Menu

Beschrijving

Elberoute van Praag naar Dresden

Elbe route ofwel Labská stezka Een prachtige fietstocht langs de Moldau en de Elbe van Praag naar Dresden door een gebied vol geschiedenis, cultuur en natuur. De gouden stad Praag wordt door UNESCO beschermd als wereldcultuurerfgoed. Dresden wordt als een van de mooiste steden van Duitsland ook wel "het Florence van Duitsland" genoemd. We volgen de rivieren de Moldau en de Elbe (Labe) door een glooiend landschap en doen onderweg de schilderachtige stadjes Mělník (wijnbouw), Litoměřice en kuuroord Bad Schandau aan. De tocht leidt ook door het unieke grensoverschrijdende Nationaal park Tsjechisch - Saksisch Zwitserland. De laatste kilometers gaan door de romantische Elbevallei waarin Dresden zo prachtig gesitueerd is.

De fietstocht van Praag naar Dresden is fysiek niet al te zwaar, ook geschikt voor niet getrainde fietsers. 198 km fietsen, licht inspannend, 6 dagen, 5 nachten.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Deze reis kun je boeken als geheel verzorgde groepsreis met reisbegeleiding of je kunt ervoor kiezen om de reis te boeken als privé arrangement met alleen je eigen gezelschap. In het geval dat je kiest voor de begeleide groepsreis dan ben je gebonden aan bepaalde vooraf vastgestelde reisdata. Het reisgezelschap bestaat uit een gevarieerde verzameling fietsliefhebbers afkomstig uit Nederland en België. Als je graag de reis wilt boeken als individueel arrangement dan kun je je eigen reisdata kiezen. Verder kun je dan nog de keuze maken of je met of zonder bagagevervoer wilt gaan fietsen.

Voor de hele specifieke wensen zoals kortere route, langere route, privé reisbegeleiding, combinatiereis met andere activiteiten, delen van de route per trein, excursies onderweg etc. maken wij graag een maatwerk voorstel.

Wij verschaffen u precies datgene wat u nodig heeft voor een self-guided tour: accommodatie langs de route, eventueel bagagevervoer, kaartmateriaal en de nodige informatie. U kunt uw eigen fiets meenemen of van ons huren, desgewenst zorgen wij ook voor transfer van materiaal.

Hoe zwaar is de route?

fietsroute langs de ElbeWie thuis met enige bepakking 50 kilometer per dag kan fietsen, kan dat ook langs de Elbe. Behoudens een enkel heuveltje in het Tsjechische deel zijn de hoogteverschillen gering.

Transport van de fietsen

Fietsen van Praag naar DresdenGlobaal zijn er de volgende opties om je fietsen terug naar het het startpunt van de tour in Praag te transporteren:

 • eigen fietsen meenemen, je laat je auto in Praag staan gedurende de fietstocht. Transfer naar van Dresen terug naar Praag kan de fiets mee in de trein of de bus. Beschikbare in enkele treinen en bussen is beperkt.
 • eigen fietsen meenemen, je laat je auto in Praag staan gedurende de fietstocht. Transfer naar Praag met onze transferservice. Fietsen nemen we mee op kar.
 • Fietsen kunnen door ons afgehaald worden in Dresden (maatwerk) en gebracht worden naar iedere gewenste plek. Hiervoor rekenen we kosten zoals in de boekingsmodule staan aangegeven als keuze-optie.
 • Kom je per openbaar vervoer naar Praag? Dan kun je natuurlijk direct vanuit Dresden de volgende bestemming kiezen, huiswaarts of wellicht nog een stukje Elberoute tot Cuxhaven/Brunsbüttel waar de Elbe in de Noordzee eindigt :-).

Vertrekpunt PraagAankomst in Praag op eigen gelegenheid. Desgewenst pre trip meeting met een van ons team. We plannen deze welkomsmeeting bij voorkeur een dag voor vertrek. Zeker in het geval er fietsen gehuurd zijn en er nog wat afstelwerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden door de fietstechnicus.

Vandaag stijgen we niet veel, maar we fietsen wel een afwisselende route naar een populaire wijnbouwregio in Tsjechië: de regio Mělník. Het is een mooie warming up voor de komende dagen. Kort voordat we Praag verlaten, passeren we het barokke Trója kasteel. We fietsen in de noordelijke richting langs de oevers van de Vltava rivier. De rivier stroomt hier door een diep vallei en onthult zo interessante rotsformaties. Onderweg bezoeken we o.a. de kastelen in Nelahozeves en Veltrusy.

Dan volgt de eerste klim, voor de afwisseling kun je daarna even wandelen door de stad Mělník- het hart van de Tsjechische wijnstreek. In Mělník, die op de samenstroming van de Vltava en de Labe ligt, proeven we de uitstekende lokale wijnen.

fietsen van Praag naar Dresden kan deels met de boot!De etappe leidt vandaag door de Labe vallei en heeft geen noemenswaardige hoogteverschillen. De Vltava rivier stroomt in de Labe (Elbe), de Labe rivier neemt in haar kracht toe en wordt langzaam een belangrijke Europese waterweg.

De meest indrukwekkende stop is vandaag het voormalige vestingwerk Terezín (Theresienstadt) uit het einde van de 18e eeuw. Tijdens de 2de Wereldoorlog was deze plaats een concentratiekamp voor Joden. Dit tijdperk werd gevuld met haat en wreedheid en tekende de dramatische geschiedenis van Terezín. We sluiten de dag af in de oude kleurrijke stad Litoměřice.

even bijkomen onderwegVandaag ontdekken we het romantische landschap van het Centraal Boheemse Hoogland. We zullen tijdens de tocht omringd zijn door heuvels met daarop een aantal middeleeuwse ruïnes, maar we blijven nagenoeg vlak fietsen. Het kasteel Střekov, dat gebouwd werd op de top van een steile rotsklif, behoort tot een van de meest romantische kastelen in Tsjechië. De bestemming van vandaag is de stad Děčín - de laagst gelegen stad in Tsjechië.

De beroemde Pravčická bránaDeze dag biedt veel keuze: je kunt beslissen of je wil fietsen of varen op een schip. Het staat vast dat we in Hřensko gaan overnachten. Dit grensstadje ligt in het hart van nationaal park Boheems-Saksisch Zwitserland en biedt veel aantrekkelijke activiteiten. Hier kruisen veel toeristische routes die door rotsachtige landschappen, nauwe passen en langs diepe ravijnen gaan.

Een unicum is de Pravčická brug - de grootste natuurlijke steenbrug in Europa. Je kunt ook varen op de bootjes door de kloof van de rivier Kamenice. Een combinatie van een boottocht met een fietstocht door een romantisch dal met een historische tram in Bad Schandau is natuurlijk ook mogelijk! Hoewel je de hele dag in het laagst gelegen gebied van Tsjechië beweegt, voel je je hier alsof je in de bergen bent.

 • Afstand: 39,98 km
 • Overnachten: in Hřensko
 • Klimmen: 687 m
 • Dalen: 682 m
 • interactieve kaart

DresdenVandaag zit vol met historische bezienswaardigheden. Na het passeren van de grens arriveren we in de plaats Bad Schandau. Daar kunnen we de vesting Königstein bewonderen en een stukje verderop een prachtige rotsformatie met een romantische kasteelruïne. Een paar kilometer verder, fietsen we door de stad Pirna en we zijn inmiddels in de Vallei van Dresden. Er zijn verschillende mooie kastelen en musea van muziekmeesters, zoals Karl Maria Weber of Richard Wagner, die in dit gebied componeerden. De eindbestemming van deze etappe is tevens de bestemming van deze tocht: de stad Dresden.

Fietsen van Praag naar Dresden langs de ElbeJe kunt de schoonheid van de stad Dresden ontdekken. Heb je interesse dan kunnen we een gids voor je regelen of je verblijf verlengen. Er is geen andere stad in Duitsland die de turbulente geschiedenis van dit land zo goed symboliseert. Dresden heeft door de eeuwen heen veel doorgemaakt op het gebied van culturele, religieuze en architectonische ontwikkeling. De nazistische periode werd gevolgd door een van de grootste bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. In een nacht werd bijna de hele stad in een ruïne veranderd. Dankzij een meer dan 20 jaar durende wederopbouw van de stad, kun je vandaag de schoonheid van de zogenaamde "Florence aan de Elbe" bewonderen.

 • Afstand: 0 km
 • Overnachting: geen

Hoe zwaar is deze tour?

Dalingspercentage "Wie thuis met enige bepakking 50 kilometer per dag kan fietsen, kan dat langs de Elbe ook. Behoudens een enkel heuveltje in het Tsjechische deel zijn de hoogteverschillen gering. Het bordje op de foto is eenmalig. De plekken waar je kunt drinken, eten of slapen zijn talrijk, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel kilometer je per dag rijdt, 30 tot 40 kilometer per dag of meer. Althans, buiten het hoogseizoen, want hartje zomer zitten die plekken vrij vol, je kunt echter vooraf bellen, de nummers staan in de fietsgids. Een treinstation is nooit ver weg. "

REIZEN Magazine, mei 2009]

 • Elbhangfest, Elbhangfest
 • Moritzburg Festival - Een van de meest prestigieuze kamermuziek festivals. Het festival vindt plaats in Moritzburg Kasteel dichtbij Dresden in augustus. Tijdens twee weken komen er veel soloartiesten over de hele wereld en dat levert een prachtig concert op als iedereen tegelijk optreedt. Moritzburgfestival
 • Dresden Music Festival - Is het grootste festival van Duitsland over klassieke muziek. Er worden verschillende concerten gegeven door internationale sterren en locale top artiesten. Musikfestspiele

RoutebordenJe kunt zowel starten in Dresden als in Praag. Verreweg de meest gekozen fietsrichting is echter starten in Praag en dan fietsen naar Dresden. Als je naar Praag komt per trein of vliegtuig dan heb je de keuze om vanuit Dresden door te reizen naar je volgende bestemming. Als je met de auto naar Praag komt moet je natuurlijk je auto weer ophalen. Je kunt als je met de auto komt er ook voor kiezen om je auto bij de finish in Dresen te laten staan gedurende de trip. Even op een rijtje de mogelijkheden die van toepassing voor diegene die met de auto komt:

 • Variant 1: start in Dresden.
  Laat je de auto staan in Dresden en reis dan van Dresden met de trein of bus naar Praag. Als je eigen fietsen hebt, dan met de fiets in de trein. Let op van te voren reserveren is verplicht bij enkele verbindingen. Beetje afhankelijk van welke trein (bus of taxi) je naar Praag neemt is het verstandig een overnachting in Dresden in te plannen. Reserveren van fietsmeename bij voorkeur meer dan een dag voor vertrek.
 • Variant 2: Start in Praag.
  Laat je auto staan in Praag en dan na de fietstocht met de trein (bus of taxi) terug naar Praag. Als je eigen fietsen hebt of als je de gehuurde fietsen zelf terug wilt brengen naar Praag dan moeten dus de fietsen mee in de trein. Let op dat je voor enkele verbindingen moet reserveren om fiets mee te nemen in de trein. Reserveren van fietsmeename bij voorkeur meer dan een dag voor vertrek.
 • Variant 3: Als 1 en 2 maar dan de fietsen door ons laten terugbrengen. Je hebt dan meer keuzevrijheid en gemak bij transfer terug naar Praag.

Opties

Transfers

transfer per luxe bus van Dresden naar Praag

transfer per luxe bus van Dresden naar Praag, prijs vanaf €16

U kunt hier aangeven of u de transfer per bus wilt bijboeken. Geef a.u.b. aan of het gaat om de transfer van Dresden naar Praag voorafgaand aan de tour of de transfer van Dresden naar Praag na afloop van de tour.   Toelichting: In principe eindigt het arrangement in Dresden. Van daaruit gaan de deelnemers weer hun eigen weg. Als je met de auto bent gekomen naar Praag dan kun je met trein, taxi of bus terug. Veel deelnemers kiezen er ook voor om met de auto naar Dresden te reizen en dan van daaruit met de trein of bus naar de start van de reis in Praag te reizen. De auto blijft dan dus in Dresden staan. Kies het gewenste aantal bustickets.

Verlengen

overnachten voor aanvang in Praag in 1-persoonskamer

overnachten voor aanvang in Praag in 1-persoonskamer, prijs vanaf €69

Overnachten in Praag voor aanvang van het arrangement in 1-persoonskamer op basis van logies met ontbijt. Hotel Olympik tristar of een gelijkwaardige accommodatie wat betreft locatie en kwaliteit. Kies het gewenste aantal 1-persoonskamers.

overnachten in Praag voor aanvang in 2-persoonskamer

overnachten in Praag voor aanvang in 2-persoonskamer, prijs vanaf €79

Overnachten in Praag voor aanvang van het arrangement in 1-persoonskamer op basis van logies met ontbijt. Hotel Olympik tristar of een gelijkwaardige accommodatie wat betreft locatie en kwaliteit. Kies het gewenste aantal 2-persoonskamers.

overnachten in Praag voor aanvang in privé meerpersoonskamers

overnachten in Praag voor aanvang in privé meerpersoonskamers, prijs vanaf €26

Overnachten in Praag voor aanvang van het arrangement op basis van logies met ontbijt. Hotel Olympik tristar of een gelijkwaardige accommodatie wat betreft locatie en kwaliteit. Kies het gewenste aantal personen in privé meerpersoonskamers.

Locale betaling en borg

boottocht op Elbe Děčín-Hřensko

boottocht op Elbe Děčín-Hřensko, prijs vanaf €8

Boottocht van Děčín-Hřensko-Bad Schandau-Königstein en Litoměřice tot Ústí nad Labem. Meer informatie op: www.labskaplavebni.cz. Het is mogelijk om je fiets mee te nemen op de boot. De boottocht is niet verplicht en kan ter plekke geboekt en betaald worden, wij houden zoveel mogelijk rekening met de tijdsplanning indien u de boottocht wenst.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. Een reisverzekering zelf online afsluiten bij De Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Prijzen

Beschikbare data

Inclusief bij de standaard begeleide groepsreis:

 • Ervaren gids
 • Bezemwagen
 • 5 nachten in ***hotels
 • 5 x half pension
 • Gedetailleerd kaartmateriaal
 • Route instructies
 • Bagagevervoer
 • Welkom briefing op de eerste dag
 • Transfer van gehuurde materialen terug Dresden - Praag*
 • Hulp en ondersteuning

Deze tour is ook te boeken als individuele tour zonder reisbegeleiding en bezemwagen. Verder kun je dan nog kiezen voor de variant met of juist zonder bagagevervoer.

Inclusief bij de individuele tour :

 • 5 nachten in ***hotels
 • 5 x logies met ontbijt
 • Gedetailleerd kaartmateriaal
 • Route instructies
 • Welkom briefing op de eerste dag
 • Hulp en ondersteuning

Wij behouden ons het recht voor om het programma te wijzigen afhankelijk van actuele omstandigheden (wegwerkzaamheden, weer, hotel beschikbaarheid).

Op de kaart op de vorige tab is de route in grote lijnen weergegeven met enkele door ons gebruikte accommodaties voor de budget fietstocht van Praag naar Dresden.

Exclusief:

 • Boekingskosten (eenmalig)
 • Toeslag eenpersoonskamer
 • Huur fiets, helm, fietstassen etc.
 • Extra overnachting in Praag voorafgaand aan de groepsreis
 • GPS ontvanger met routes
 • Aankomst in Praag op de verzamelplek op de eerste dag is op eigen gelegenheid. U kunt transfer van het vliegveld of station naar het verzamelplaats en startpunt bijboeken.
 • Transfer vanuit Nederland/België naar Praag. U kunt aangeven in het online boekingsformulier als u een transfer bij wilt boeken. U ontvangt hiervoor een vrijblijvend prijsvoorstel.
 • Transfer terug naar Dresden *

* In principe eindigt de groepsreis in Dresden. Van daaruit gaan de deelnemers weer hun eigen weg. Als je met de auto bent gekomen naar Praag dan kun je vanuit Dresden met trein, taxi of bus terug. Veel deelnemers kiezen er ook voor om met de auto naar Dresden te reizen en dan van daaruit met de trein of bus naar de start van de reis in Praag te reizen.

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Vraag:

 

Kan ik telefonisch een vraag stellen en eventueel direct boeken?

 

Antwoord:

 

Ja een vraag kan telefonisch gesteld worden. We zijn zowel in Nederland/Belgie als ook in Tsjechie onder lokaal tarief te bellen. Telefonisch boeken kan ook. We sturen dan een Tikkie of een Mollie betaalverzoek waarvoor je doorgaans je ABN Amro e-dentifier of Rabo randomreader nodig zult hebben. 

 

https://actief-in-tsjechie.nl/contact/

Vraag:

 

Ik heb nog een paar extra vraagjes:
– waar halen we de fietsen op in Praag?
– waar kunnen we een deel van onze bagage achterlaten in Praag?
– zorgen jullie ook voor een fietsslot?
– Is het makkelijk e-bikes terug op te laden in Tsjechie?
– we moeten onze fietsen blijkbaar verpakken voor transport met de bus terug nr Praag, hoe moet dat gebeuren?
– waar bezorgen we de fietsen eens terug in Praag? Is dat ver van het busstation? Kan dat tot laat in de avond?
– bezorg je ons de namen van de logies onderweg zodra we definitief geboekt hebben?
 
Antwoord:
 
– centrum, alle gegevens staan in de vouchers die met de boeking volgen
– hotel Charles
– ja
– ja, instructies bij startpunt
– centrum, nee dat moet dan de volgende dag 
– ja alle gegevens staan in de vouchers die met de boeking volgen

Vraag:

 

Is het ook mogelijk dat ik zelf voor de boekingen van hotels zorg? 
 
Antwoord:
 
De fietsreizen zijn in het algemeen redelijk arbeidsintensief en als we alleen de arbeidsintensieve onderdelen kunnen boeken dan blijft er voor ons een verliesgevende boeking over :-(
 

Deze vraag is op dit moment niet beschikbaar in de kennisbank...

Wilt u een antwoord op deze specifieke vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €324 per persoon
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 6 dagen / 5 nachten
 • Categorieen :
  • cultureel-historisch cultureel-historisch
  • fietsen fietsen
  • fietsen ebike fietsen ebike
December 2018
 • Geselecteerd
 • Vrij
 • Bezet

Begin

Eind

vanaf 4 tot 40 personen in totaal
Aantal deelnemers (4 tot 40)

Totaal:
€ --.--