Het Tsjechische systeem voor routes
Het Tsjechische systeem voor wandelroutes is zeer uitgebreid en wordt als een van de best onderhouden systemen in Europa beschouwd, met ongeveer 40.000 kilometer aan gemarkeerde paden. Dit systeem is gestandaardiseerd en gemakkelijk te volgen. Hieronder vindt u een uitleg die specifiek gericht is op Nederlandse en Belgische wandelaars:
De Markeringen

De wandelpaden in Tsjechië worden gemarkeerd met een uniek systeem van geverfde tekens op objecten langs de route, zoals bomen, rotsen, lantaarnpalen en muren.
Vorm en Kleur: Een typische markering bestaat uit drie horizontale strepen, waarbij de middelste streep gekleurd is en de twee buitenste strepen wit zijn. De witte strepen zorgen ervoor dat de markering beter zichtbaar is tegen verschillende achtergronden.
Plaatsing: De markeringen zijn frequent en consistent geplaatst, meestal om de paar honderd meter en altijd op kruispunten of belangrijke afslagen. Vaak is de volgende markering al zichtbaar vanaf de vorige. Bij richtingsveranderingen worden de markeringen vaak als een pijl afgebeeld.
Aanvullende Tekens: Naast de basisstreepmarkeringen zijn er ook speciale symbolen voor kortere zijpaden naar interessante punten zoals uitkijkposten, ruïnes, bronnen of andere bezienswaardigheden. Bij belangrijke knooppunten, in dorpen en bij bezienswaardigheden vindt u vaak wegwijzers met informatie over de naam van de locatie, de hoogte, en afstanden in kilometers naar andere bestemmingen.
Betekenis van de Kleuren
De kleur van de middelste streep geeft het type of de moeilijkheidsgraad van de route aan:
- Rood: Duidt de meest veeleisende routes aan, zoals langeafstandspaden, bergkamroutes of hoofdroutes.
- Blauw: Wordt gebruikt voor belangrijke secundaire routes of langere routes.
- Groen: Geeft kortere, lokale paden aan.
- Geel: Wordt gebruikt voor korte verbindingspaden, shortcuts of routes die leiden naar andere gemarkeerde paden.
Het is belangrijk op te merken dat, hoewel de kleuren een indicatie geven, ze niet altijd direct een oplopende moeilijkheidsgraad betekenen zoals in sommige andere landen. Het zijn voornamelijk categorieën van paden.
Onderhoud en Kaarten
Het gehele netwerk van wandelpaden wordt onderhouden door de Club van Tsjechische Toeristen (KČT), voornamelijk door vrijwilligers die de routes regelmatig controleren en de markeringen bijwerken.
Voor wandelaars zijn er gedetailleerde topografische kaarten verkrijgbaar, vaak uitgegeven door de KČT, die de gemarkeerde paden in de corresponderende kleuren weergeven. Het is aan te raden een actuele kaart te gebruiken, aangezien routes soms kunnen wijzigen.
Bronnen: Czech Hiking Markers System – Wikipedia en Systém turistického značení – KČT – Klub českých turistů.