Boheems-Saksisch Zwitserland

Romantisch nationaal park met een internationaal tintje

Bad Schandau
Bad Schandau, aan de rand van Saksisch Zwitserland

Op de grens tussen Duitsland en Tsjechië ligt het schitterende natuurpark Boheems-Saksisch Zwitserland. Het gebied heeft zowel aan de Duitse als aan de Tsjechische kant van de grens de status van Nationaal Park. De regio wordt gekenmerkt door sprookjesachtige landschappen: dennenbossen, rotsformaties en idyllische vergezichten wisselen elkaar af. Daarnaast kom je onderweg veel unieke flora en fauna tegen en aan beide kanten van de grens vind je unieke publiekstrekkers zoals de Bastei en de Pravčická brána.

Lees meer ...

Sprookjesachtige bezienswaardigheden prikkelen de fantasie

In Saksisch Zwitserland vormen de Bastei en de nabijgelegen vesting Königstein, een van de grootste bergvestingen van Europa. De Bastei is een 305 meter hoge rotsformatie, waar een 76,5 meter lange brug doorheen loopt. Vanaf deze brug, die ook toegang biedt tot vesting Königstein, heb je een schitterend uitzicht over Saksisch Zwitserland. Ook Königstein zelf is een bezoekje waard: de ruim 750 jaar oude vesting is een van de grootste in Europa en nog altijd erg indrukwekkend. Door de eeuwen heen heeft Königstein veel verschillende functies gehad: van klooster tot krijgsgevangenenkamp, van staatsgevangenis tot ziekenhuis. In tijden van oorlog diende de vesting als toevluchtsoord voor hertogen en vorsten, terwijl er in vredestijd grootse feesten en jachtpartijen werden gehouden. Dwaal door de zalen en gangen van dit 10 hectare (!) grote fort en laat je fantasie de vrije loop!

De Bastei in Saksisch Zwitserland
De Bastei in Saksisch Zwitserland

Het Tsjechische symbool van deze regio is de Pravčická brána, de grootste natuurlijke rotspoort van Europa. De indrukwekkende poort is 27 meter breed en tot 21 meter hoog. Aan de voet van de poort bevindt zich het romantische Valkennest (Sokolí hnízdo). De Pravčická brána is niet alleen erg fotogeniek, de brug heeft ook gediend als set voor Hollywoodfilms als The Chronicles of Narnia. Ben je na het zien van deze indrukwekkende zandstenenbrug helemaal in een sprookjesstemming? Loop dan door naar de Edmundkloof, niet ver van de Pravčická brána. Het glanzend groene mos, de hoge rotsformaties en de mysterieuze mist zorgen voor een geheimzinnige, sprookjesachtige sfeer.

Veel mogelijkheden voor een actieve vakantie

Pravčická brána
De Pravčická brána is hét symbool van Boheems Zwitserland

Boheems-Saksisch Zwitserland is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Er lopen verschillende wandelroutes door de regio, die zich uitstekend lenen voor dagtochten of een meerdaagse wandelvakantie. Ook zijn er verschillende fietsroutes, zoals de beroemde Elberadweg. Onze fietstocht van Praag naar Dresden gaat deels door Boheems-Saksisch Zwitserland. Je fietst hier en daar over hoofdwegen, dus wij raden een rustdag aan om van de gebaande paden af te wijken en te voet door deze nationale parken te dwalen. Blijf je liever op een vaste uitvalsbasis maar wil je toch een actieve vakantie in de regio plannen? Dan zijn de Klettersteig bij Děčín, een boottocht over de Elbe en een bezoek aan de Bastei en de Pravčická brána leuke uitstapjes. Een voorbeeldarrangement vind je elders op deze pagina.

Video

Kaart

 

Voorbeeldarrangement

Vierdaagse tocht door Boheems Zwitserland

Nationaal Park Boheems Zwitserland, České ŠvýcarskoOp de grens tussen Duitsland en Tsjechië ligt het schitterende natuurpark Boheems-Saksisch Zwitserland. De regio heeft zowel aan de Duitse als aan de Tsjechische kant van de grens de status van Nationaal Park. Het gebied wordt gekenmerkt door sprookjesachtige landschappen: dennenbossen, rotsformaties en idyllische vergezichten wisselen elkaar af. Boheems Zwitserland is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Je overnacht onderweg in goede hotels, op basis van logies met ontbijt. In de accommodaties zijn huisdieren van harte welkom.

 Individueel arrangement, lichte vierdaagse tocht, drie wandeldagen, totaal ca. 35 km wandelen. De tocht leidt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Boheems Zwitserland. Met een beetje conditie kan iedereen deze tocht maken. Onderweg zie je prachtige natuur en is er voldoende ruimte om de wandelingen uit te breiden. Let op: in het hoogseizoen zijn de meest favoriete accommodaties snel volgeboekt. Wij adviseren om deze tocht ruim op tijd te boeken.

 • Alles openen
 • Alles sluiten
 

Uitzicht LoupeznickyVandaag arriveer je in Děčín, de uitvalsbasis voor deze tocht. Het wandelprogramma begint morgen, dus je hebt alle tijd om deze historische stad te verkennen. Kasteel Děčín met haar schitterende rozentuin is bijvoorbeeld een bezoekje waard.

 • Overnachting: o.a. hostel Děčín of Kemp Děčín, hotel Faust of hotel Kovárna.

Per gondel door de Edmundova kloofDe dag begint met een boottocht over de Elbe. De rondvaartboot vaart helemaal door naar Dresden, maar je stapt uit in Hřensko. Dit dorpje vormt de toegangspoort tot Boheems Zwitserland, waarvan je vandaag gelijk het bekendste symbool zult tegenkomen: Pravčická brána, de grootste natuurlijk poort van Europa.

 • Klimmen: 255m
 • Dalen: 424m
 • Overnachting: hotel The Forest Garden of hotel Mezní Louka.
 • interactieve kaart

Route details ( Wandermap.net):

LoupeznickyVia de wat kleiner uitgevallen Malá Pravčická brána loop je naar de ruïnes van rotsenburcht Šaunštejn. Er is inmiddels niet veel meer van over, maar in de veertiende en vijftiende eeuw vormde de burcht een uitvalsbasis voor rovers en bandieten. Vanaf de strategische positie van de burcht heb je een goed uitzicht op het nationaal park waar je doorheen wandelt.

Je loopt verder naar Jetřichovice, waar je een kleine omweg kunt nemen naar uitkijkpunt Mariina Skála. Het is even klimmen, maar eenmaal boven word je beloond met opnieuw een fantastisch uitzicht over Boheems Zwitserland. Vanuit Jetřichovice is het nog maar een klein stukje naar Rynartice, waar je zult overnachten.

 • Klimmen: 278m
 • Dalen: 206m
 • Overnachting: Hotel Zámeček of hotel Bellevue
 • interactieve kaart

Route details ( Wandermap.net):

Uitzicht Boheems ZwitserlandVoor wie nog voldoende energie heeft, is een uitstapje naar de Zeven Dwergen van Rynartice een aanrader. Vanaf deze dwergen loop je door naar Česká Kamenice, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen rechtstreeks naar dit plaatsje te lopen. Hier neem je de trein naar Děčín, van waaruit je doorreist naar je volgende bestemming of terug naar huis.

Einde van de tocht. Je kunt de tocht verlengen met bijvoorbeeld een extra overnachting na afloop van de tocht in Děčín of een stedentrip naar Praag. Zie het tabblad ‘extra’s’ voor alle mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op, we helpen graag verder met het samenstellen van jouw ideale vakantie!

Route details ( Wandermap.net):

bagage transportBij dit wandelarrangement is bagagevervoer mogelijk maar niet echt noodzakelijk.

Voordeel van bagagevervoer is dat u eventueel bij blessures gebruik kunt maken van de transfer. U hoeft dan dus op die dag niet te lopen.

U kunt tijdens het boeken aangeven of u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor bagagevervoer. Wij maken dan een maatwerk berekening.

Contact

Heb je vragen over Boheems-Saksisch Zwitserland? Laat je vraag achter op onderstaand formulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ons ook per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of 024 – 37 39 350. We helpen je graag verder!

 
 

Verification