De weersvoorspellingen zijn niet al te best en geven onweer aan. Hebben jullie nog een advies hiervoor gezien de voorspellingen? We willen geen onnodig gevaar lopen.

In de bergen kan het “spoken” wat betreft het weer. Ook kan het weer vrij snel omslaan. Dit is voor velen ook juist een van de charmes van de bergen! Het algemene devies is dus goed voorbereiden en goed jezelf informeren.

 

Bij de tour informatie die u gekregen heeft voor vertrek staat het e.e.a. over “safety instructions”. Wij adviseren om deze instructies goed te lezen.

 

Over het actuele weer en de actuele voorspellingen op de korte termijn kunt u ter plekke advies vragen bij de berghut waar u verblijft. Bij (verwacht) onweer kun je het beste schuilen bij een van de berghutten die u onderweg tegenkomt en daar wachten tot het noodweer voorbij is. Ook zijn er her en der eenvoudige schuilhutjes aan de route. Er zijn diverse mogelijkheden in het Reuzengebergte (CZ, PL), Ertsgebergte (CZ, DE) en de Tatra (Slowakije en Polen). 

 

Goed vooruit plannen kan o.a. met: https://www.yr.no/en (app van yr is gratis beschikbaar in Google playstore). 

Hier staat e.e.a. redelijk goed en begrijpelijk beschreven: http://www.superfamilie.nl/rplannen/bergweer.html

 

Bij echt onverantwoorde situaties, zoals bijvoorbeeld code rood volgens meteoalarm.eu (http://www.meteoalarm.eu/?lang=ne_NL is het niet toegestaan om te wandelen in de bergen. De weersvooruitzichten moet je in de bergen altijd goed in de gaten houden. Bij twijfel altijd contact opnemen met uw lokale contactpersoon of direct met Team Actief in Tsjechië in Nederland.