fbpx

Menu

Beschrijving

Fietsen van Praag naar Dresden * familietour (Elberoute deel 2)

fietsen lang de ElbeEen prachtige meerdaagse fietstocht langs de rivieren de Moldau (Vltava) en de Elbe (Labe). Je fietst van Praag naar Dresden door een gebied vol geschiedenis, cultuur en natuur. Je volgt de rivieren de Moldau (Vltava) en de Elbe (Labe) door een licht glooiend landschap en doet onderweg de schilderachtige stadjes Mělník (wijnbouw), Litoměřice en Königstein aan. Aan het einde van de tour doemt harmonieus ingebed in de romantische Elbevallei de stad Dresden op.

De familietour verloopt wat betreft route grotendeels als de standaard 6-daagse Praag Dresden-tour . Omdat de familietour Praag - Dresden is ontworpen voor het hele gezin hebben we er twee dagen aan toegevoegd. Je kunt dan kortere dagtrajecten plannen en we hebben een meerdaagse stop ingelast bij het leuke stadje Děčín. Hier zijn leuke gezinsactiviteiten mogelijk en hebben de kinderen tijd om te spelen. De accommodaties zijn geselecteerd op basis van geschiktheid voor gezinnen met kinderen. Een aanzienlijk deel van de route kun je desgewenst per boot afleggen, erg leuk en relaxed maar niet verplicht. Zonder de boottocht kan zeker zo goed als met boottocht. De volgende activiteiten kunnen de kinderen alvast naar uitzien: kasteelbezoek, steptour, pretpark met springkussens, spectaculaire "via ferrata" en raften op de Elbe .. of gewoon lekker zwemmen en luieren op de camping.

In principe eindigt het arrangement in Dresden. Van daaruit ga je je eigen weg of je kiest voor een extra overnachting in Dresden en/of Praag. De standaard tour is inclusief treinticket terug naar Praag.

Wij geven beste prijs garantie op deze tour. Vind je een betere prijs voor een vergelijkbare tour dan geven wij 5% extra korting.

Bewegwijzering van de fietsroutes

Elbe route ofwel Labská stezkaTsjechië is echt een voorbeeld in de markering / bewegwijzering van fietsroutes! Er is een uniforme bewegwijzering. Met zwarte cijfers en duidelijke picto's op gele borden zijn alle aanbevolen fietsroutes gemarkeerd. De Elberoute (Labe) is nu consistent gemarkeerd met het nummer 2. Vanaf Praag (Praha) langs de rivier de Moldau (Vlatava) is het alleen de A2 en vervolgens de 7 richting Mělník. Het officiële logo van de Elbe-fietsroute tref je slechts sporadisch aan. Meer details over wegbewijzering in Tsjechië zie: Tsjechische website van KČT .

Hoe zwaar is de route?

De Elberoute fietstocht van Praag naar Dresden is fysiek niet al te zwaar, ook geschikt voor niet getrainde fietsers en sportief aangelegde kinderen. Wie thuis met enige bepakking 25 kilometer per dag kan fietsen, kan dat ook langs de Elbe. Behoudens een enkel heuveltje in het Tsjechische deel zijn de hoogteverschillen gering en gemiddeld is de route licht te noemen. Het grootste deel is heerlijk bergafwaarts! Toch nog twijfels? Huur dan een ebike en geniet met minimale inspanning.

Mocht je om wat voor reden dan ook onderweg een dagetappe willen overslaan of zelfs helemaal willen stoppen met de tour dan kan dat: we halen je desgewenst op met onze transferservice en ... een treinstation is nooit ver.

Meest gekozen fietsschema

Hieronder ziet u een lijst met de afstanden tussen steden/dorpen in Tsjechië en Duitsland.

 • Praag - Veltrusy = 30 km
 • Veltrusy - Mělník = 24km
 • Mělník - Litoměřice per trein 36km – (30min), Litoměřice - Ústí nad Labem = 27 km
 • Usti nad Labem - Děčín = 25 km of per boot
 • Děčín = 0 km
 • Děčín - Königstein = 27 km of per boot
 • Königstein - Dresden = 42 km of per boot
 • Totale afstand: 175 km
 • Klimmen: 800 m
 • Dalen: 890 m

Er zijn diverse variaties op dit schema mogelijk. Vanaf Litoměřice kun je deeltrajecten per boot doen. Verder kun je eigenlijk relatief eenvoudig en spontaan besluiten om een dagtraject over te slaan door het per trein (fiets mee in trein) te doen. Mocht je het prettiger vinden dan transporteren we de bagage en de fietsen naar dat vereist enige voorbereiding van onze transportservice.

Programma van dag tot dag

Individuele reis, 8 dagen / 7 nachten. De totale fietstijd is 5 of 6 dagen, de afstand is 175 km in totaal. Dus je fietst zo'n 25 km per dag. De route is grotendeels licht dalend. Natuurlijk zijn er bescheiden heuvels in de route. De te overbruggen hoogtemeters zijn per dag niet meer dan 200 à 300m. De routes gaan meest over asfalt, voornamelijk echte fietspaden en enkele rustige secundaire wegen. De tochten zijn zeer geschikt voor families en enigszins getrainde recreatieve fietsers.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Fietsen van Praag naar DresdenDeze reis is ontworpen als privé arrangement voor alleen je eigen gezelschap (een of meerdere families). De fietstocht van Praag naar Dresden is eigenlijk altijd (voor een deel) maatwerk. Een aantal keuzes ten aanzien van reisperiode, bagagevervoer en comfort moeten dus gemaakt worden.

Reisdata

Je kunt geheel je eigen reisdata kiezen. De beste reisdata zijn tussen april en oktober. De weekenden zijn op sommige trajecten best druk maar voor problemen zorgt dit niet.

Transport van de fietsen

Fietsen van Praag naar Dresden Normaal gesproken start je in Praag. Globaal zijn er de volgende twee opties om je fietsen terug vanuit Dresden naar het het startpunt van de tour in Praag te transporteren: zelf meenemen in de trein (treinkaartje is inclusief in onze standaard arrangementen) of gebruikmaken van onze transport service (comfort upgrade of maatwerk).

Je laat je auto dus in Praag staan gedurende de fietstocht. Aan het einde van de tocht reis je terug vanuit Dresden naar Praag per trein (standaard) of per taxitransfer (comfort). Tijdens de terugreis van Dresden naar Praag kan de fiets mee in de trein. Kies je voor wat meer gemak dan laat je de fietsen ophalen en terugbrengen via onze transfer service, we nemen de fietsen mee op een speciaal daarvoor ontworpen fietskar.

fietsroute langs de ElbeAls je naar Praag komt per openbaar vervoer dan heb je de keuze om aan het einde van de tour vanuit Dresden direct door te reizen naar je volgende bestemming.

Kies je ervoor om je auto in Dresden te laten staan dan kunnen wij zorgen voor een hotel met bewaakte parkeerplaats gedurende de tour. Tegen een geringe vergoeding brengen wij de fietsen ook bij de standaard tour dan terug naar Praag.

Wel of geen bagagevervoer?

Wel of geen bagagevervoer is een zeer persoonlijke keuze. Bij de standaard tour kun je kiezen om een deel van je bagage achter te laten in Praag en dan met lichte bagage te gaan fietsen. Deze bagageopslagservice is gratis. Wil je bagagetransfers inclusief dan betaal je bij de standaard tour een toeslag, bij de comfort versie is bagagevervoer inclusief.

Standaard of comfort tour

Wil je echt vakantie met flink wat luxe en wil je je niet druk maken over bagage dan kun je kiezen voor de comfort versie van de tour.

De comfort variant heeft volgende onderdelen inclusief:

 • alle onderdelen van de standaard tour
 • Upgrade naar **** accommodaties
 • pre trip meeting en bezorgen van fietsen bij een hotel in Praag op dag 1
 • bagagetransfers gedurende de tour (Praag hotel - Veltrusy, Veltrusy - Mělník, Mělník - Ústí nad Labem, Ústí nad Labem - Dresden)
 • transfer per minibus van Dresden naar Praag en transportservice van fietsen terug van Dresden naar Praag

Voor de meer specifieke wensen zoals kortere route, langere route, rustdagen, privé reisbegeleiding, combinatiereis met andere activiteiten, delen van de route per trein, excursies onderweg etc. maken wij graag een maatwerk voorstel.

Vertrekpunt PraagAankomst in Praag op eigen gelegenheid. Desgewenst pre trip meeting met iemand van ons team. We plannen deze welkoms meeting bij voorkeur een dag voor vertrek of bij het verstrekken van de fietsen. Zeker in het geval er fietsen gehuurd zijn en er nog wat afstelwerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden door de fietstechnicus.

Kort voordat je Praag verlaat, passeer je het barokke Trója kasteel. Je fietst in de noordelijke richting langs de oevers van de Vltava rivier (route 2A en vervolgens route 7). De rivier stroomt hier door een diepe vallei en met prachtige rotsformaties. Onderweg kun je een stop maken om o.a. de kastelen in Nelahozeves en Veltrusy te bezoeken.

Tip: Het is leuk om een korte stop in te lassen bij het Veltrusy wildwaterkanaal. Er is daar altijd wel iets vermakelijks om naar te kijken: diverse kanoërs oefenen er hun eskimorol en ervaren en onervaren rafters proberen hun raftboot heelhuids door de versnellingen te loodsen. Menigeen slaat om en gaat kopje onder.

Leuk voor de kinderen: dierentuin .

fietsen van Praag naar Dresden kan deels met de boot!Vandaag fiets je een afwisselende route naar een populaire wijnbouwstreek in Tsjechië: de regio Mělník. De etappe van vandaag heeft geen noemenswaardige hoogteverschillen. De Vltava rivier stroomt bij Mělník in de Labe, neemt in kracht toe en wordt langzaam een belangrijke Europese waterweg: de Elbe.

Dan volgt de eerste bescheiden klim, met als beloning een prachtig uitzicht over de samenstroming van de Moldau en de Elbe. Voor de afwisseling kun je daarna wandelen door de stad Mělník- het hart van de Tsjechische wijnstreek. In Mělník, kun je uitstekende lokale wijnen proeven. Wij organiseren graag een privé proeverij met voor de kinderen een heerlijk glas druivensap!

 Veel leuke tips over Mělník op de site van Czechtouris.com .

even bijkomen onderwegVandaag ontdekken we het romantische landschap van het Centraal Boheemse Hoogland.

Het eerste deel va het traject van vandaag doe je per trein: Mělník- Litoměřice per trein 36km – (30min). Daarna ja je fietsen van Litoměřice tot aan Ústí nad Labem, 27km.

Excursie Theresienstadt

Voor de geïnteresseerden is er een indrukwekkende excursie in te plannen naar Theresienstadt (Terezín): een voormalige vestingwerk (Theresienstadt ) uit het einde van de 18e eeuw. Tijdens de 2de Wereldoorlog was deze plaats een concentratiekamp/doorvoerkamp voor Joden, zigeuners en Roma. Dit tijdperk werd gevuld met haat en wreedheid en tekende de dramatische geschiedenis van Terezín. Meer achtergrondinformatie kun je vinden op deze pagina . De excursie duurt zeker een volle 3 uur waarbij je een rondleiding krijgt en het museum kunt bezoeken.

Als je ervoor kies om vanuit Litoměřice direct door te fietsen naar Ústí nad Labem dan zou je een van de volgende leuke trips kunnen overwegen: 

 • Tijdens de tocht zie je een heuvel met daarop een aantal middeleeuwse ruïnes. Het kasteel Střekov , dat gebouwd werd op de top van een steile rotsklif, behoort tot een van de meest romantische kastelen in Tsjechië. De moeite van een bezoek zeker waard!
 • In Ústí nad Labem is een leuke dierentuin en een kabelbaantje !
 • Het centrum van Ústí nad Labem is om z'n minst opmerkelijk te noemen. Het Větruše centre  is een hooggelegen burcht/kasteel die mooi is gereconstrueerd. Via een mooi pad met watervallen kun je er naartoe wandelen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker ergens onderweg in het gras gaan liggen en de kinderen laten spelen in de rivier.

 • Afstand: 27 km of
 • Klimmen: 342 m
 • Dalen: 385 m
 • Overnachting: Ústí nad Labem
 • interactieve kaart

De beroemde Pravčická bránaDe bestemming van vandaag is de stad Děčín - de laagst gelegen stad in Tsjechië.

Deze dag biedt veel keuze: je kunt beslissen of je wil fietsen of varen op een schip. Het staat vast dat we in Děčín gaan overnachten.

Dresden

Vandaag is een rustdag. We hebben juist Děčín uitgekozen voor de rustdag (lees: niet-fietsdag) omdat er veel leuke activiteiten te doen zijn voor kinderen. Een must voor een ieder met een beetje lef is eigenlijk de via ferrata. Verder kun je een leuke steptocht doen of een ontspannen rafttour op de Elbe gaan doen. Dan zie je alles eens vanuit een ander perspectief!

 • Afstand: 45,73 km  of
 • Overnachting: Děčín
 • Klimmen: 262 m
 • Dalen: 289 m

De tocht leidt ook door het unieke grensoverschrijdende Nationaal park Tsjechisch - Saksisch Zwitserland (Duits: Sächsische Schweiz, Tsjechisch: České Švýcarsko). Deze dag biedt veel keuze: je kunt beslissen of je wil fietsen of varen op een schip. Het staat vast dat je in Königstein gaat overnachten.

Onderweg op de fiets kom je door het grensstadje Hřensko ligt in het hart van nationaal park Boheems-Saksisch Zwitserland en biedt veel aantrekkelijke activiteiten. Hier kruisen veel toeristische routes die door rotsachtige landschappen, nauwe passen en langs diepe ravijnen gaan. In Hřensko kun je volop "genieten" van een keur aan toeristische kraampjes met de voor de hand liggende prullaria ... soms toch leuk om er even rond te kijken :-)

Een unicum is de Pravčická brug - de grootste natuurlijke steenbrug in Europa. Je kunt ook varen op de bootjes door de kloof van de rivier Kamenice. Een combinatie van een boottocht met een fietstocht door een romantisch dal met een historische tram in Bad Schandau is natuurlijk ook mogelijk! Hoewel je de hele dag in het laagst gelegen gebied van Tsjechië beweegt, voel je je hier alsof je in de bergen bent.

Vandaag zit vol met historische bezienswaardigheden. Na het passeren van de grens arriveren we in de plaats Bad Schandau. Daar kunnen we de vesting Königstein bewonderen en een stukje verderop een prachtige rotsformatie met een romantische kasteelruïne.

Fietsen van Praag naar Dresden langs de ElbeMocht er nog niet voldoende vertier geweest zijn dan staat er vandaag een pretpark  met springkussens, touwenbruggen en een echte roofvogelshow op het programma. Niet alleen leuk voor de kinderen dus. 

Dan doorfietsen of per boot naar Dresden. Je kunt de schoonheid van de stad Dresden ontdekken.

Informatie over de boot naar Dresden . De kosten van de boot zijn niet inclusief.

Prijzen zijn ongeveer 22 EUR voor volwassenen, kinderen tussen 6-14 betalen 15 EUR.

Fietsen van Praag naar Dresden langs de ElbeNa het ontbijt check je uit en heb je de keuze om direct terug te reizen naar Praag per trein of je gaat Dresden nader verkennen.

Heb je hierin interesse dan kunnen we een gids voor je regelen of je verblijf verlengen. Er zijn tal van themarondleidingen zowel te voet als ook op de fiets te doen.

Er is geen andere stad in Duitsland die de turbulente geschiedenis van dit land zo goed symboliseert. Dresden heeft door de eeuwen heen veel doorgemaakt op het gebied van culturele, religieuze en architectonische ontwikkeling. De nazistische periode werd gevolgd door een van de grootste bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. In een nacht werd bijna de hele stad in een ruïne veranderd. Dankzij een meer dan 20 jaar durende wederopbouw van de stad, kun je vandaag de schoonheid van de zogenaamde "Florence aan de Elbe" bewonderen.

Je kunt de schoonheid van de stad Dresden ontdekken. Heb je hierin interesse dan kunnen we een gids voor je regelen of je verblijf verlengen. Er zijn tal van themarondleidingen zowel te voet als ook op de fiets te doen.

Er is geen andere stad in Duitsland die de turbulente geschiedenis van dit land zo goed symboliseert. Dresden heeft door de eeuwen heen veel doorgemaakt op het gebied van culturele, religieuze en architectonische ontwikkeling. De nazistische periode werd gevolgd door een van de grootste bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. In een nacht werd bijna de hele stad in een ruïne veranderd. Dankzij een meer dan 20 jaar durende wederopbouw van de stad, kun je vandaag de schoonheid van de zogenaamde "Florence aan de Elbe" bewonderen.

De Elberoute gaat nog door tot Cuxhaven/Brunsbüttel waar de Elbe in de Noordzee eindigt :-).

 • Afstand: terug naar Praag met de trein
 • Overnachting: verlengen in Dresden of in Praag

Fietsen van Praag naar DresdenEr is veel voor te zeggen om nog een volle dag (en nacht) in zowel Praag als in Dresden door te brengen, zeker voor wie deze steden niet eerder bezocht. En een omweg via de oude kuurstad Teplice, halverwege de tocht, is de moeite waard.

Hoe zwaar is deze tour?

Dalingspercentage "Wie thuis met enige bepakking 50 kilometer per dag kan fietsen, kan dat langs de Elbe ook. Behoudens een enkel heuveltje in het Tsjechische deel zijn de hoogteverschillen gering. Het bordje op de foto is eenmalig. De plekken waar je kunt drinken, eten of slapen zijn talrijk, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel kilometer je per dag rijdt, 30 tot 40 kilometer per dag of meer. Althans, buiten het hoogseizoen, want hartje zomer zitten die plekken vrij vol, je kunt echter vooraf bellen, de nummers staan in de fietsgids. Een treinstation is nooit ver weg. "

Bron: REIZEN  Magazine, mei 2009]

Enkele tips

 • De gouden stad Praag wordt door UNESCO beschermd als wereldcultuurerfgoed.
 • Dresden wordt als een van de mooiste steden van Duitsland ook wel "het Florence van Duitsland" genoemd.
 • Heel veel toeristische informatie met tips voor trips in Děčín: https://www.idecin.cz/en/tips
 • In kuuroord Bad Schandau zijn wellness  behandelingen mogelijk die de plek uitermate geschikt maken om een dagje extra te verblijven.
 • Elbhangfest, Elbhangfest  
 • Moritzburg Festival - Een van de meest prestigieuze kamermuziek festivals. Het festival vindt plaats in Moritzburg Kasteel dichtbij Dresden in augustus. Tijdens twee weken komen er veel soloartiesten over de hele wereld en dat levert een prachtig concert op als iedereen tegelijk optreedt. Moritzburgfestival
 • Dresden Music Festival - Is het grootste festival van Duitsland over klassieke muziek. Er worden verschillende concerten gegeven door internationale sterren en lokale top artiesten. Musikfestspiele
 • In Roudnice zijn vele bezienswaardigheden . Je kunt hier gerust een dag voor uittrekken.
 • Bij overnachting in Ústí nad Labem: aanbevolen restaurant  voor de avond: Brewery Hotel Na Rychte. Een bezoek aan de bierbrouwerij met proeverij en rondleiding kan geregeld worden.
 • Een heel verrassende ontdekking langs de route is het betoverende Bad Schandau met haar spa faciliteiten. Een ideale plek om de route te eindigen of te onderbreken voor een heerlijke spa & wellness behandeling. Vanuit Bad Schandau kunnen we je terugbrengen naar Praag of je fietst vanuit daar door naar Dresden.

Wij maken gebruik van de hieronder genoemde accommodaties. De kamertypen kun je in het boekingsformulier kiezen. Neem contact met ons op voor een maatwerk voorstel als je speciale wensen hebt ten aanzien van de accommodatie(s).

Hotel Česká koruna

Hotel Česká koruna

Hotel Česká Koruna – Accomodation in the historic heart of Děčín.
Our services contain accomodation in comfortable rooms, free Wifi internet connection. Our personnel is ready to help 24 hours a day and provide you maximal confort during your stay. We are the only one hotel in Děčín certified by The Czech Association of Hotels and Restaurants (AHR ČR). Whether you are going to discover the beauties of Czech-Saxon Switzerland or looking for accomodation in Děčín on a business trip, Hotel Česká Koruna is the right choice for you.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Děčín – Boheems-Zwitserland
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Parking; Wellness
 • Hoogte :

Hotel U pekaře Děčín

Hotel U pekaře Děčín

Centrale ligging in Děčín.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Děčín – Boheems-Zwitserland
 • Adres: Lázeňská 7, 405 01 Děčín, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; restaurant
 • Hoogte :

Hotel Mezní Louka

Hotel Mezní Louka

Het hotel ligt in het Nationaal Park waar vele wandel-en fietspaden liggen. In de buurt ligt de rivier Kamenice en de grootste natuurlijke zandstenen brug Pravčická gate.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Hřensko – Boheems-Zwitserland
 • Adres: Mezná 71, 407 17 Hřensko, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; Parking; Wellness
 • Hoogte : 272 m

Penzion Komtesa

Penzion Komtesa

We strive to provide best possible accommodation that is also cheap.
Center of the city. 5 minute from the city center, baker, or number of local pubs and restaurants.
Fast Internet. 2 redundant connections to the Internet with speed of 30mb/s, WiFi covering whole hotel.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Ústí nad Labem – Centraal-Bohemen
 • Adres: Velká Hradební 763/39; 400 01 Ústí nad Labem, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; Parking
 • Hoogte : 168 m

Penzion Na Závisti

Penzion Na Závisti

Een stijlvol pension met vriendelijk en vriendelijk personeel. Kwaliteit zelfgemaakte gerechten, tankbier
Individuele en zakelijke accommodatie tegen gereduceerde tarieven. Uitstekende bereikbaarheid via de D8 en het openbaar vervoer in Praag
Veltrusy Chateau met park, Praag-Dresden-fietsroute. Aanvullende diensten voor fietsers en fietsers.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Veltrusy – Centraal-Bohemen
 • Adres: Palackého 125, 277 46 Veltrusy, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; restaurant; Honden
 • Hoogte :

Opties

Huur materiaal

fietstassen

fietstassen, prijs vanaf €7

Fietstassen van hoge kwaliteit (vergelijkbaar met https://www.ortlieb.com/nl_nl/producten/fietstassen).  ⇒ Kies het gewenste aantal paar fietstassen dat je wil huren.

Lokale betaling(en)

boottocht op Elbe Děčín - Hřensko (onder voorbehoud!)

boottocht op Elbe Děčín - Hřensko (onder voorbehoud!), prijs vanaf €12

Boottocht van Děčín-Hřensko-Bad Schandau-Königstein en Litoměřice tot Ústí nad Labem. Meer informatie op: labskaplavebni.cz. Het is mogelijk om je fiets mee te nemen op de boot. De boottocht is niet verplicht en kan ter plekke geboekt en betaald worden, wij houden zoveel mogelijk rekening met de tijdsplanning indien u de boottocht wenst. ⇒ Geef aan voor hoeveel deelnemers u de boottocht wil inplannen. De boottocht is altijd onder voorbehoud (o.a. bepaald door waterstanden, weer en lokale omstandigheden).Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. In onze bevestigingsmail verstrekken wij een directe link naar de online smodule van de Europeesche waarmee de klant direct zelf de meest gunstige reisverzekering kan afsluiten.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld. Doe de test bij op de speciale site van de Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

 

Prijzen

Beschikbare data

 • jan

   

 • feb

   

 • mrt

   

 • apr

   

 • mei

   

 • jun

   

 • jul

   

 • aug

   

 • sep

   

 • okt

   

 • nov

   

 • dec

   

Inclusief:

 • Welkom briefing op de eerste dag met o.a. route instructies
 • 7 nachten in ***hotels op basis van overnachtingen in privé meerpersoonskamers
 • 7 x logies met ontbijt
 • Gedetailleerd kaartmateriaal en gpx bestanden
 • Treinticket tweede klasse traject van Dresden -> Praag *
 • Hulp en ondersteuning tijdens de tour
 • Afhalen fietsen in Praag bij hotel door onze transportservice

* inclusief fietsmeename in de trein

Exclusief:

 • Toeslag voor eenpersoonskamer of tweepersoonskamer.
 • Boekingskosten (eenmalig)
 • Huur trekkingbike of ebike, helm, fietstassen etc.
 • Verzekering (informeer bij uw eigen verzekering of uw fiets of huurfiets verzekerd is)
 • Extra overnachting(en) in Praag of Dresden voorafgaand aan de reis
 • GPS ontvanger met routes
 • Niet genoemde transfers van personen, bagage en fietsen. U kunt transfer bijboeken (maatwerk). We helpen graag bij het plannen.
 • Transfer vanuit Nederland/België naar startpunt in Praag.
 • Upgrade naar **** accommodaties

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč of CZK). Je betaalt dus ter plekke in CZK. Dit kan zijn in de vorm van cash geld, creditcardbetaling of pinbetaling.

Geld pinnen of betalen met je pinpas 

Bij een betaling met je pinpas in een land met een andere valuta dan de EUR moet je tijdens de pintransactie kiezen voor welke valuta je kiest: in Tsjechie is dat dus de keuze tussen CZK of EUR. Doorgaans is het kiezen voor afrekenen in lokale valuta het voordeligst. Soms wordt de keuze niet of niet duidelijk geboden. Let hier dus goed op en vraag er desnoods expliciet naar.

Geldbesparende tips in relatie to pinnen:

 • Het  is voordeliger om ter plekke een keer een groter bedrag aan geld te pinnen dan een paar keer kleinere bedragen omdat de banken per transactie kosten rekenen.
 • Zoals hierboven al geschreven: betalen of geld opnemen met een pinpas (bankpas of creditcard) is zowel in Tsjechische kronen als in euro’s mogelijk. Helaas worden de wisselkosten vrijwel nooit van tevoren aangegeven op het scherm. Kies dan voor lokale valuta (Engels: without conversion), dat is meestal voordeliger, zelfs als er gemeld wordt dat er bij betaling in euro’s (Engels: with conversion) geen commissie gerekend wordt. Ezelsbruggetje: kies voor de optie dat jouw bank de conversie uitvoert. 
 • Houd de actuele koers in de gaten als je wil cash geld wilt gaan pinnen. Dit kan je toch snel een paar tientjes opleveren tijdens een vakantie. Meer informatie over de actuele en historische koers: actuele wisselkoers van de CZK en op bijvoorbeeld deze site: https://g.co/finance/EUR-CZK

Cash betalingen

De CZK is er in de volgende eenheden: muntgeld 1, 2, 5, 10, 20 en 50 CZK en briefgeld 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CZK.

Geldbesparende tips:

 • Let op dat je je niet vergist in het muntje van 20 en het muntje van 50 CZK. 
 • Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro’s geaccepteeerd, maar het is handig en zeker goedkoper om ook Tsjechisch geld te hebben zodat je in CZK kunt afrekenen. In de meeste gevallen als je in de grensregio betaalt met EUR krijg je CZK als wisselgeld terug. Daarbij komt dat de door de verkopende partij gehanteerde koers doorgaans ongunstig is. 
 • Wissel geen cash geld op straat, dit is bijna altijd oplichting en stamt nog uit de jaren 90 van de vorige eeuw. 
 • Wissel geen cash geld bij de commerciele geldwisselkanmtoren maar pin gewoon bij de bank of bij een ATM (bankomat) 
 • Twijfel je over de echtheid van het briefgeld? Check dan hier de kenmerken: https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_koruna

Creditcardbetalingen

Mijn ervaring is dat de creditcard (Mastercard of Visacard) in Tsjechië in de winkels en restaurants net wat minder gangbaar is dan de pinpas en bij online transacties (o.a. bij het verplichte autobaanvignet) is juist de creditcard een gangbaar betaalmiddel. Soms zelf de enige wijze van betalen naast de betalingen via de Tsjechische banken (maar de gemiddelde toerist opent geen rekening bij een Tsjechische bank voor z’n vakantie).

Nadat je een betaling met je creditcard hebt uitgevoerd krijjg je van de creditcardmaatschappij direct een mail met de informatie over de koers die is gehanteerd bij de transactie.

Leestip!

Wil je goed voorbereid op vakantie wat betreft betalen in het buitenland? Lees dan dit artikel van de Consumentenbond.

 

Nee, in diverse Centraal-Europeesche landen waaronder Tsjechie zijn stekkers / stopcontacten met aardepin (Stekker & contactdoos Type E) de standaard.

Als je je telefoon of tablet wilt opladen in een hotel/berghut dan kun je echter gewoon een zogeheten platte stekker gebruiken (de meeste opladers hebben platte stekkers).

Let dus goed op dat er in Tsjechië, Polen en Slowakije een systeem met zogeheten aardepin gebruikt wordt bij nagenoeg alle stopcontacten.

Bron:

https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/e/

Ja dit arrangement valt onder de SGR garantie.

Per 1 februari 2021 wordt er door SGR-deelnemers een bijdrage van €5,- per persoon per boeking in rekening gebracht. Omdat jij als reiziger hier ongetwijfeld meer informatie over wil, hebben wij een aantal veelgestelde vragen opgesteld. Op de website van SGR worden alle vragen beantwoord.

Meer informatie over de SGR covid bijdrage: zie de website van SGR.

Kort gezegd: Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Ten opzichte van de zomers in Nederland zijn de zomers in Tsjechië warmer en bestendiger.

Klimaat Tsjechië

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het gematigde zit hem vooral in de zomers. Die zijn warm, maar niet extreem. In de hoofdstad Praag is het hartje zomer gemiddeld 23°C. ’s Winters is het koud. In januari, de koudste maand, komt het kwik maar zelden boven nul uit. Doordat de oceaan redelijk dichtbij is, valt er ’s winters door de vochtige, koude lucht genoeg winterpret te beleven. In het Bohemer Woud en het Reuzengebergte zijn meer dan voldoende wintersportmogelijkheden.

https://www.weeronline.nl/Europa/Tsjechie/137

In het Fernverkehr betaal je eigenlijk altijd een toeslag voor je fiets.

https://www.bahn.de/service/individuelle-reise/bahn_und_fahrrad/rad-fernverkehr

In het Nahverkehr is meenemen van je fiets vaak gratis.

https://www.bahn.de/service/individuelle-reise/bahn_und_fahrrad/rad-nahverkehr

De offerte wordt door ons doorgaans binnen een werkdag verzonden. Bij complexere offertes geven we een termijn aan waarbinnen de offerte te verwachten is.

Heeft u geen offerte of e-mail met aanvullende vragen van ons ontvangen binnen 1 a 2 dagen dan is wellicht de offerte in jullie spam folder terecht gekomen. Het kan soms helpen om ons email adres als “veilig” toe te voegen aan de gebruikte email applicatie (bijvoorbeeld Gmail of Outlook).

Op deze pagina staat dit handig en eenvoudig uitgelegd: https://onlinejunkies.nl/veilige-afzenders-toevoegen-mail/

Hieronder staan de door ons gebruikte hotels bij deze meerdaagse tour. De hotels zijn geselecteerd op zowel locatie (aan de route) als op luxe. Doordat we geen concessies wilden doen aan de locatie bestaat er enig verschil in kwaliteit van de hotels. Alle hotels voldoen ruimschoots aan de minimale **/*** kwaliteit vereisten.

Hotel Česká koruna

Hotel Česká koruna

Hotel Česká Koruna – Accomodation in the historic heart of Děčín.
Our services contain accomodation in comfortable rooms, free Wifi internet connection. Our personnel is ready to help 24 hours a day and provide you maximal confort during your stay. We are the only one hotel in Děčín certified by The Czech Association of Hotels and Restaurants (AHR ČR). Whether you are going to discover the beauties of Czech-Saxon Switzerland or looking for accomodation in Děčín on a business trip, Hotel Česká Koruna is the right choice for you.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Děčín – Boheems-Zwitserland
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Parking; Wellness
 • Hoogte :

Hotel U pekaře Děčín

Hotel U pekaře Děčín

Centrale ligging in Děčín.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Děčín – Boheems-Zwitserland
 • Adres: Lázeňská 7, 405 01 Děčín, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; restaurant
 • Hoogte :

Hotel Mezní Louka

Hotel Mezní Louka

Het hotel ligt in het Nationaal Park waar vele wandel-en fietspaden liggen. In de buurt ligt de rivier Kamenice en de grootste natuurlijke zandstenen brug Pravčická gate.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Hřensko – Boheems-Zwitserland
 • Adres: Mezná 71, 407 17 Hřensko, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; Parking; Wellness
 • Hoogte : 272 m

Penzion Komtesa

Penzion Komtesa

We strive to provide best possible accommodation that is also cheap.
Center of the city. 5 minute from the city center, baker, or number of local pubs and restaurants.
Fast Internet. 2 redundant connections to the Internet with speed of 30mb/s, WiFi covering whole hotel.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Ústí nad Labem – Centraal-Bohemen
 • Adres: Velká Hradební 763/39; 400 01 Ústí nad Labem, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; Parking
 • Hoogte : 168 m

Penzion Na Závisti

Penzion Na Závisti

Een stijlvol pension met vriendelijk en vriendelijk personeel. Kwaliteit zelfgemaakte gerechten, tankbier
Individuele en zakelijke accommodatie tegen gereduceerde tarieven. Uitstekende bereikbaarheid via de D8 en het openbaar vervoer in Praag
Veltrusy Chateau met park, Praag-Dresden-fietsroute. Aanvullende diensten voor fietsers en fietsers.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Veltrusy – Centraal-Bohemen
 • Adres: Palackého 125, 277 46 Veltrusy, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; restaurant; Honden
 • Hoogte :

Je kunt een maatwerk programma door ons laten opstellen van een bestaande tour of activiteit. We passen de tour/activiteit dan aan op basis van jouw specifieke wensen. Je kunt je specifieke wensen in een email zetten en/of even telefonisch met ons bespreken. Ook kun je het online boekingsformulier van de betreffende tour/activiteit invullen en dan in stap 3 je specifieke wensen vermelden bij het veld “NOTITIES EN SPECIALE VERZOEKEN”.

Voor maatwerk hebben we antwoord nodig op de volgende vragen, alle antwoorden mogen in eerste instantie “bij benadering”:

 • de reisdata / de datum van de activiteit
 • aantal personen totaal(volwassenen, kinderen, studenten, scholieren)
 • aantal personen gespecificeerd naar volwassenen, kinderen, studenten, scholieren etc.
 • (indien van toepassing) gewenste kamertypen: privé meerpersoonskamer/familiekamer(s), tweepersoonskamers(s), dormitories/slaapzalen
 • gewenste activiteit(en): bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, boogschieten etc.
 • gewenst gebied: bijvoorbeeld Reuzengebergte, Boheems Paradijs, Ohře vallei, Sázava vallei
 • korte schets van de deelnemers/groep: bijvoorbeeld wat is conditieniveau?
 • zijn er bijzondere wensen (vegetarisch, allergieën etc.)
 • eventueel: beschikbare budget.
 • hoe komen jullie ter plekke (eigen vervoer, bus, trein). Is er een aanvullende transfer gewenst?

De tour is geschikt voor recreatieve fietsers. We maken op onze website onderscheid in 5 verschillende niveau’s (niveau 7 zou olympisch niveau zijn), voor deze tour geldt 1 uit 5.

Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling eenvoudige fietstochten

Eenvoudige fietstochten met per dag mogelijkheid te variëren qua fysieke inspanning. Maximaal 70 kilometer per dag, laag tempo. De fietstochten gaan over verharde (land)wegen, zeer vlak terrein.

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een reisverzekering afsluiten middels de door ons verstrekte directe links naar het online systeem van De Europeesche. U ontvangt deze links automatisch bij uw reisbescheiden. U dient de premie direct aan De Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld.

https://www.bewustverzekerdopreis.nl/

Bij de tours die begeleid worden door een gids, zorgt de gids/reisleiding dat er voldoende reparatie materiaal aanwezig is om de problemen aan de fiets te verhelpen.

Bij een self guided tours krijgt u een reparatieset mee om kleine problemen aan de fiets te verhelpen. Mocht het zo zijn dat de fiets zodanig kapot is dat dit niet zelfstandig verholpen kan worden, moet er contact opgenomen worden met het noodnummer dat verstrekt is bij de reisdocumenten.

 • Door het semi-landklimaat van Tsjechië zijn de maanden mei tot en met oktober geschikt voor de fietstochten. De winterperiode raden we echt af.
 • Wat betreft mountainbiken geldt dat dit het hele jaar door kan.
 • In Praag zijn fietstochten ook het gehele jaar mogelijk.

De fietsen zijn voorzien van: voorwielvering, spatborden, fietsbel, voor- en achterlicht en een bidon houder.

Nee er is geen gids aanwezig tijdens de tour, de tour is geheel self guided. Alle voor de tour noodzakelijke informatie (routes, vouchers, adressenlijst etc.) ontvang je voor vertrek via email en in sommige gevallen via de post (de topografische kaart).

Wij bieden ondersteuning op afstand mocht je onverhoopt voor een onverwachte situatie komen te staan (de weg kwijt, ziek, taalprobleem bij inchecken etc.)..

Het is mogelijk om je eigen fiets mee te nemen of fietsen bij ons te huren. In dat laatste geval is de verhuur per locatie geregeld om extra transport te vermijden.

In ieder geval gemakkelijke kleren en een fietshelm (verplicht tot 18 jaar).

Een gedetailleerde paklijst wordt verstrekt bij de boekingsbevestiging. 

Het is mogelijk om fietsen op te halen in Dresden. Deze fietsen kun je dan zelf meenemen in de trein of bus naar Praag.

De openingstijden van het depot waar je de fietsen kunt afhalen zijn maandag tot zondag: 09.30 – 13.00 en 17.00 – 19.00.

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Kunt u nergens een antwoord vinden op uw vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €0 per persoon
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 8 dagen / 7 nachten
 • Categorieen :
  • fietsen fietsen
  • fietsen ebike fietsen ebike
July 2024
 • Geselecteerd
 • Vrij
 • Bezet

Begin

Eind

vanaf 1 tot 22 personen in totaal
Aantal volwassenen (1 tot 22)
Aantal kinderen (0 tot 22)

Totaal:
€ --.--