bij de kanotochten geldt in ieder geval het volgende advies om zelf mee te nemen:

 • waterschoenen (in ieder geval geen losse slippers)
 • zonnebrand (bij voorkeur zo milieuvriendelijk als mogelijk, zie https://kimopreis.nl/duurzame-zonnebrand/
 • petje of hoed of doek tegen de zon
 • geld, mobiel, reisdocumenten etc in de waterdichte ton
 • water!

In het hoogseizoen prefereren wij dat tochten met overnachtingen vroegtijdig vastgelegd worden. Last minute boekingen zijn mogelijk, houdt hierbij rekening dat er om enige flexibiliteit gevraagd kan worden.

Tijdens het kanoën is het aan te raden waterschoenen te dragen.  Op de rivierbodem liggen stenen die doorgaans mooi afgesleten rond zijn maar enkele stenen kunnen flink scherp zijn.

Waterschoenen huren is in Tsjechië niet gebruikelijk vandaar dat wij ze niet aanbieden. Als je gympen of in ieder geval schoenen aan hebt die vast kunnen (bij voorkeur dus geen losse slippers) dan is dat doorgaans voldoende, dat is eigenlijk wat iedereen normaliter doet. Tegenwoordig hebben veel mensen standaard al waterschoenen in hun vakantie assortiment.

Dit is zeker mogelijk, in Tsjechië is het wel verplicht om een hond een muilkorf te laten dragen. Er worden geen extra kosten gerekend voor de hond in de kano.

Ja, zwemdiploma A is verplicht. Zwemdiploma B wordt aangeraden

Tonnen (max 50 liter) zijn te klein voor matjes en tenten. Die zul je bijvoorbeeld in vuilniszakken mee kunnen nemen. Een andere oplossing (die veel mensen kiezen) is om de bagage met je eigen auto zelf alvast naar de eindplek van de dag te brengen. Om vervolgens met trein / bus / taxi terug naar startplek te gaan. Je hebt dan dus iedere dag zowel je auto als je bagage op de plek waar je gaat overnachten.

Ook is het mogelijk een transfer van het begin tot het eindpunt van de dag of gehele tour voor bagage of personen door ons te laten regelen. Als je voor deze optie kiest maken we vooraf altijd een maatwerk prijsvoorstel.

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een reisverzekering afsluiten middels de door ons verstrekte directe links naar het online systeem van De Europeesche. U ontvangt deze links automatisch bij uw reisbescheiden. U dient de premie direct aan De Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld.

https://www.bewustverzekerdopreis.nl/

Nee er is geen gids aanwezig tijdens de tocht, de tocht is geheel self guided.

U krijgt t.z.t. verder informatie over de tour via de reisbescheiden. 

Een tentje en matjes zijn zeker mogelijk. Slaapzakken verhuren wij niet i.v.m. hygiëne overwegingen, deze zou u zelf mee kunnen nemen.

Verhuur van matjes en tenten zijn op aanvraag.

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Kunt u nergens een antwoord vinden op uw vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €70 per arrangement
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 3 dagen / 2 nachten
 • Categorieen :
  • kamperen kamperen
  • kanoën kanoën
September 2020
 • Geselecteerd
 • Vrij
 • Bezet

Begin

Eind

vanaf 1 tot 50 personen in totaal
Aantal deelnemers (1 tot 50)

Totaal:
€ --.--