Menu

Beschrijving

Fietsen door Noord-Bohemen: het beste van de historische "Gouden route", de Jizera Greenway, de "Jizerská magistrála" en de Oder-Neiße route

Bohemian Saxon Ridgetrail of Jizerská magistrála Deze unieke meerdaagse fietsroute strekt zich uit over de mooiste delen van Noord-Bohemen: o.a. de Oder-Neiße route, de historische Jizera Greenway, de Gouden route van het Boheems Paradijs en de historische Jizerska kamweg (Bohemian Saxon Ridgetrail). Een toproute met vele culturele en landschappelijke hoogtepunten en zelfs een beetje avontuur. Een of meerdere overnachtingen zijn in unieke kasteelhotels! De route is een rondreis, de eerste en de laatste nacht in slaap je in hetzelfde hotel, daar kan je auto ook veilig blijven staan. U kunt uw eigen fiets meenemen of van ons huren, desgewenst zorgen wij ook voor transfer van materiaal.

Start van de tour kan in Jičín, Liberec, Mnichovo Hradiště, Turnov of Zittau (D). Het startpunt is goed te bereiken per auto of per bus. Er is een directe verbinding met trein of bus vanuit Praag naar Liberec, Mnichovo Hradiště en Turnov. Als je met eigen auto komt zorgen wij voor veilige parkeergelegenheid.

Bagagetransfers zijn mogelijk maar zeker niet noodzakelijk, het kan ook prima zonder. Je laat dan je bagage veilig achter op het startpunt. Ook hebben we een zeer budgetvriendelijke versie met eenmalige bagagetransfer halverwege de tour.

Speciaal geschikt voor e-bikes en voor maatwerk

Deze variant van onze standaard fietstour Boheems Paradijs is speciaal voor de bezitters van ebikes ontworpen. Je fietst minimaal 50km per dag met mogelijke verlenging tot wel 100km per dag. De route is uitzonderlijk schaalbaar. We passen de route per boeking aan op basis van de wensen van de klant. Wil je op een trekking fiets in plaats van op een ebike het gebied verkennen dan hebben dan kan dat met een paar kleine route aanpassingen. We slaan dan de lus naar Zittau (D) over of we voegen een of meerdere overnachtingen toe aan het schema.

We kunnen bij deze tour uitstekend inspelen op specifieke wensen van de (bourgondische) fietsliefhebbers. Wil je de route langer (km of duur), korter, wil je een bierproeverij bij bierbrouwer Svijani, wil je een deel van de route per taxi, wil je een speciale rondleiding in een van de prachtige steden? Wil je een middeleeuws feest met show en diner bijwonen? Wij kunnen het allemaal regelen. Voor de hele specifieke wensen maken wij graag een maatwerk voorstel.

Route informatie

Hieronder staat de kaart met route met start- en eindpunt in Liberec. Vanuit Praag gaat er ieder uur een luxe bus naar Liberec. In de bus kun je desgewenst je fiets meenemen.

Powered by Wikiloc

Programma van dag tot dag

Hieronder staat het programma van dag tot dag beschreven met als start en eindpunt Jičín. De tour duurt 7 dagen, 6 nachten. Er zijn 5 volle fietsdagen. In totaal leg je zo'n 280 km af, gemiddeld dus zo'n 56 km per dag. De overnachtingen zijn in comfortabele **/*** hotels aan de route gelegen.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Deze reis kun je boeken als geheel verzorgde groepsreis met reisbegeleiding of je kunt ervoor kiezen om de reis te boeken als privé arrangement met alleen je eigen gezelschap. In het geval dat je kiest voor de begeleide groepsreis dan ben je gebonden aan bepaalde vooraf vastgestelde reisdata. Het reisgezelschap bestaat uit een gevarieerde verzameling fietsliefhebbers afkomstig uit Nederland en België. Als je graag de reis wilt boeken als individueel arrangement dan kun je je eigen reisdata kiezen. Verder kun je dan nog de keuze maken of je met of zonder bagagevervoer wilt gaan fietsen.

North Bohemia, Severní Čechy ofwel Nood-Bohemen bestaat uit de regio's Ústí nad Labem en Liberec.Noord-Bohemen, grofweg het stroomgebied van de rivieren Jizera en de Nisa (Duits: Neisse), kent vele historische routes die wat betreft ontstaansgeschiedenis soms teruggaan tot ver voor de Middeleeuwen. Pas de laatste honderd jaar wordt het Nisa gebied ook gezien als wandel- en fietsparadijs. Tezamen met het aangrenzende Oberlausitz (D) en Silezië (PL) heeft het gebied grote sinds die tijd aantrekkingskracht op de bewoners van de steden Praag, Dresden en Berlijn. Juist hier ontstond begin 20e eeuw de beroemdste en langste kamroute, de Blauwe Kamweg, langeafstandsroute E3 (Modrá hřebenovka E3 of Blauer Kammweg E3) die de verschillende bergkammen met elkaar verbindt. In haar bloeiperiode verbond de kamweg de oostelijke bergkammen van het Ertsgebergte met de toppen van het Altvaters gebergte (Esdoorngebergte of Hrubý Jeseník met de hoogste top Praděd, met een hoogte van 1.492 meter) waarbij het IJzergebergte (Isergebirge) het wezenlijke hart van de kamroute was. Tegenwoordig zijn er prachtige goed gemarkeerde wandel- en fietsroutes uitgezet op de historische trajecten. In de winter zijn vele geprepareerde langlauf loipes te vinden op de kamweg.

De Gouden route ofwel Zlatá stezka.

Gouden Route van het Boheems Paradijs De Tsjechische benaming van Gouden route is Zlatá stezka. Deze historische route voert langs alle high lights van het beschermde landschapspark Český ráj. Het Boheems Paradijs is sinds 1995 een Beschermd Landschap, CHKO in het Tsjechisch. De term Boheems Paradijs wordt ook wel gebruikt voor de hele regio die ligt tussen de plaatsen Jičín, Sobotka Mnichovo Hradiště, Kopanina, Železný Brod en Lomnice nad Popelkou. Het Boheems Paradijs kreeg zijn naam omstreeks 1870 van de vaak welgestelde gasten van de toen wereldberoemde 'Spa Sedmihorky'. Langzamerhand werd de naam opgepikt door de lokale bevolking. Meer informatie

De Jizera Greenway route

Jizera GreenwayDe Jizera is met haar 165km lengte de grootste rivier die uitmondt in de Elbe (Labe). De bron van de Jizera bevindt zicht in Noord-Bohemen in het IJzergebergte, vlak bij de grens tussen Tsjechische Republiek en Polen. De rivier verbindt het gebied van Krkonoše (Reuzengebergte), het IJzergebergte en Český ráj (Boheems Paradijs). Het gehele stroomgebied beslaat 2200 km2 en vormst de belangrijkste drinkwaterbron voor Centraal-Bohemen en Praag. Meer informatie

Greenway Jizera fietsroute

Boheems - Saksische kamweg (Bohemian Saxon Ridgetrail) en Jizerská magistrála

Bohemian Saxon RidgetrailDe fietsroutes van de Boheems - Saksische kamweg door het IJzergebergte lopen veelal via goed onderhouden verharde wegen. De route splitst zich bij de Jizerka-nederzetting. De noordelijke route is door zijn karakter geschikt voor de iets minder uitdaging zoekende fietsers (mountainbikers) en wandelaars. Het zuidelijke deel van de route is wat meer uitdagend en kent zo nu en dan relatief moeilijk terrein met o.a. de uitdagende Ještěd-kam. De noordelijke en de zuidelijke route kruisen elkaar zo nu en dan. Een deel van de route loopt langs de internationale Odra-Nisa lange-afstandsfietsroute, een van de belangrijkste fietsroutes van de Euregio Neisse. De lokale bevolking kent de kamwegroute als hřebenovka of ook wel Jizerská magistrála. Meer info .

Oder-Neiße route

Oder-Neisse RadwegDe Neiße ontspringt in het Tsjechische Nová Ves. Het eerste deel van de route volgt de Neiße in Tsjechië. Bij Zitta gaat de rivier de grens over. De fietsroute loopt dan verder noordwaarts parallel aan de rivieren Oder en Neisse, langs de grens tussen Duitsland en Polen. Meer informatie .

Greenway Jizera fietsrouteAankomst en inchecken in een hotel in het centrum van de stad Jičín. Het is de moeite waard om het centrum te bekijken en wellicht de toren te beklimmen als die open is. Je moet wel wat contant geld bij je hebben voor het toegangskaart.

De stad Jičín is de toegangspoort tot het natuurgebied Boheems Paradijs. De stad had zijn “gouden tijd” in de eerste helft van de 17de eeuw tijdens de regeerperiode van Albrecht z Valdštejna (Albrecht von Wallenstein, Tsjechische graaf en veldheer). Hij had grote voornemens met het ontwikkelen van dit gebied en deze stad. Hij bouwde hier op het plein zijn residentie. Zijn dood bracht een einde aan zijn grootse plannen.

 • Overnachting: Jičín
 • Dagtotaal: 0 km

Prachtig uitzicht onderwegWe fietsen van Jičín naar het stadje Turnov OF naar het gehuchtje Hrubá Skála waar het prachtige kasteel Hrubá Skála ligt. De te kiezen route hangt een beetje af van uw wensen en een beetje van de actuele beschikbaarheid van kasteelhotel Hrubá Skála.

We verlaten Jičín en fietsen naar de heuvel Tábor met daarbovenop een kapel. Vanuit dit punt kun je de weidse omgeving overzien. Vlak voor de stad Jičín kom je nog langs een groot kloostercomplex, gebouwd door graaf Albrecht z Valdštejna (Albrecht von Wallenstein). Vanaf hier loopt een dubbele lindelaan die tot het centrum van de stad leidt. De laan is ook door graaf Wallenstein aangeplant, de weg naar zijn zetel moest tenslotte statig zijn.

Eigenlijk moet je nu kiezen: of je blijft grotendeels aan de aan de oostelijke kan van de doorgaande weg 35 of je gaat voor de meer westelijke route langs o.a. Prachovské skály en burchtruïne Trosky.

De oostelijke route kent duidelijk meer hoogteverschillen, met de berg Kozakov als letterlijk hoogste punt in de wijde omgeving. Onderweg naar Kozakov kom je o.a. door het dorpje Rovensko pod Troskami waar je de zogenaamde rebelklokken kunt bekijken, de klokken hangen onderste boven.

Prachovské skály ofwel de Rotsen van Prachov is een beschermd natuurgebied met zandsteenrotsen op de oppervlakte van 190 hectaren. Het is meer dan de moeite waard om je fiets even voor een paar uurtjes te parkeren en om een rondwandeling te maken door de Prachov rotsen. De entree bedraagt zo'n drie Euro, de wandelroutes variëren van zo'n 2 km tot 5 km, voor de korte route moet je zeker zo'n 1,5 uur voor uittrekken. Bij de entree is een restaurantje met uitstekend buffet.

Vlak aan de route liggen ook een aantal meertjes (Oborský rybniky) die omringd zijn door bossen en rotsen, het is een favoriet gebied voor kampeerders. Je kunt een zwempauze inlassen als het mooi weer is. Er zijn volop drankjes en fast food verkrijgbaar tegen hele vriendelijke prijzen.

Route naar Hrubá Skála (westelijke route):

Fiets langs kasteelruïne Trosky en breng een kort bezoekje aan deze prachtige imposante - niet te missen - landmark en daal dan langzaam af naar Hrubá Skála voor de overnachting in een echt kasteel.

Eerst fiets je in de richting van de stad Turnov en een paar kilometer verder op breng je bezoek aan de burchtruïne Valdštejn die op een rotsklif staat. Van de burcht kun je slechts resten zien, maar mooi bewaard gebleven is de kerk en brug van zandsteen. De volgende bezienswaardigheid op de route is kasteel Hrubá Skála, tegenwoordig een hotel en restaurant. Van de toren van het kasteel kun je de volgende burchtruïne al zien: Trosky. Vanuit de burcht met één dikke (de Oude Heks) en één dunne toren (de Schone Maagd) hadden de heersers in het verleden de controle over het hele gebied. Tegenwoordig zijn ze het symbool van het gebied.

Route naar Turnov (oostelijke route):

Als je - naast van fietsen - ook van wandelen houdt dan is een tip om met een kleine omweg zo direct mogelijk naar de "stenen" stad Prachov te fietsen en daar een uur of 2 a 3 in te lassen voor een prachtige wandeling.

Na de wandeling door Prachov fiets je langs Trosky en kun je de hoogste verg van het gebied beklimmen. Als je de hoogste berg van het Boheems Paradijs Kozákov (744 m) wil bereiken, moet je stevig gaan trappen. Let op: dit deel van de route is echt stijl, hou hier rekening mee. Maar het prachtige uitzicht tientallen kilometers ver is zeker de moeite waard! Kozákov is ook een vindplaats van edelstenen. Je gaat weer afdalen richting Turnov, onderweg kom je nog langs het rotsencomplex Chlévištì, ook rotsendoolhof of rotsenlabyrint genoemd. .

Vanaf de route zie je de de basalten heuvel Vysker (464 m) en uiteindelijk bereik je het vriendelijke stadje Turnov, het hart van het Boheems Paradijs. Deze stad werd gesticht in het jaar 1250 en ligt prachtig aan de rivier Jizera. In de omgeving van Turnov zijn talrijke vindplaatsen van halfedelstenen waardoor zich traditionele handwerken (stenen slijpen, juwelen maken) ontwikkelden. Op het centrale plein in Turnov is een juwelier waar je allerlei mooie juwelen met halfedelstenen kunt bekijken en kopen. Ook is er een museum gewijd aan de halfedelstenen. Toch zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

 • Overnachting: Turnov of Hrubá Skála
 • Afstand: 33,86 km
 • Klimmen: 420 m
 • Dalen: 430 m
 • interactieve kaart

Onderweg zijn voldoende restaurantjes Een pittige toch schitterende fietstocht leidt langs het museum boerderij Dlaskův statek met expositie van plattelandsleven. Vanaf hier moet je flink omhoog tot de burchtruïne Frýdštejn maar dat is logisch: de burcht stond natuurlijk op een moeilijk bereikbare plek.Een paar kilometer verder op kun je de uitkijktoren Kopanina beklimmen en je kunt het diepe dal zien waar je net nog langs de boerderij fietste. Daarna kun je afdalen naar het dal van de rivier Jizera naar Malá Skála. Een pittoresk dorpje omgeven door rotsen. Vanuit je accommodatie heb je een prachtig uitzicht naar het kerkje Pantheon op de rotsklif.

De alternatieve route volgt de Jizera Greenway: een lichte aangename route langs de rivier de Jizera over nieuw aangelegde fietsroutes.

Greenway Jizera fietsroute loopt dwars door het leuke stadje Malá Skála Van de Malá Skála naar Liberec. We volgen een deel van de Oder-Neiße route. Je fietst eerst door het rivierdal van de Jizera (Jizera Greenway nr. 17) door allerlei dorpjes en stadjes. Een bekende stad aan de route is Železný Brod, bekend als centrum van de glasindustrie. Pas op het punt waar de rivieren Jizera en Kamenice samenstromen verlaat je het dal en fiets je de heuvels in richting Liberec. Je gaat wisselend op en neer op de kammen van het IJzergebergte.

 • Overnachting: Liberec
 • Afstand: 45,74 km of rustdag
 • Klimmen: 1002 m
 • Dalen: 1002 m
 • interactieve kaart

Landschap onderwegWe fietsen vandaag vanuit Liberec naar Zittau (D) of naar Mnichovo Hradište. Zittau is een aardige grote afstand en wellicht een brug te ver voor sommigen. Hier komt de schaalbaarheid van deze tour goed van pas, we zijn goed voorbereid op meerdere scenario's.

Voor degenen die gaan voor de verkorte versie is uiteindelijk Mnichovo Hradište het doel van vandaag. Daar gaan we overnachten. Op het centrale plein zijn goede restaurants te vinden.

 • Overnachting: Prachov
 • Afstand: 35,47km of rustdag
 • Klimmen: 641 m
 • Dalen: 518 m
 • interactieve kaart

Gouden fietsroute door het Boheems Paradijs Van Mnichovo Hradište naar Jicín. We fietsen een klein stukje Jizera Greenway. Je verlaat vandaag de bossen en rotsencomplexen en fietst grotendeels door open landschap. Onderweg kun je twee kastelen bezoeken waarbij je eventueel een middeleeuws feest kunt bijwonen. Het feest met diner start om 19:00 en duurt tot 20:00 dus als je dit wilt passen we de route aan zodat je ter plekke een overnachting hebt.

 • Overnachting: Jičín
 • Afstand: 38 km, verkorten is mogelijk
 • Klimmen: 660 m
 • Dalen: 789 m
 • interactieve kaart

Gouden fietsroute door het Boheems Paradijs Na het ontbijt vertrek naar huis of verlengen met … verblijf in Praag?

Tip: de route kan wat lichter of zwaarder gemaakt worden, een rustdag of een deel met de fiets in de trein. Het aantal te fietsen kilometers is door aanpassingen in de route eenvoudig te vergroten of verkleinen.

 • Overnachting: geen
 • Dagtotaal: geen

Met dank aan prachtige fotoreportage gemaakt door Marco Jorissen (zie http://www.marcojorissen.nl/images/albums%2011/Tsjechie/bohemen/index.html)

Uitzicht op kasteelruïne Trosky Je kunt de tocht verlengen met bijvoorbeeld een extra overnachting na afloop van de tocht in Jičín of in Praag. Maar u kunt ook kiezen om uw verblijf in kasteelhotel Hrubá Skála te verlengen. Laat ons uw speciale wensen weten en we maken een voorstel voor u op maat.

Upgrade luxe variant Gouden Route

Upgrade naar ***/**** hotels is mogelijk. Het aantal te fietsen kilometers is door aanpassingen aan de route relatief eenvoudig te vergroten of te verkleinen.

Er is ook een luxe variant met overnachtingen in ***/**** accommodaties waarvan een in **** kasteelhotels Hrubá Skála, Dětenice, Sychrov, Chateau Mcely !

Bij o.a. kasteelhotel Hrubá Skála, kasteelhotel Sychrov, hotel Štekl, hotel Jičín en Parkhotel Skalní Město zijn enkele **** luxere kamers beschikbaar. Deze worden geboekt indien wordt gekozen voor de upgrade "luxe variant". Neem even contact met ons op voor hoeveel personen u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor de upgrade naar **** accommodaties. We maken graag een voorstel op maat.

Uitzicht op kasteelhotel Hrubá SkálaEr zijn diverse mogelijkheden wat betreft comfort tijdens het wandelen en fietsen in het Boheems Paradijs.

 • categogie budget: privé meerpersoonskamers met privé faciliteiten en soms gedeelde faciliteiten op de gang (*/** accommodaties)
 • categorie standaard: eenpersoons of twee persoonskamers met privé faciliteiten (**/*** accommodaties)
 • categorie upgrade: eenpersoons of twee persoonskamers met privé faciliteiten upgrade naar luxe **** kamers

In het boekingsformulier kunt u uw keuze aangeven. Op basis van uw keuze wordt de totale reissom berekend. Let op dat niet alle typen kamers bij alle accommodaties op de route beschikbaar zijn. Eenpersoonskamers zijn soms beperkt beschikbaar. In enkele gevallen is er een route aanpassing noodzakelijk. Wij informeren u vooraf over de beschikbaarheid van het door u gewenste kamertype en de daarmee samenhangende route-aanpassingen.

Na controle en eventuele correctie van de gekozen kamertypen ontvangt u van ons een definitieve bevestiging.

Hieronder staan de door ons gebruikte hotels bij deze meerdaagse tour. De hotels zijn geselecteerd op basis van zowel locatie (aan de route) als op luxe niveau. Doordat we geen concessies wilden doen aan de locatie bestaat er enig verschil in kwaliteit van de hotels. Alle hotels voldoen ruimschoots aan de minimale **/*** kwaliteit vereisten.

Opties & extra's

Accommodatie en kamerkeuze tijdens de tour

overnachten in privé meerpersoons (familie-)kamers

overnachten in privé meerpersoons (familie-)kamers, prijs vanaf €0

De basisprijs van dit arrangement is gebaseerd op overnachten in privé meerpersoonskamers (familiekamers) met privé faciliteiten op de kamer. Kies het gewenste aantal personen in privé meerpersoonskamers (familiekamers). 

overnachten in 1-persoonskamer

overnachten in 1-persoonskamer, prijs vanaf €24

Je kunt kiezen voor overnachting in 1-persoonskamers. De prijs wordt gerekend per kamer per nacht. Kies het gewenste aantal 1-persoonskamers.

overnachten in 2-persoonskamer

overnachten in 2-persoonskamer, prijs vanaf €23

Je kunt kiezen voor overnachting in 2-persoonskamers. De prijs wordt gerekend per kamer per nacht. Kies het gewenste aantal 2-persoonskamers.

Huur materiaal

huur trekking bikes

huur trekking bikes, prijs vanaf €17

Huur trekkingbike of mountainbike met toebehoren. Voor de huur geldt dat de fietsen afgehaald en na afloop weer ingeleverd dienen te worden in Jičín.

huur e-bike(s)

huur e-bike(s), prijs vanaf €27

U krijgt een afgestelde elektrische fiets met een volledig opgeladen batterij, oplader en gedrukte instructies. Speciaal geassembleerde kwaliteitsfietsen (E-Bikes). Kies het aantal E-Bikes dat je wil huren. Wij nemen contact met u op over de maat en type dames of herenbike.

Locale betaling en borg

Parkeren

Parkeren, prijs vanaf €7

Parkeren bij het hotel. Kosten zijn per auto per dag.

Combinatie Activiteiten

bierbrouwerij pivovar Dětenice

bierbrouwerij pivovar Dětenice, prijs vanaf €6

Bezoek aan de bierbrouwerij Pivovar Dětenice inclusief proeverij.  De brouwerij tour met een demonstratie van de productie en de bierproeverij duurt ongeveer 30 minuten. Meer informatie op www.pivovardetenice.cz. Kies het aantal deelnemers hiernaast. Na controle door onze operators krijgt u de definitieve bevestiging. 

middeleeuws diner tijdens programma 19:00 - 22:00

middeleeuws diner tijdens programma 19:00 - 22:00, prijs vanaf €600

Middeleeuwse diner. Het programma loopt van 19:00 - 22:00. Voor vrijdag en zaterdag is vroegtijdige boeking noodzakelijk. Diner is gedurende de show inclusief onbeperkt bier uit eigen brouwerij en huiswijn uit Moravië. Tenzij anders overeengekomen in de boeking is het eten en drinken ter plekke te betalen.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. Een reisverzekering zelf online afsluiten bij De Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Data & Prijzen

Beschikbare data

Inclusief:

 • 6 overnachtingen op basis van logies met ontbijt in familiekamers/meerpersoons kamers met privé faciliteiten.
 • De overnachtingen zijn in **/*** hotels en pensions op basis van logies met ontbijt. Tijdens de tocht slaap je in verschillende hotels/pensions aan de route. De eerste en de laatste nacht is gepland in hetzelfde hotel, daar kan je auto ook blijven staan.
 • Fietskaart (topografische kaart 1:50.000)
 • Gedetailleerde routebeschrijving en diverse suggesties voor aanvullende fietstochten (gpx formaat beschikbaar)
 • Telefonische ondersteuning en zo nodig persoonlijke hulp
 • SGR garantie

Exclusief:

 • Toeslag eenpersoonskamer en tweepersoonskamer
 • Huur fiets(en), helm, fietstassen
 • Bagagetransport

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €166 per persoon
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 7 dagen / 6 nachten
 • Categorieen :
  • fietsen fietsen
  • fietsen ebike fietsen ebike
  • natuurpark natuurpark