fbpx

Menu

Beschrijving

Vltava self guided kanotours, meerdaagse trips

Vyšší Brod, vodáci na Vltavě Wij organiseren dagtrips en meerdaagse self guided kanotochten over de majestueuze Moldau! Een rivier met z'n oorsprong in Zuid-Bohemen. Aan weerszijden van de grens tussen Zuid-Bohemen en Beieren strekt zich over een oppervlak van meer dan 1630 km² het Boheemse Woud uit. Het gebied vormt verreweg het grootste bos- en natuurcomplex van Centraal Europa en wordt wel het ‘groene dak’ van Europa genoemd. Er ontspringen hier meer dan 6 grote rivieren, waaronder de Otava en de Moldau (Vltava). Gezamenlijk stromen deze twee rivieren als de Vltava door Praag.

De Vltava is sinds tientallen jaren een van de mooiste rivieren om te kanoën in Centraal-Europa. Dat maakt het traject vanaf het Lipno meer tot České Budějovice (Budweis) via de romantische Unesco stad Český Krumlov de meest bevaren route van Europa. En dat terecht! Een kanotocht op de Vltava biedt naast rustige gemoedelijke trajecten ook leuke stroomversnellingen en spannende stuwen die afhankelijk van de waterstand bevaren of overgedragen worden. Voor natuur- en cultuurliefhebbers valt er veel te beleven op deze route.

Wil je liever een korte kanotocht maken, kijk dan hier voor de dagtrips.

Meerdaagse - self guided - tochten benedenstrooms

KanoënDe meerdaagse tochten starten in Vyšší Brod (of Rožmberk of Na Pískárně).

Dagelijks vertrek mogelijk van Vyšší Brod naar Český Krumlov, Zlatá Koruna of Boršov nad Vltavou. Hieronder staan de drie meest populaire keuzes.

 • Vyšší Brod - Český Krumlov (34 km - 2  dagen)
 • Vyšší Brod - Zlatá Koruna (50,3 km - 2 of 3 dagen)
 • Vyšší Brod - Boršov nad Vltavou (69,3 km - 3 of 4 dagen) * hieronder verder uitgewerkt *

Je kunt de tour een beetje inkorten door als starpunt niet Vyšší Brod maar Rožmberk of Na Pískárně te kiezen.

Een uitgewerkt programma: Vyšší Brod - Boršov nad Vltavou

Hieronder staat een uitgewerkt programma van de driedaagse self guided tour startend in Vyšší Brod en eindigend in Boršov nad Vltavou (69,3 km - 3  dagen). Dit is de meest populaire keuze.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

KanoënAankomst in het stadje Vyšší Brod (lange variant) of Rožmberk (korte variant). In het stadje Vyšší Brod kun je nog voor het begin van de kanotocht een prachtig gotiek klooster uit de 13e eeuw kan bekijken. Vol indrukken van de middeleeuwse pracht ga je peddelen op rustig stromend water zonder vele versnellingen. Op de bosrijke route rijst op een steile helling burcht Rožmberk op. Voor een uitgebreide bezichtiging van de exposities van historische meubelen en wapens zal je toch wel naar binnen moeten gaan. 

Kanoën door diverse stuwen in de Vltava levert leuke foto's opOnderweg kun je even in het oude dorpje Zátoň stoppen. Een kleine wandeling door dit dorpje is de moeite waard. Sinds de 13e eeuw zijn er resten stadswal bewaard gebleven. Terug op het water peddel je nog een paar uurtjes tot de camping Na Pískárně. Daar ga je aanleggen.

In de avond kun je de stad Český Krumlov bezoeken. Het is 8 km lopen naar het centrum. Het kasteel met een unieke theaterzaal en maskerzaal; de tuinen en de pittoreske straatjes van de stad betoveren iedereen, des te meer als men beseft hoe uniek de ligging van deze stad aan de rivierbocht van Vltava is. ’s Avonds zijn er openlucht theatervoorstellingen in het kasteelpark.

KanoënNa een nachtje slapen op de gezellige camping ga je weer op het water. Vandaag ga je nog een keer naar Český Krumlov, maar deze keer met je kano. Je ziet nu al die gebouwen vanuit een ander perspectief. Je peddelt eerst door vele meanders in het beboste landschap. Vergeet niet de andere kanoërs te groeten! AHOI!

Een behoorlijk eind verder arriveer je weer bij een dorp dat ook gedomineerd wordt door robuuste gebouwen: Zlatá Koruna. Het gaat om een dorpje waar een 13de eeuwse Cisterciënzer klooster staat. Je hebt genoeg tijd om de sfeer van dit dorp te proeven, want je gaat overnachten in de camping in Zlatá Koruna.

KanoënVandaag vaar je de hele dag door het rustige natuurgebied Blanský woud, een glooiend voorgebergte van de Boheemse Woud. Een van de mooiste gezichten van deze dag biedt de burchtruïne Dívčí kámen uit de 14de eeuw. Niet ver van hier bevindt zich ook nog eens een Keltisch oppidum. Op de plaats waar een Keltische woonplaats was, zijn nu slechts resten van de stenen wallen te vinden. Een paar kilometer verder op ligt nog een burchtruïne Maškovec, maar deze is bijna niet meer zichtbaar. Wel bieden de muurresten van deze burcht een schitterend gezicht op de rivier. Je gaat aanleggen op de camping in het karakteristieke dorp Boršov nad Vltavou.

KanoënLet op: in het hoogseizoen kan het vanaf Vyšší Brod op sommige dagen vrij druk zijn met kanovaarders. De kanocampings zijn dan ook vrij druk bezet tijdens deze periode waardoor het soms ook 's nachts pas laat rustig wordt. Met name in de weekenden is het extra druk. Als je de drukte wilt omzeilen kies dan voor een doordeweekse dag. Ben je echter op zoek naar meer rust raden we aan om voor een kanotour op de Otava kiezen.

Kanotocht op de VltavaWil je een nog langere tour maken? Dat kan in sommige gevallen! Dan start je in Soumarský most of Lenora. Verder stroomopwaarts mag niet vanwege strenge regels die gelden in het Nationaal Park Šumava.

Je kunt bijvoorbeeld kanoën tot aan Nová Pec, daar kun je dan door ons een extra transfer naar Vyšší Brod laten regelen. Desgewenst peddel je over het Lipnomeer (zo'n 40km). Maar ook dan heb je een aanvullende transfer van personen en materialen nodig vanuit Lipno naar Vyšší Brod.

De volgende trajecten kunnen we een maatwerk voorstel voor maken:

 • Soumarský most - most Pekná - Vyšší Brod - Český Krumlov (50,7 km - 4 dagen)
 • Soumarský most - Zlatá Koruna (83 km - 5 dagen)
 • Soumarský most - Boršov nad Vltavou (102 km - 6 dagen)

Voor de bovenstroom is een vergunning nodig van Nationaal park Šumava. De vergunning is gekoppeld aan een maximum aantal kanoërs en aan de actuele waterstand.

Wij maken gebruik van de hieronder genoemde accommodaties. De kamertypen kun je in het boekingsformulier kiezen. Neem contact met ons op voor een maatwerk voorstel als je speciale wensen hebt ten aanzien van de accommodatie(s).

Camping Na terasách

Camping Na terasách

Camping Na terasách

De camping ligt aan de oevers van het Lipnomeer.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Černá v Pošumaví – Zuid-Bohemen
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden; Parking
 • Hoogte :

Camping Lipno – Jestřábí I

Camping Lipno - Jestřábí I

Camping Lipno – Jestřábí I

De camping ligt direct aan de oevers van het Lipnomeer. U kunt verblijven in een appartement, bungalow, cottage, eigen tent gebied of huurtent of het hostel. Daarnaast zijn er (water)sportactiviteiten, is er een restaurant, bar en een overdekt terras.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Černá v Pošumaví – Zuid-Bohemen
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden; Parking
 • Hoogte :

Camping Paradijs

Camping Paradijs

Camping Paradijs

Rustig gelegen camping aan de Vltava.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Český Krumlov – Zuid-Bohemen
 • Adres:
 • Faciliteiten: Honden; Parking
 • Hoogte :

Camping U Nöjdy

Camping U Nöjdy

Camping U Nöjdy – Kemp Rožmberk nad Vltavou

Eenvoudige camping aan de rivier de Vltava.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Rožmberk nad Vltavou – Zuid-Bohemen
 • Adres:
 • Faciliteiten: Honden; Parking
 • Hoogte :

Camping Vltava

Camping Vltava

Camping Vltava

Eenvoudige camping aan de rivier de Vltava.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Přídolí – Zuid-Bohemen
 • Adres:
 • Faciliteiten: Honden; Parking
 • Hoogte :

Opties

Transfers & vertrekinformatie

transfers deelnemers self guided tour

transfers deelnemers self guided tour, prijs vanaf €72

Tot 19 deelnemers hanteren we standaard prijs voor de transfer van deelnemers terug van Boršov naar Vyšší Brod (circa 45km). Meer dan 19 deelnemers? Dan maken we graag een prijsvoorstel. Hier kunt u aangeven of u een vrijblijvende prijsopgave wilt ontvangen voor het vervoer van de deelnemers. Transferkosten zijn o.a. afhankelijk van het gekozen traject. ⇒ Kies hiernaast het aantal deelnemers waarvoor u een maatwerk prijsopgave wilt ontvangen. In het boekingsformulier kunt u uw speciale wensen over transfer van deelnemers en/of bagage nader specificeren.

Huur materiaal

kajak (1-persoons)

kajak (1-persoons), prijs vanaf €25

De eenpersoons kajaks worden alleen verstrekt aan deelnemers met duidelijk aantoonbare kano ervaring! Kajaks zijn in beperkte hoeveelheid beschikbaar. ⇒ Kies het gewenste aantal kajaks.

kunststof kano (2 tot 3-persoons)

kunststof kano (2 tot 3-persoons), prijs vanaf €28

De 3-persoons polyester kano's zijn van het type Roka Muku. Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kan ook gekozen worden voor meer stabiele rubberen opblaaskano. ⇒ Kies het >aantal 3-persoons kano's. Wij adviseren dit type kano bij meerdaagse tours in verband met de in de boot mee te nemen bagage.

kunststof kano (2-persoons) type Vydra

kunststof kano (2-persoons) type Vydra, prijs vanaf €21

De polyester kano's zijn makkelijk wendbaar en snel (type Vydra, Samba of Ardeche). Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kunnen de deelnemers kiezen voor meer stabiele rubberen opblaaskano. ⇒ Kies het gewenste aantal 2-persoons kano's.

raft Colorado (3 tot 6 persoons)

raft Colorado (3 tot 6 persoons), prijs vanaf €43

Raft type Colorado (inflatable), geschikt voor 3 - 6 personen. ⇒ Kies het gewenste aantal rafts.

reddingsvest/zwemvest

reddingsvest/zwemvest, prijs vanaf €0

Voor deelnemers tot en met 14 jaar is zwemvest verplicht. ⇒ Kies het aantal zwemvesten. 

waterdichte ton

waterdichte ton, prijs vanaf €1

Waterdichte ton of afsluitbare zak van 50 liter. Wij adviseren om in ieder geval een of meerdere waterdichte ton als extra te huren. ⇒ Kies het gewenste aantal waterdichte tonnen.

huur trekkers tent

huur trekkers tent, prijs vanaf €25

Eenvoudige trekkerstent geschikt voor 2 tot 3 personen. We hebben slechts een beperkt aantal tentjes beschikbaar. ⇒ Kies het gewenste aantal trekkers tentjes. Uit hygiëne overwegingen verhuren wij geen bedlinnen of slaapzakken. Deze dien je zelf mee te nemen.

huur slaapmatjes

huur slaapmatjes, prijs vanaf €2

Eenvoudige slaapmatjes.  ⇒ Kies het gewenste aantal slaapmatjes. Uit hygiëne overwegingen verhuren wij geen bedlinnen of slaapzakken. Deze dien je zelf mee te nemen.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. In onze bevestigingsmail verstrekken wij een directe link naar de online smodule van de Europeesche waarmee de klant direct zelf de meest gunstige reisverzekering kan afsluiten.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld. Doe de test bij op de speciale site van de Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Prijzen

Beschikbare data

Inclusief:

 • Huur kano en bijbehorende materialen (paddels, waterdichte ton/zak)
 • Kinderen onder 14 jaar krijgen een zwemvest (verplicht)
 • Informatiepakket
 • Vervoer materiaal terug naar beginplek (doorgaans het kano-opslag depot)
 • Telefonische ondersteuning bij noodgevallen
 • SGR garantie

Exclusief:

 • Tent en luchtbed. De self guided tours zijn in principe op basis van eigen tent en eigen luchtbed. We kunnen desgewenst ook onderkomen bij hotels / pensions aan de rivier regelen.
 • Overnachtingen onderweg op camping Na Pískárně en op camping Zlatá Koruna in eigen tent. Het stageld en toeristenbelasting bedraagt circa 8 euro per persoon per nacht.
 • Extra transfers van de deelnemers, bijvoorbeeld op de laatste dag terug naar beginplek waar auto geparkeerd staat (doorgaans het kano-opslag depot)
 • Extra materialen zoals extra waterdichte ton, waterschoenen, neopreen pak, pomp
 • Eventueel parkeergeld voor uw auto
 • Full colour riviergids met o.a. detailbeschrijvingen van alle stuwen en versnellingen
 • Voor groepen is een gids - instructeur verplicht per 25 deelnemers

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Het betalen met de pinpas is in Tsjechië steeds populairder, maar contant geld is daarnaast nog steeds een vaak gebruikt betaalmiddel. In grote steden en toeristische gebieden kun je in de meeste winkels, restaurants en hotels met de pinpas betalen. In kleinere plaatsen en landelijke gebieden is het verstandig om ook contant geld op zak te hebben.

Zie ook: https://actief-in-tsjechie.nl/knowledge_base/met-welke-valuta-kan-ik-in-tsjechie-betalen/

Praha-Smíchov, pitná voda na 3. nástupišti
Foto credits: ŠJů (cs:ŠJů), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In het algemeen is het water uit de kraan in Tsjechië veilig om te drinken. Volgens het Tsjechische ministerie van volksgezondheid is het kraanwater in het hele land van hoge kwaliteit en voldoet het aan alle Europese normen voor drinkwater.

Wel zijn er een paar dingen om op te letten:

In sommige gebieden kan het water een lichte chloorsmaak hebben. Dit is onschadelijk, maar kan voor sommige mensen als onaangenaam ervaren worden.
Als je een gevoelige maag hebt, kun je het water uit de kraan beter vermijden.

Tips voor het drinken van water uit de kraan in Tsjechië:

 • Als je het water uit de kraan gaat drinken, laat het dan eerst even stromen totdat het water koud aanvoelt, het stilstaande water uit de leiding is dan weggespoeld.
 • Als je een zeer gevoelige maag hebt, kun je het water uit de kraan beter koken of mineraalwater drinken dat in de supermarkten volop verkrijgbaar is.
 • Voeg een paar ijsblokjes of een paar druppels citroen toe aan het water voordat je het drinkt
 • bewaar water in de koelkast in gesloten (glazen) flessen (maximaal 24 uur)
 • Je kunt het water ook kort koken voor consumptie
 • Als het water in openbare ruimtes drinkbaar is dan is staat er doorgaans expliciet de tekst Pitná voda (drinkwater) aangegeven

Meer informatie over het drinkwater in Tsjechië kun je vinden op de website van het Tsjechische ministerie van volksgezondheid: https://www.mzcr.cz/category/ochrana-verejneho-zdravi/pitna-voda/

Foto credits: ŠJů (cs:ŠJů), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In het Tsjechisch wordt “glutenvrij” vertaald als “bezlepkový” of “bez lepku”. Je kunt deze termen gebruiken om aan te geven dat je op zoek bent naar glutenvrije opties in een Tsjechisch restaurant of bij het winkelen voor glutenvrije producten in Tsjechië.

Veel Tsjechische restaurants bieden glutenvrije opties aan voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit. De bewustwording van glutenvrije diëten is de afgelopen jaren wereldwijd toegenomen, en Tsjechische restaurants hebben zich aangepast aan deze vraag. Hier zijn enkele glutenvrije opties die je mogelijk in Tsjechische restaurants kunt vinden:

  • Gegrild vlees en vis: Veel Tsjechische gerechten zijn gebaseerd op gegrild vlees of vis, en deze zijn vaak van nature glutenvrij. 

  • Salades: Salades zijn meestal een veilige keuze, maar controleer altijd de ingrediënten van dressings en croutons, omdat deze gluten kunnen bevatten.

  • Soepen: Veel Tsjechische soepen, zoals groentesoepen of bouillon, zijn glutenvrij. Vermijd soepen met noedels of andere glutenvrije granen.

  • Aardappelgerechten: Aardappelen zijn een veelvoorkomend bijgerecht in Tsjechische gerechten en zijn doorgaans glutenvrij.

  • Gebakken aardappelen: Gebakken aardappelen zijn een populair bijgerecht in Tsjechische restaurants en zijn glutenvrij.

  • Rijst- of maïspap: Sommige restaurants bieden rijstpap of maïspap als bijgerecht, wat een glutenvrije optie kan zijn.

  • Glutenvrij brood: Sommige restaurants kunnen glutenvrij brood aanbieden of hebben de mogelijkheid om brood te vervangen door een glutenvrije optie.

Het is altijd een goed idee om vooraf te informeren bij het restaurant over hun glutenvrije opties, en om je dieetwensen duidelijk aan de bediening door te geven om eventuele verwarring te voorkomen.

De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč of CZK). Je betaalt dus ter plekke in CZK. Dit kan zijn in de vorm van cash geld, creditcardbetaling of pinbetaling.

Geld pinnen of betalen met je pinpas 

Bij een betaling met je pinpas in een land met een andere valuta dan de EUR moet je tijdens de pintransactie kiezen voor welke valuta je kiest: in Tsjechie is dat dus de keuze tussen CZK of EUR. Doorgaans is het kiezen voor afrekenen in lokale valuta het voordeligst. Soms wordt de keuze niet of niet duidelijk geboden. Let hier dus goed op en vraag er desnoods expliciet naar.

Geldbesparende tips in relatie to pinnen:

 • Het  is voordeliger om ter plekke een keer een groter bedrag aan geld te pinnen dan een paar keer kleinere bedragen omdat de banken per transactie kosten rekenen.
 • Zoals hierboven al geschreven: betalen of geld opnemen met een pinpas (bankpas of creditcard) is zowel in Tsjechische kronen als in euro’s mogelijk. Helaas worden de wisselkosten vrijwel nooit van tevoren aangegeven op het scherm. Kies dan voor lokale valuta (Engels: without conversion), dat is meestal voordeliger, zelfs als er gemeld wordt dat er bij betaling in euro’s (Engels: with conversion) geen commissie gerekend wordt. Ezelsbruggetje: kies voor de optie dat jouw bank de conversie uitvoert. 
 • Houd de actuele koers in de gaten als je wil cash geld wilt gaan pinnen. Dit kan je toch snel een paar tientjes opleveren tijdens een vakantie. Meer informatie over de actuele en historische koers: actuele wisselkoers van de CZK en op bijvoorbeeld deze site: https://g.co/finance/EUR-CZK

Cash betalingen

De CZK is er in de volgende eenheden: muntgeld 1, 2, 5, 10, 20 en 50 CZK en briefgeld 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CZK.

Geldbesparende tips:

 • Let op dat je je niet vergist in het muntje van 20 en het muntje van 50 CZK. 
 • Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro’s geaccepteeerd, maar het is handig en zeker goedkoper om ook Tsjechisch geld te hebben zodat je in CZK kunt afrekenen. In de meeste gevallen als je in de grensregio betaalt met EUR krijg je CZK als wisselgeld terug. Daarbij komt dat de door de verkopende partij gehanteerde koers doorgaans ongunstig is. 
 • Wissel geen cash geld op straat, dit is bijna altijd oplichting en stamt nog uit de jaren 90 van de vorige eeuw. 
 • Wissel geen cash geld bij de commerciele geldwisselkanmtoren maar pin gewoon bij de bank of bij een ATM (bankomat) 
 • Twijfel je over de echtheid van het briefgeld? Check dan hier de kenmerken: https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_koruna

Creditcardbetalingen

Mijn ervaring is dat de creditcard (Mastercard of Visacard) in Tsjechië in de winkels en restaurants net wat minder gangbaar is dan de pinpas en bij online transacties (o.a. bij het verplichte autobaanvignet) is juist de creditcard een gangbaar betaalmiddel. Soms zelf de enige wijze van betalen naast de betalingen via de Tsjechische banken (maar de gemiddelde toerist opent geen rekening bij een Tsjechische bank voor z’n vakantie).

Nadat je een betaling met je creditcard hebt uitgevoerd krijjg je van de creditcardmaatschappij direct een mail met de informatie over de koers die is gehanteerd bij de transactie.

Leestip!

Wil je goed voorbereid op vakantie wat betreft betalen in het buitenland? Lees dan dit artikel van de Consumentenbond.

 

Nee, in diverse Centraal-Europeesche landen waaronder Tsjechie zijn stekkers / stopcontacten met aardepin (Stekker & contactdoos Type E) de standaard.

Als je je telefoon of tablet wilt opladen in een hotel/berghut dan kun je echter gewoon een zogeheten platte stekker gebruiken (de meeste opladers hebben platte stekkers).

Let dus goed op dat er in Tsjechië, Polen en Slowakije een systeem met zogeheten aardepin gebruikt wordt bij nagenoeg alle stopcontacten.

Bron:

https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/e/

Ja dit arrangement valt onder de SGR garantie.

Per 1 februari 2021 wordt er door SGR-deelnemers een bijdrage van €5,- per persoon per boeking in rekening gebracht. Omdat jij als reiziger hier ongetwijfeld meer informatie over wil, hebben wij een aantal veelgestelde vragen opgesteld. Op de website van SGR worden alle vragen beantwoord.

Meer informatie over de SGR covid bijdrage: zie de website van SGR.

Kort gezegd: Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Ten opzichte van de zomers in Nederland zijn de zomers in Tsjechië warmer en bestendiger.

Klimaat Tsjechië

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het gematigde zit hem vooral in de zomers. Die zijn warm, maar niet extreem. In de hoofdstad Praag is het hartje zomer gemiddeld 23°C. ’s Winters is het koud. In januari, de koudste maand, komt het kwik maar zelden boven nul uit. Doordat de oceaan redelijk dichtbij is, valt er ’s winters door de vochtige, koude lucht genoeg winterpret te beleven. In het Bohemer Woud en het Reuzengebergte zijn meer dan voldoende wintersportmogelijkheden.

https://www.weeronline.nl/Europa/Tsjechie/137

Ja er is een gedetailleerde kanogids is beschikbaar in het Tsjechisch. Klik op de blokken in de middelste kolom je je stapt van kanostation naar kanostation.

De offerte wordt door ons doorgaans binnen een werkdag verzonden. Bij complexere offertes geven we een termijn aan waarbinnen de offerte te verwachten is.

Heeft u geen offerte of e-mail met aanvullende vragen van ons ontvangen binnen 1 a 2 dagen dan is wellicht de offerte in jullie spam folder terecht gekomen. Het kan soms helpen om ons email adres als “veilig” toe te voegen aan de gebruikte email applicatie (bijvoorbeeld Gmail of Outlook).

Op deze pagina staat dit handig en eenvoudig uitgelegd: https://onlinejunkies.nl/veilige-afzenders-toevoegen-mail/

De rustige tot en met lichtstromende rivieren zoals Ohře, Vltava, Berounka en Sázava hebben drie moeilijkheidsgraden: ZWA, ZWB en ZWC. De snel stromende en wilde rivieren hebben zes graden (WW I t/m WW IV). In uitzonderlijke gevallen (veel regen, veel smeltwater) kan WW I of hoger bereikt worden ook in de rustige tot en met lichtstromende rivieren. Doorgaans geldt er dan een strikt vaarverbod in genoemde rivieren.

Deze tour is geschikt voor de enigszins ervaren recreatieve kanoër. We maken op onze website onderscheid in 5 verschillende niveaus (niveau 7 zou olympisch niveau zijn), voor deze tour geldt 1 tot 2 uit 5.

Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling klasse ZWA

stilstaand water – meren, stuwmeren

Niveau classificatie wandelingNiveau classificatie wandelingNiveau classificatie wandelingNiveau classificatie wandelingNiveau classificatie wandeling klasse ZWB / ZWC

rustig water – zwak stromend water tot lichtstromend
Op /wiki/International_scale_of_river_difficulty lees je meer over niveau classificatie van rivieren en vaarwateren voor kanoën en raften.

Je kunt een maatwerk programma door ons laten opstellen van een bestaande tour of activiteit. We passen de tour/activiteit dan aan op basis van jouw specifieke wensen. Je kunt je specifieke wensen in een email zetten en/of even telefonisch met ons bespreken. Ook kun je het online boekingsformulier van de betreffende tour/activiteit invullen en dan in stap 3 je specifieke wensen vermelden bij het veld “NOTITIES EN SPECIALE VERZOEKEN”.

Voor maatwerk hebben we antwoord nodig op de volgende vragen, alle antwoorden mogen in eerste instantie “bij benadering”:

 • de reisdata / de datum van de activiteit
 • aantal personen totaal(volwassenen, kinderen, studenten, scholieren)
 • aantal personen gespecificeerd naar volwassenen, kinderen, studenten, scholieren etc.
 • (indien van toepassing) gewenste kamertypen: privé meerpersoonskamer/familiekamer(s), tweepersoonskamers(s), dormitories/slaapzalen
 • gewenste activiteit(en): bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, boogschieten etc.
 • gewenst gebied: bijvoorbeeld Reuzengebergte, Boheems Paradijs, Ohře vallei, Sázava vallei
 • korte schets van de deelnemers/groep: bijvoorbeeld wat is conditieniveau?
 • zijn er bijzondere wensen (vegetarisch, allergieën etc.)
 • eventueel: beschikbare budget.
 • hoe komen jullie ter plekke (eigen vervoer, bus, trein). Is er een aanvullende transfer gewenst?

Alvorens de reis krijgt u aanvullende informatie via post/mail over de reis, hierin staat ook een (kleine) paklijst met de benodigdheden die u nodig heeft op uw reis/tocht.

Bij de kanotochten geldt in ieder geval het volgende advies om zelf mee te nemen:

 • waterschoenen (in ieder geval geen losse slippers)
 • zonnebrand (bij voorkeur zo milieuvriendelijk als mogelijk, zie https://kimopreis.nl/duurzame-zonnebrand/
 • petje of hoed of doek tegen de zon
 • geld, mobiel, reisdocumenten etc in de waterdichte ton
 • water!

In het hoogseizoen prefereren wij dat tochten met overnachtingen vroegtijdig vastgelegd worden. Last minute boekingen zijn mogelijk, houdt hierbij rekening dat er om enige flexibiliteit gevraagd kan worden.

Tijdens het kanoën is het aan te raden waterschoenen te dragen.  Op de rivierbodem liggen stenen die doorgaans mooi afgesleten rond zijn maar enkele stenen kunnen flink scherp zijn.

Waterschoenen huren is in Tsjechië niet gebruikelijk vandaar dat wij ze niet aanbieden. Als je gympen of in ieder geval schoenen aan hebt die vast kunnen (bij voorkeur dus geen losse slippers) dan is dat doorgaans voldoende, dat is eigenlijk wat iedereen normaliter doet. Tegenwoordig hebben veel mensen standaard al waterschoenen in hun vakantie assortiment.

Ja, zwemdiploma A is verplicht. Zwemdiploma B wordt aangeraden

Tonnen (max 50 liter) zijn te klein voor matjes en tenten. Die zul je bijvoorbeeld in vuilniszakken mee kunnen nemen. Een andere oplossing (die veel mensen kiezen) is om de bagage met je eigen auto zelf alvast naar de eindplek van de dag te brengen. Om vervolgens met trein / bus / taxi terug naar startplek te gaan. Je hebt dan dus iedere dag zowel je auto als je bagage op de plek waar je gaat overnachten.

Ook is het mogelijk een transfer van het begin tot het eindpunt van de dag of gehele tour voor bagage of personen door ons te laten regelen. Als je voor deze optie kiest maken we vooraf altijd een maatwerk prijsvoorstel.

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een reisverzekering afsluiten middels de door ons verstrekte directe links naar het online systeem van De Europeesche. U ontvangt deze links automatisch bij uw reisbescheiden. U dient de premie direct aan De Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld.

https://www.bewustverzekerdopreis.nl/

Nee er is geen gids aanwezig tijdens de tour, de tour is geheel self guided. Alle voor de tour noodzakelijke informatie (routes, vouchers, adressenlijst etc.) ontvang je voor vertrek via email en in sommige gevallen via de post (de topografische kaart).

Wij bieden ondersteuning op afstand mocht je onverhoopt voor een onverwachte situatie komen te staan (de weg kwijt, ziek, taalprobleem bij inchecken etc.)..

Een tentje en matjes zijn zeker mogelijk.

Let op: slaapzakken verhuren wij niet i.v.m. hygiëne overwegingen. Slaapzakken en/of lakenzakken dien je dus zelf mee te nemen.

De slaapzakken kun je in de boot in de verstrekte waterdichte ton(nen) of bijvoorbeeld in een (dubbele) vuilniszak meenemen.

Tip: wat je ook kunt doen is in de ochtend alvast naar het eindpunt van de dag gaan (met je auto) en daar dan je tentje alvast opzetten op de camping en je matjes en slaapzakken in het tentje leggen of in je auto laten en dan met openbaar vervoer weer naar het startpunt van die dag reizen. Dit is wat in Tsjechië vaak gedaan wordt wat betreft organiseren van meerdaagse kanotochten.

 

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Kunt u nergens een antwoord vinden op uw vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €77 per arrangement
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 3 dagen
 • Categorieen :
  • kamperen kamperen
  • kanoën kanoën