Menu

Beschrijving

Berghuttentocht in het Reuzengebergte

Nationaal Park ReuzengebergteEen driedaagse trektocht langs berghutten in het Nationaal Park Reuzengebergte . Deze trektocht gaat door zowel het Poolse als het Tsjechische deel van het Reuzengebergte. Het vertrekpunt en tevens het eindpunt is Špindlerův Mlýn. Van daaruit loop je naar de toppen, veel over de Tsjechisch-Poolse grens. In de bergen overnacht je in eenvoudige berghutten. Hier zijn simpele faciliteiten. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers in principe vol pension maar er zijn ook mogelijkheden om à la carte te eten.

Het startpunt is goed te bereiken per auto of per bus (directe verbinding vanuit Praag).

Programma van dag tot dag

Individuele trektocht, 50 km in drie dagen, de tocht is mogelijk het hele jaar rond maar de beste tijd is van mei tot oktober, overnachtingen in sfeervolle berghutten. Hieronder staat het programma van dag tot dag beschreven.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Uitzicht op de SněžkaEr zijn diverse mogelijkheden wat betreft comfort tijdens het wandelen in het Reuzengebergte.

 • gedeelde kamers (slaapzalen, zelf slaapzak en matje meenemen)
 • privé familiekamers of meerpersoonskamers met gedeelde faciliteiten op de gang
 • eenpersoons of twee persoonskamers met gedeelde faciliteiten op de gang
 • privé kamers met privé faciliteiten (luxe **** kamers)

In het boekingsformulier kunt u uw keuze aangeven. Er wordt dan automatisch een toeslag of korting berekend. Let op dat niet alle typen kamers bij alle accommodaties beschikbaar zijn. Slaapzalen en luxe kamers zijn slechts beperkt beschikbaar. In enkele gevallen is er een route aanpassing noodzakelijk. Wij informeren u vooraf over de beschikbaarheid van het door u gewenste kamertype en de daarmee samenhangende route-aanpassingen.

Je kunt kiezen voor overnachtingen in meerpersoonskamers (familie-)kamers met privé gebruik i.p.v. meerpersoonskamers / slaapzalen met gedeeld gebruik en eigen slaapzak / matrasje. Je krijgt dan o.a. bij berghotel Luční Bouda, Labská Bouda en Samotnia betere kamers met privé gebruik en inclusief bedlinnen en matras. Wij bevelen dit aan voor families die goedkoop willen reizen maar wel de nodige privacy willen hebben. Let op dat de faciliteiten niet bij alle berghutten privé zijn bij dit kamertype.

Uitzicht op de SněžkaŠpindlerův Mlýn ligt op een hoogte van zo rond de 700m. Van hieruit begint de trektocht: op naar de “Reuzen”. De eerste kilometers zullen wel zwaar zijn, want je moet flink stijgen.

 Mogelijk alternatief: neem vanuit Špindlerův Mlýn de lift naar Medvědín, zo kun je 500m hoogteverschil in 15 minuten afleggen. Je loopt dan voor een deel een andere route.

Vanuit Špindlerův Mlýn volg je de rivier Labe, je loopt natuurlijk tegen de stroom in. Het riviertje wordt een beek, maar dan wel een wilde beek. Langs de Labe waterval klim je door een steile kloof omhoog en je kunt een kijkje nemen bij de bron van deze Europese rivier. Eenmaal op de kam bieden de bergen een prachtig vergezicht over zowel het Tsjechische als het Poolse staatsgebied. In de verte op de kam zie je een klein kerkje. Als je hem nadert zie je dat hij op een rotsklif staat, je daalt daar een klein stukje Polen in en daar staat al de eerste herberg: Szrenica.

 • Afstand: 13,26 km
 • Klimmen: 723 m
 • Dalen: 132 m
 • Overnachting: berghut Szrenica (1362m) in het Poolse deel van nationaal park Reuzengebergte
 • interactieve kaart

Typisch kenmerkend beeld van ReuzengebergteDe tweede dag loop je bijna de hele dag op de Tsjechisch - Poolse grens het pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap. In de ochtend moet je uit het dal klimmen naar de bergrug en daar blijf je vervolgens de hele dag lopen op ongeveer dezelfde hoogte. Polen laat zijn diepe dalen zien en aan de Tsjechische kant zie je vele horizonten. Bijna op het einde van de dagtocht kijk je in een keer neer naar twee bergmeertjes: Wielki Staw (Groot meer) en Mały Staw (Klein meer). Het zijn allebei kraakheldere meren waar bijna geen leven is, omdat het water te koud is. Bij helder weer spiegelen de luchten schitterend op het waterpeil. Naast het kleinere meer is de accommodatie voor de komende nacht: Schronisko Samotnia.

Het pad van de Tsjechisch - Poolse vriendschap is uitgestippeld op de kam van het Reuzengebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Telkens wordt de grens tussen deze twee landen gepasseerd. Allebei de kanten van het Reuzengebergte bieden veel aantrekkelijks: de Poolse kant is steiler en ruwer terwijl de Tsjechische heuvels wat glooiender en groener zijn.

 • Afstand: 19,11 km
 • Klimmen: 522 m
 • Dalen: 637 m
 • Overnachting: berghut Schronisko Samotnia (1200m) in het Poolse deel van nationaal park Reuzengebergte
 • interactieve kaart

Uitzicht op SamotniaEet goed van het ontbijt, want er staat je een pittige klim te wachten. Uit het dal waar berghut Samotnia zo mooi ligt klim je naar de kam. Nu heb je de keuze om door te gaan naar de top van de Sněžka of vanaf de kam langzaam af te dalen naar Špindlerův Mlýn. Kies je voor de top dan moet je 450 meter extra hoogteverschil overbruggen. Met 1602 meter is de Sněžka de hoogste berg van Tsjechië. Het uitzicht aan de top is de klim meer dan waard! Vervolgens daal je langs het beekje Witte Elbe met zijn watervallen geleidelijk af naar Špindlerův Mlýn. De trektocht is ten einde, het Reuzengebergte is verkend.

Tsjechische kronenHier volgen wat tips en belangrijke informatie die wij in de loop van de afgelopen jaren vergaard hebben.

 • Tijdens deze bergtocht trekt u door zowel Tsjechisch als Pools staatsgebied. Het is aangeraden om zowel Tsjechische kronen als ook Poolse zloty’s mee te nemen. Veel heeft u niet nodig, de bergtrektocht is op basis van vol pension, maar als u tussendoor ergens een kopje koffie wilt nemen of een liftkaartje aanschaffen, heeft u de plaatselijke munteenheid nodig. In veel berghutten worden wel Euro’s geaccepteerd. De Tsjechische en Poolse valuta’s kunt u voor de reis bij een Nederlandse bank wisselen of bijvoorbeeld bij aankomst in Špindlerův Mlýn bij een hotel of wisselkantoor.

 • Wij adviseren een overnachting voorafgaand aan de tocht in Špindlerův Mlýn mede met het oog op opslag van de bagage.
 • KRKONOŠEAlle routes zijn suggesties. De klant bepaalt zelf welke route hij loopt en of hij liften neemt. Het kaartmateriaal dat wij verstrekken en de beschikbaarheid van alternatieve routes maakt de routeplanning zeer flexibel. Zorg altijd dat je een topografische kaart van de omgeving bij je hebt en niet alleen een gps-ontvanger. De batterijen van een gps apparaat kunnen leeg raken.
 • Houd rekening met verschillende scenario's wat betreft het weer.
 • Goede schoenen zijn belangrijk.
 • Wij verstrekken een infoblad aan alle deelnemers over veiligheid in de bergen.
 • Neem een goed boek mee, want vermaak in de vorm van tv op de kamer is bij de standaard tocht niet aanwezig. Voor de liefhebber is er een luxe variant van de berghuttentocht waarbij je van alle gemakken voorzien bent.

Tijdens het boekingsproces kun je de gewenste kamers kiezen. Op basis van deze keuze wordt - voor je overgaat tot definitieve boeking - precies berekend hoeveel de totale reissom zal bedragen.

Bij dit arrangement kun je kiezen tussen diverse typen kamers. De basisprijs van het arrangement is gebaseerd op overnachtingen in meerpersoonskamers (familiekamers) met gedeelde faciliteiten. Wil je een kamerupgrade naar 1-persoonskamer of 2-persoonskamer met privé faciliteiten dan kunt je dat in het boekingsformulier aangeven.

De kamertypen zijn:

 • Dormitories/slaapzalen met gedeelde faciliteiten. Aanbevolen voor vriendengroepen of alleengaanden die niet hechten aan privacy. Er zijn slechts enkele van dit type kamers aanwezig.
 • Privé meerpersoonskamers / familiekamers met gedeelde of privé faciliteiten. Aanbevolen voor gezinnen of vriendengroepen die hechten aan privacy. Niet bij alle accommodaties zijn kamers met privé faciliteiten beschikbaar.
 • Een- of tweepersoonskamer met privé faciliteiten.

Wij maken gebruik van de volgende berghutten en berghotels in het Reuzengebergte.

Opties

Opties en extra's (algemeen)

hond

hond, prijs vanaf €12

Gaat je hond / huisdier ook mee? Bij de accommodaties zijn honden / huisdieren welkom, er geldt wel een toeslag voor een huisdier.  

Accommodatie en kamerkeuze tijdens de tour

overnachten in privé meerpersoons (familie-)kamers tijdens de tour

overnachten in privé meerpersoons (familie-)kamers tijdens de tour, prijs vanaf €0

Kies het gewenste aantal personen dat wil overnachten in privé meerpersoons (familie-)kamers.

overnachten in 2-persoonskamer(s) tijdens de tour

overnachten in 2-persoonskamer(s) tijdens de tour, prijs vanaf €20

Je kunt kiezen voor overnachting in 2-persoonskamers i.p.v. privé meerpersoons (familie-)kamers. In dat geval wordt er een toeslag gerekend per kamer per nacht. Kies het gewenste aantal 2-persoonskamers.

overnachten in 1-persoonskamer tijdens de tour

overnachten in 1-persoonskamer tijdens de tour, prijs vanaf €20

Je kunt kiezen voor overnachting in 1-persoonskamers i.p.v. privé meerpersoons (familie-)kamers. In dat geval wordt er een toeslag gerekend per kamer per nacht. Kies het gewenste aantal 1-persoonskamers.

Verlengen

overnachten voor aanvang in privé meerpersoons (familie-)kamer of appartement

overnachten voor aanvang in privé meerpersoons (familie-)kamer of appartement, prijs vanaf €19

Kies het gewenste aantal personen in privé meerpersoons (familie-)kamer of appartement in **/*** hotel.

overnachten voor aanvang in 1-persoonskamer

overnachten voor aanvang in 1-persoonskamer, prijs vanaf €39

Kies het gewenste aantal 1-persoonskamers in **/*** hotel.

overnachten voor aanvang in 2-persoonskamer

overnachten voor aanvang in 2-persoonskamer, prijs vanaf €49

Kies het gewenste aantal tweepersoons kamers in **/*** hotel.

Combinatie Activiteiten

downhill steppen Špindlerův Mlýn

downhill steppen Špindlerův Mlýn, prijs vanaf €14

downhill steppen vanaf de kam bij Špindlerova bouda helemaal terug naar het dal in Špindlerův Mlýn. Wij bieden wij een full-service pakket aan inclusief transfer naar de kam en huur materiaal. Rechtstreeks van het plein van Špindlerův Mlýn nemen we u mee naar Špindlerova bouda waar u de scooter met een helm uitgereikt krijgt. De afdaling terug naar het centrum is 10 km lang en gaat over asfalt weg die flinke haarspeldbochten maakt. Mis deze spectaculaire en leuke sportieve ervaring niet. De steps / Scooters zijn bestemd voor zowel volwassenen als ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Geschikt voor het hele gezin dus. Je kunt ook op de kam starten, dus bijvoorbeeld te voet naar de top lopen en dan de afdaling per step doen.  Meer informatie op dit filmpje: https://youtu.be/d4D9HjAUvDE.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. Een reisverzekering zelf online afsluiten bij De Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Prijzen

Beschikbare data

Inclusief:

 • 2 overnachtingen in familiekamers/meerpersoons kamers. De prijs van het arrangement is berekend op basis van overnachtingen in familiekamers/meerpersoons kamers.
 • 2 x volpension (ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd)
 • Wandelkaart (topografische 1:50:000) en routebeschrijving
 • Informatiepakket van het gebied
 • Telefonische hulp en ondersteuning indien noodzakelijk
 • Bagageopslag en parkeerkosten (als u overnachting vooraf en na afloop bijboekt)
 • SGR garantie

Exclusief:

 • Overnachting voor aanvang en na afloop van de trektocht, o.a. bij hotel Eden. Voor een prijsvoorstel gebruik het reserveringsformulier.
 • Kamer upgrade naar eenpersoons of tweepersoons kamer met privé faciliteiten.
 • Eventuele parkeerkosten in Špindlerův Mlýn. Als u overnachting voor en na de tour bijboekt rekenen we geen parkeerkosten. Let op beschikbare aantal parkeerplekken is beperkt.
 • Eventuele kosten bagageopslag. Als u bagage in uw auto laat zijn er geen opslagkosten.
 • Kosten gebruik van stoeltjeslift naar Medvědín. Ter plekke te voldoen, circa 5 EURO p.p.

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Vraag:

Beste mensen.
We zijn safe & sound in spindleruv aangekomen. Wat is het hier mooi! En wat hebben we zin in de wandeling!!!

Alleen komen we er nu achter dat we de geplastificeerde kaart zijn vergeten. Stom.

Vraag is even of deze echt nodig is voor jullie route of vooral voor eventueel anders (extra) lopen.

We gaan sowieso op zoek naar n nieuwe hier kopen maar dan weten we even het belang daarvan.

Het kan zonder als het echt moet. Je kunt je oriënteren op kleuren en namen van de berghutten.
Hierbij wat aanvullende instructies;

– Bij hotel Eden kunnen de mensen van de receptie jullie een kaart geven van het gebied. Met die kaart kun je de wandeling doen. Als je echter meer details wilt van de route dan moet je ter plekke een kaart kopen. 

– Ter plaatse is de juiste kaart is te verkrijgen bij de kiosk bij de “witte brug” in het centrum van Spindleruv Mlyn of bijvoorbeeld bij het informatiecentrum daar schuin tegenover. 

Dit is de kaart die jullie nodig hebben: Krkonose nr 024 of nr 424 
https://www.shocart.cz/>turisticke-mapy-1-50-000-cesko/024-krkonose-1-50-000/

Heel veel plezier gewenst tijdens de bergtrektocht en veilige thuiskomst natuurlijk! 

Vraag:

 

Kan ik telefonisch een vraag stellen en eventueel direct boeken?

 

Antwoord:

 

Ja een vraag kan telefonisch gesteld worden. We zijn zowel in Nederland/Belgie als ook in Tsjechie onder lokaal tarief te bellen. Telefonisch boeken kan ook. We sturen dan een Tikkie of een Mollie betaalverzoek waarvoor je doorgaans je ABN Amro e-dentifier of Rabo randomreader nodig zult hebben. 

 

https://actief-in-tsjechie.nl/contact/

Vraag:

Wij hebben laat geboekt en kunnen de kaart niet op tijd via de post toegezonden krijgen. Wat moeten we nu doen?

Antwoord:

Als de kaart niet op tijd bij jullie kan zijn dan bij deze aanvullende instructies: ter plaatse is de juiste kaart is te verkrijgen bij de kiosk bij de “witte brug” in het centrum van Špindlerův Mlýn of bijvoorbeeld bij het informatiecentrum daar schuin tegenover. Dit is de kaart die jullie nodig hebben: Krkonose nr 024 of nr 424
https://www.shocart.cz/turisticke-mapy-1-50-000-cesko/024-krkonose-1-50-000/)

Laat me maar weten of jullie er zo mee uit de voeten kunnen. Veel plezier gewenst tijdens de tocht!

Vraag:

 

Ja, graag ontvangen we een offerte voor de oversteek Reuzengebergte.

We reizen met 2 personen en zouden graag, als dat kan, verblijven in tweepersoonskamers. 

We vertrekken in principe zaterdagochtend 21 oktober met de trein vanuit Utrecht naar Praag. Daar willen we 1 nacht verblijven, als het tenminste mogelijk is om aan het eind van de zondag naar Spindleruv Mlyn te reizen. (Zodat we ten minste een dag van Praag kunnen genieten.)

Dan zou dag 1 van onze reis zondag 22-10 zijn en dag 7 zaterdag 28 oktober.

Als we al vroeg uit Praag moeten vertrekken omdat we anders niet in Spindleruv Mlyn kunnen komen, dan zouden we een tweede nacht in Praag willen blijven en pas op maandag de wandeltocht willen aanvangen. (dag 1 is dan 23-10 en dag 7 is dan zondag 29-10) 

Kun je ons informeren over de busreis van en naar Praag. De treinreis en het hotel in Praag regelen lukt wel, maar over de busreis Praag-Spindleruv en terug, heb ik nog niets kunnen vinden op internet.

Van de bustijden hangt af of we nog een extra nacht zouden willen boeken in Spindleruv en/of in Praag. 

 

Antwoord:

 

We hebben vorig jaar zelfs boekingen gehad in november. Het komt allemaal een beetje neer op hoe je je voorbereidt. Eind oktober zijn de dagen al flink korter en kan het flink vriezen boven in de bergen. Als je daar rekening mee houdt is het prima te doen.
 
Voor iemand die voor het eerst in z’n leven een bergtrektocht gaat doen zou ik het niet aan willen raden. Maar voor iets gevorderde wandelaars is het geen probleem.
 
Wat betreft busverbindingen: ik mail jullie straks een paar schema’s. Als je zelf wilt plannen dan vind je hier een uitstekende (o.a. Engelstalige) tool met dienstregelingen van bussen en treinen https://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/ 

Vraag:

 

is een overnachting de avond van te voren in Spindleruv Mlyn inbegrepen? 
Zijn de bedden opgemaakt in die berghutten en handdoeken ook inbegrepen? 
Zijn er mogelijkheden om onderweg ergens wat te drinken? 

 

Antwoord:

 

De overnachting in Špindlerův Mlýn voorafgaand aan de berghuttentocht is optioneel bij te boeken. We doen dat op die manier omdat er ook veel klanten direct op de eerste dag willen beginnen met wandelen. 

In de berghutten zijn handdoeken en bedlinnen inbegrepen maar ik adviseer altijd om een extra handdoek mee te nemen want het zijn kleine handdoeken.
Onderweg kom je af en toe een plek tegen met gastronomie maar de lunchpakketten die inclusief zijn blijken voor de meeste klanten voor voldoende energie te zorgen. Een goede koffie met lokale specialiteit onderweg is natuurlijk niet te versmaden (o.a. bij berghut Lucni bouda).

Vraag:

Wij hebben wat vragen over de Berghuttentocht Reuzengebergte.

Bij deze tocht kan je voor en na de tocht verlengen. Zijn deze overnachtingen inclusief ontbijt?

Wij willen deze tocht doen op basis van 2 persoons kamers, zijn deze gegarandeerd? (we hebben wel eens anders meegemaakt)

Is de tocht al van te voren op papier uitgezet zodat we deze ruim voor vertrek kunnen bestuderen?

Zijn in de hutten zgn. huttensloffen verplicht?

Antwoord:

Bij deze tocht kan je voor en na de tocht verlengen. Zijn deze overnachtingen inclusief ontbijt? => ja die overnachtingen zijn inclusief ontbijt

Wij willen deze tocht doen op basis van 2 persoons kamers, zijn deze gegarandeerd?  => ja  (we hebben wel eens anders meegemaakt), we kunnen zelfs de route zo plannen dat je kamers met privé douche/toilet hebt. Alleen bij (erg) late boekingen kunnen we geen garantie bieden op de tweepersoonskamers. We communiceren dit echter altijd vooraf met de klant zodat de uiteindelijke keuzen bij de klant ligt.

Is de tocht al van te voren op papier uitgezet zodat we deze ruim voor vertrek kunnen bestuderen?  => ja we sturen de kaart en aanvullende instructies ruim van te voren via de post en email (grote delen van de route informatie delen we trouwens als via onze website, https://actief-in-tsjechie.nl/berghuttentocht-reuzengebergte/7/)

Zijn in de hutten zgn. huttensloffen verplicht?  => nee :-)

Wat betreft het aanbod om een overnachting voor en na de tocht te boeken: ons plan is om in de buurt op een 
camping te gaan staan. We laten ons kampement daar dan gewoon staan en vertrekken vanuit daar. Het enige dat we 
dan nodig hebben is een parkeerplaats voor onze auto. Dat zal wel lukken toch? 
 
Antwoord: ja dat wordt vaker gedaan
 
Verder vroeg ik me nog af of er beddengoed aanwezig is in de hutten. Bij een eerdere tocht hadden we 
lakenzakken bij ons. Misschien krijgen we dit soort specifieke info later nog.  
 
Antwoord: bedlinnen is inclusief. Verdere instructies volgen op de vouchers :-)

Vraag:

 

Ik heb per ongeluk een mail van jullie gedeleted (of nog niet onvangen). Het betreft de boekings bevestiging met betalingsuitnodiging voor onderstaande boeking, boekingsreferentie: 201800941. Kano tocht voor 4 personen, op naam van **********. Zou u die nogmaals naar mij willen doorsturen ?

 

Antwoord:

 

Geen probleem. Ik stuur de gevraagde informatie nogmaals.

Vraag: Wij reizen met een camper. Dus zouden wij geen hotel nodig hebben voor en na de tocht, eerder een camperlocatie of camping. Of eventueel een afspraak met een hotel daar om onze camper te parkeren. Ik weet niet of u daar zicht op hebt?

Antwoord: Dat is geen probleem. Jullie kunnen de eerste en laatste nacht in jullie eigen camper overnachten i.p.v. in een hotel. Er is een hele leuke camping in Špindlerův Mlýn waar jullie kunnen staan (van Staatsbosbeheer). Autokemp Špindlerův Mlýn (www.kemp-spindl.cz).

Deze vraag is op dit moment niet beschikbaar in de kennisbank...

Wilt u een antwoord op deze specifieke vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €97 per persoon
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 3 dagen
 • Categorieen :
  • natuurpark natuurpark
  • wandelen wandelen
January 2019
 • Geselecteerd
 • Vrij
 • Bezet

Begin

Eind

vanaf 1 tot 30 personen in totaal
Aantal deelnemers (1 tot 30)

Totaal:
€ --.--