fbpx

Menu

Beschrijving

Fietsen van de bron van de Elbe naar Praag

fietsen lang de Elbe, http://www.fietsen-elbe.nl/De Elbe route volgt - zoals de naam al doet vermoeden - de rivier de Labe ofwel de Elbe en verbindt vele belangrijke historische steden waaronder Hradec Králové, Dvůr Králové, Kolín, Pardubice, de spa Poděbrady en natuurlijk Praag. Onderweg zie je historische monumenten, oude kastelen, UNESCO steden en prachtige natuur in de vorm van een uitgestrekt rivierdal. Deze tocht is geschikt voor fietsers van verschillende niveaus.We hebben een trekking bike variant en een mountainbike variant.

Je volgt tijdens deze tour grotendeels de uitstekend in het veld bewegwijzerde route nummer 2, de Elberoute.

Hoe zwaar is de route?

fietsroute langs de ElbeWie thuis met enige bepakking 50 kilometer per dag kan fietsen, kan dat ook langs de Elbe. Behoudens een enkel heuveltje in het Tsjechische deel zijn de hoogteverschillen gering. De route langs de Elbe leidt hoofdzakelijk over geasfalteerde wegen met een aantal drukke straten maar ook fietspaden en enkele onverharde wegen.

De tocht kent sommige nog niet geheel ontwikkelde tracés (lees: er zijn nog niet overal separate fietspaden) waarbij je over secundaire wegen gaat fietsen. Vandaar dat wij de tour wat minder geschikt vinden voor families met erg jonge kinderen. Voor deze doelgroep is juist het deel van Praag tot Bad Schandau/Dresden erg geschikt.

Tijdens de reis zie je hoe een kleine beek, de Witte Labe, geleidelijk overgaat in een van de grootste rivieren van Europa: de machtige Elbe. We starten natuurlijk bij de bron in het hoogste gebergte van Tsjechië, het Reuzengebergte. We volgen de route langs traditionele bergdorpen tot we de laagvlakte van Polabí (= onder de Elbe) belanden. Een van de hoogtepunten van onze reis is de historische stad op de lijst van UNESCO - Kutná Hora. De reis eindigt in de historische zetel van de Boheemse koningen - Praag.

Programma van dag tot dag

De totale reis duurt 8 dagen. Afstand van Špindlerův Mlýn naar Praag is zo'n 250 km. De totale fietstijd bedraagt 6 dagen, dus je fiets gemiddeld 42 km per dag. De te overbruggen hoogtemeters zijn per dag niet meer dan 300m. Over de gehele route gemeten daal je zo'n 500m. De routes gaan meest over asfalt, rustige secundaire wegen. De tochten zijn zeer geschikt voor enigszins getrainde recreatieve fietsers.

De overnachtingen zijn in aan de route gelegen comfortabele **/*** hotels bij de standaard versie en in **** accommodaties bij de comfort versie.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

ImageDeze reis kun je boeken als privé arrangement met alleen je eigen gezelschap. Je kunt geheel je eigen reisdata kiezen. Verder kun je tussen standaard of comfort kiezen. Bij de comfort tour is bagagevervoer inclusief, bij de standaard tour mag je dan nog de keuze maken of je met of zonder bagagevervoer wilt gaan fietsen.

Voor de hele specifieke wensen zoals kortere route, langere route, privé reisbegeleiding, combinatiereis met andere activiteiten, delen van de route per trein, excursies onderweg etc. maken wij graag een maatwerk voorstel.

Wij verschaffen u precies datgene wat u nodig heeft voor een self-guided tour: accommodatie langs de route, eventueel bagagevervoer, kaartmateriaal en de nodige informatie. U kunt uw eigen fiets meenemen of van ons huren, desgewenst zorgen wij ook voor transfer van materiaal.

Transport van de fietsen

Fietsen van Praag naar DresdenAls je je eigen fietsen meeneemt en je auto staat (veilig) in Praag dan moet je de fietsen in Špindlerův Mlýn zien te krijgen. Als je besluit om te starten in Špindlerův Mlýn, dan kun je daar je auto laten staan maar ook dan moet je terug naar Špindlerův Mlýn om je auto op te halen. Je kunt dan eventueel je fietsen nog in Praag laten staan en die dan later zelf ophalen met de auto.

Globaal zijn er de volgende opties om je fietsen naar het startpunt van de tour in Špindlerův Mlýn te transporteren:

 • eigen fietsen meenemen, je laat je auto in Praag staan gedurende de fietstocht. Transfer naar Špindlerův Mlýn vanuit Praag met onze transferservice. Fietsen nemen we mee op kar.
 • Fietsen kunnen door ons afgehaald worden in Špindlerův Mlýn (maatwerk) en gebracht worden naar iedere gewenste plek. Hiervoor rekenen we kosten zoals in de boekingsmodule staan aangegeven als keuze-optie.

Standaard of comfort tour

Wil je echt vakantie met flink wat luxe en wil je je niet druk maken over bagage dan kun je kiezen voor de comfort versie van de tour.

De comfort variant heeft volgende onderdelen inclusief:

 • alle onderdelen van de standaard tour
 • upgrade naar **** accommodaties
 • pre trip meeting in Praag en transport van de fietsen naar Špindlerův Mlýn op dag 1
 • bagagetransfers gedurende de tour
 • ophalen van de fietsen op laatste dag (indien fietsen gehuurd zijn)

Fietsen van de bron van de Elbe naar PraagTransfer van Praag naar Špindlerův Mlýn. Je ziet vanaf de kam een weids panorama van zowel Polen als Tsjechië. De hoogste berg van de Tsjechische Republiek - Sněžka (1602 m) ligt exact op de grens tussen beide landen. Vanaf de kam loop of fiets je terug door de vallei van de bergbeek Bile Labe (witte Labe).

 • Afstand: 0 km
 • Overnachting: Špindlerův Mlýn
 • Klimmen: 0 m
 • Dalen: 0 m
 • interactieve kaart

Fietsen van de bron van de Elbe naar PraagJe gaat fietsen vanuit Špindlerův Mlýn over bergkammen naar de stad Vrchlabí. Heerlijk afdalen.

Vanuit Vrchlabí volgen we de rivier de Labe naar Hostinné. De kunstmatige dam Lesní Království is een van de hoogtepunten van de dag. De dag is voltooid in de oude stad Dvůr Králové. Deze koninklijke stad is heeft een safaripark met de grootste verzameling Afrikaanse dieren in Centraal Europa.

 • Afstand: 47 km
 • Overnachting: Dvůr Králové nad Labem
 • Klimmen: 32 m of 89 m
 • Dalen: 100 m of 121 m
 • interactieve kaart

even bijkomen onderwegJe verlaat de regio van het Reuzengebergte en fietst naar regio Polabí. Onderweg kun je een van de best bewaarde barokke complexen van gebouwen in de Tsjechische Republiek - Kuks bezoeken. De volgende stop is de stad Jaroměř met zijn prachtige historische plein en het naburige indrukwekkende Josefov-fort.

Het doel van vandaag is de koninklijke stad Hradec Králové. De stad heeft zowel middeleeuwse als ook architectonisch hoogstandjes uit het begin van de twintigste eeuw.

 • Afstand: 43 km
 • Klimmen: 342 m
 • Dalen: 385 m
 • Overnachting: Hradec Králové
 • interactieve kaart

Fietsen van de bron van de Elbe naar PraagDag 4 is de kortste van de hele tour. Dit geeft je de kans om beide rivaliserende steden Hradec Králové en Pardubice te verkennen.

Hradec Králové was vroeger de erfelijke stad van Boheemse koninginnen en steunpilaar van de Boheemse koningen, Pardubice was ooit de zetel van de machtige edellieden Kunštát, die Renaissance architectuur omarmden. Beide steden bieden interessante musea en voor de liefhebber een waterpark. Het Kunětická hora-kasteel zul je sowieso vanaf een afstand niet kunnen missen, het stijgt statig uit boven het landschap. Aan de voet van de kasteelheuvel is het peperkoekmuseum te vinden.

Fietsen van de bron van de Elbe naar Praag

Foto credit: Epic Ebike EpicEbike.com .

Deze dag fiets je langs de Labe door vlak terrein, totdat we de oudste paardenstoeterij in Europa, Kladruby, bereiken. De geschiedenis gaat terug tot de 16e eeuw en de lokale paarden worden al vele eeuwen door veel koninklijke en adellijke families gebruikt.

Aan het eind van de dag buigen we af naar een van de belangrijkste steden van het middeleeuwse Europa: Kutná Hora. Tegenwoordig deels onder bescherming van de UNESCO te zien. Zeker de moeite van een bezoek waarde zijn het classicistische kasteel Kačina en het uniek bewaard gebleven knekelhuis in Sedlec in Kutná Hora met de stoffelijke resten van meer dan 30000 mensen.

Fietsen van de bron van de Elbe naar Praag title=Na het zien van de bezienswaardigheden van Kutná Hora steken we een van de weinige heuvels op onze reis over en rijden naar Kolín, een belangrijke stad en belangrijke zetel van Centraal Bohemen. Een Joodse synagoge, een gotische kerk of een unieke uitkijkpost met een prachtig uitzicht over het landschap is hier te vinden. Daarna volgen we de nieuw aangelegde fietsroutes die ons naar de stad Poděbrady leiden. Deze routes behoren tot de meest populaire in Tsjechië. De sfeer van dit mooie en vredige kuuroord kan worden genoten in de zuilengalerij, waar u een van de plaatselijke geneeskrachtige bronnen kunt proeven. Het monument van de Slavníkovec-familie wordt ook bezocht. Het doel van de dag is Nymburk met zijn unieke middeleeuwse kantelen.

Fietsen van de bron van de Elbe naar PraagDe laatste dag biedt verschillende varianten van onze fietstocht. Aan het begin van een dag in Nymburk moet je beslissen, welke kant van de rivier je als volgende brug zult volgen om de rivier over te steken, is in de buurt van Lysá.

 • Afstand: 63 km
 • Overnachting: Praag

Fietsen van de bron van de Elbe naar PraagUitchecken.

 • Afstand: 0 km
 • Overnachting: geen

Hoe zwaar is deze tour?

Dalingspercentage "Wie thuis met enige bepakking 50 kilometer per dag kan fietsen, kan dat langs de Elbe ook. Behoudens een enkel heuveltje in het Tsjechische deel zijn de hoogteverschillen gering. Het bordje op de foto is eenmalig. De plekken waar je kunt drinken, eten of slapen zijn talrijk, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel kilometer je per dag rijdt, 30 tot 40 kilometer per dag of meer. Althans, buiten het hoogseizoen, want hartje zomer zitten die plekken vrij vol, je kunt echter vooraf bellen, de nummers staan in de fietsgids. Een treinstation is nooit ver weg. "

REIZEN Magazine, mei 2009]

Wij maken gebruik van de hieronder genoemde accommodaties. De kamertypen kun je in het boekingsformulier kiezen. Neem contact met ons op voor een maatwerk voorstel als je speciale wensen hebt ten aanzien van de accommodatie(s).

Hotel Hradec

Hotel Hradec

We weten dat accommodatie de helft van de vakantie is, dus we doen er alles aan om u zich ontspannen en thuis te laten voelen. Wij bieden 2-5 slaapkamers en appartementen met twee slaapkamers, allemaal met een badkamer. Wij koken eerlijk en met liefde. U kunt zich verheugen op een bergontbijt en een restaurant dat de hele dag geopend is. In het wellnesshotel in Špindlerův Mlýn komt niet alleen uw lichaam tot rust, maar ook uw geest.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte :

Hotel Diana

Hotel Diana

Hotel Diana ligt in een rustig deel van het dorp Špindlerův Mlýn. Dit dorp en zijn omgeving zijn samen het meest bezochte en favoriete wintersportgebied van Tsjechië. De unieke ligging van het hotel is in elk seizoen een voordeel. Vanuit uw hotelkamer kunt u de beide ski gebieden van Medvědín en Svatý Petr bewonderen. Al lopend bereikt u de stoeltjeslift van Medvědín in 2 minuten tijd en op 50 meter van het hotel is de bushalte waarvandaan de ski-bus u naar het ski-gebied van Svatý Petr brengt. Vlakbij Hotel Diana zijn diverse cross-country ski pistes.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte :

Chata Sedmidolí

Chata Sedmidolí

Berghut Sedmidoli vind je bij het Reuzengebergte boven het bergcentrum Spindleruv Mlyn. Alle kamers voorzien van eigen toilet en douche.

Plaats genaamd Sedmidoli in een liggende positie tussen II. en III. zone van het Nationaal Park Reuzengebergte in de hoogte 1100 meter boven de zee en ongeveer 6 km ver van het centrum Spindleruv Mlyn. Vanuit de lodge heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving (heuvels Plane, Kozi hrbety, Medvedin en Zlate navrsi. Volgens de ligging is Sedmidoli een aan te raden plaats voor uw winter- of zomervakantie, hooggebergtetoerisme, langlauf- of fietstoerisme. In de buurt u kunt zeldzame fauna en flora zien.

In de winter werkt de lodge in de buurt van de 1400 meter lange skilift Davidovky. Voor de gasten van onze lodge achter de lodge werken 100 meter logn skilift gratis. Voor langlaufers (langlaufers) zijn er in de buurt veel loipes geprepareerd, bijvoorbeeld naar de bronnen van de rivier Labe of naar de hoogste Tsjechische heuvel Snezka.

Sedmidolí biedt klassieke accommodatie aan toeristen, ook accommodatie voor schoolreizen en groepsreizen van verschillende verenigingen of sportclubs. Alle kamers hebben een eigen badkamer, toilet en douche .

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 1137 m

pension Seidl

pension Seidl

Bergpension SEIDL *** is gelegen in een prachtige bergachtige omgeving op slechts 400 meter van het centrum van Spindleruv Mlyn – de meest populaire stad in het Krkonose-gebergte. Het traditionele huis, gebouwd in de stijl van de typische lokale architectuur, biedt zijn gasten rustige, gezellige en comfortabele accommodatie in twee-, drie-, vier- en vijfpersoonskamers, allemaal tegen zeer redelijke prijzen. Vanaf het begin zal het pension u betoveren met zijn ontspannen familiale sfeer, waardoor u zich meteen thuis zult voelen. De positie van het pension biedt een prachtig uitzicht over de omliggende hoge bergen die tot 1300 m boven zee reiken.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 850 m

Hotel Esprit

Hotel Esprit

Dit mooi gelegen driesterrenhotel net buiten in Špindlerův Mlýn vlak bij skiliften Stoh.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres: Svatý Petr 76-78, 543 51 Špindlerův Mlýn, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; Parking; Honden
 • Hoogte : 1094 m

Opties

Transfers & vertrekinformatie

transfer Špindlerův Mlýn naar Praag per taxi minibus

transfer Špindlerův Mlýn naar Praag per taxi minibus, prijs vanaf €240

Taxitransfer per minibus van Špindlerův Mlýn naar Praag.   ⇒ Kies het aantal stoelen. In de laatste stap van de boeking kun je het gewenste drop off adres in Praag opgeven. 

Huur materiaal

fietstassen

fietstassen, prijs vanaf €7

Fietstassen van hoge kwaliteit (vergelijkbaar met https://www.ortlieb.com/nl_nl/producten/fietstassen).  ⇒ Kies het gewenste aantal paar fietstassen dat je wil huren.

Accommodatie upgrades

comfort upgrade naar **** accommodaties

comfort upgrade naar **** accommodaties, prijs vanaf €40

U kunt hier kiezen voor de comfort variant. De comfort variant heeft volgende onderdelen inclusief: alle onderdelen van de standaard tour upgrade naar **** hotels pre trip meeting en bezorgen van fietsen bij een hotel in Praag op dag 1 bagagetransfers gedurende de tour transfer per minibus van Dresden naar Prague en transportservice van fietsen terug van Dresden naar Praag ⇒ Geef hier aan dat je graag kiest voor de comfort variant.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. In onze bevestigingsmail verstrekken wij een directe link naar de online smodule van de Europeesche waarmee de klant direct zelf de meest gunstige reisverzekering kan afsluiten.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld. Doe de test bij op de speciale site van de Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Prijzen

Beschikbare data

 • jan

   

 • feb

   

 • mrt

   

 • apr

   

 • mei

   

 • jun

   

 • jul

   

 • aug

   

 • sep

   

 • okt

   

 • nov

   

 • dec

   

Inclusief

 • 7 overnachtingen in meerpersoons familiekamers in **/*** accommodaties langs de route
 • 7 x logies met ontbijt
 • detailbeschrijving van de te fietsen route, officiële topografische fietskaarten en gps tracks
 • indien noodzakelijk telefonische hulp en ondersteuning
 • SGR garantie
 

Exclusief:

 • Bagagevervoer
 • 7 x diner
 • accommodatie upgrades
 • hybride mountain/trekking bike 26" banden of kwaliteits trekking bike met 28" banden, 24 versnellingen, dames/heren Alu frames, verschillende maten
 • een zekerheidsslot
 • een helm
 • bagagedrager
 • fietstassen set
 • standaard trappers, we hebben meerdere (spd) trappers of u kunt uw eigen meenemen, die monteren we dan op de trekkingbike
 • reparatieset (pomp, binnenband, plakkers en gereedschapssetje)
 • opslag van uw bagage in Praag
 • eventuele treinkaartjes (bijvoorbeeld de laatste etappe naar Praag, de fiets kan worden meegenomen in de trein)
 • eventuele extra transfer van de reiziger(s) per taxi of bus
 • eventuele extra transfer transfer van de materialen (fietsen met toebehoren).

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Het betalen met de pinpas is in Tsjechië steeds populairder, maar contant geld is daarnaast nog steeds een vaak gebruikt betaalmiddel. In grote steden en toeristische gebieden kun je in de meeste winkels, restaurants en hotels met de pinpas betalen. In kleinere plaatsen en landelijke gebieden is het verstandig om ook contant geld op zak te hebben.

Zie ook: https://actief-in-tsjechie.nl/knowledge_base/met-welke-valuta-kan-ik-in-tsjechie-betalen/

Praha-Smíchov, pitná voda na 3. nástupišti
Foto credits: ŠJů (cs:ŠJů), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In het algemeen is het water uit de kraan in Tsjechië veilig om te drinken. Volgens het Tsjechische ministerie van volksgezondheid is het kraanwater in het hele land van hoge kwaliteit en voldoet het aan alle Europese normen voor drinkwater.

Wel zijn er een paar dingen om op te letten:

In sommige gebieden kan het water een lichte chloorsmaak hebben. Dit is onschadelijk, maar kan voor sommige mensen als onaangenaam ervaren worden.
Als je een gevoelige maag hebt, kun je het water uit de kraan beter vermijden.

Tips voor het drinken van water uit de kraan in Tsjechië:

 • Als je het water uit de kraan gaat drinken, laat het dan eerst even stromen totdat het water koud aanvoelt, het stilstaande water uit de leiding is dan weggespoeld.
 • Als je een zeer gevoelige maag hebt, kun je het water uit de kraan beter koken of mineraalwater drinken dat in de supermarkten volop verkrijgbaar is.
 • Voeg een paar ijsblokjes of een paar druppels citroen toe aan het water voordat je het drinkt
 • bewaar water in de koelkast in gesloten (glazen) flessen (maximaal 24 uur)
 • Je kunt het water ook kort koken voor consumptie
 • Als het water in openbare ruimtes drinkbaar is dan is staat er doorgaans expliciet de tekst Pitná voda (drinkwater) aangegeven

Meer informatie over het drinkwater in Tsjechië kun je vinden op de website van het Tsjechische ministerie van volksgezondheid: https://www.mzcr.cz/category/ochrana-verejneho-zdravi/pitna-voda/

Foto credits: ŠJů (cs:ŠJů), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In het Tsjechisch wordt “glutenvrij” vertaald als “bezlepkový” of “bez lepku”. Je kunt deze termen gebruiken om aan te geven dat je op zoek bent naar glutenvrije opties in een Tsjechisch restaurant of bij het winkelen voor glutenvrije producten in Tsjechië.

Veel Tsjechische restaurants bieden glutenvrije opties aan voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit. De bewustwording van glutenvrije diëten is de afgelopen jaren wereldwijd toegenomen, en Tsjechische restaurants hebben zich aangepast aan deze vraag. Hier zijn enkele glutenvrije opties die je mogelijk in Tsjechische restaurants kunt vinden:

  • Gegrild vlees en vis: Veel Tsjechische gerechten zijn gebaseerd op gegrild vlees of vis, en deze zijn vaak van nature glutenvrij. 

  • Salades: Salades zijn meestal een veilige keuze, maar controleer altijd de ingrediënten van dressings en croutons, omdat deze gluten kunnen bevatten.

  • Soepen: Veel Tsjechische soepen, zoals groentesoepen of bouillon, zijn glutenvrij. Vermijd soepen met noedels of andere glutenvrije granen.

  • Aardappelgerechten: Aardappelen zijn een veelvoorkomend bijgerecht in Tsjechische gerechten en zijn doorgaans glutenvrij.

  • Gebakken aardappelen: Gebakken aardappelen zijn een populair bijgerecht in Tsjechische restaurants en zijn glutenvrij.

  • Rijst- of maïspap: Sommige restaurants bieden rijstpap of maïspap als bijgerecht, wat een glutenvrije optie kan zijn.

  • Glutenvrij brood: Sommige restaurants kunnen glutenvrij brood aanbieden of hebben de mogelijkheid om brood te vervangen door een glutenvrije optie.

Het is altijd een goed idee om vooraf te informeren bij het restaurant over hun glutenvrije opties, en om je dieetwensen duidelijk aan de bediening door te geven om eventuele verwarring te voorkomen.

De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč of CZK). Je betaalt dus ter plekke in CZK. Dit kan zijn in de vorm van cash geld, creditcardbetaling of pinbetaling.

Geld pinnen of betalen met je pinpas 

Bij een betaling met je pinpas in een land met een andere valuta dan de EUR moet je tijdens de pintransactie kiezen voor welke valuta je kiest: in Tsjechie is dat dus de keuze tussen CZK of EUR. Doorgaans is het kiezen voor afrekenen in lokale valuta het voordeligst. Soms wordt de keuze niet of niet duidelijk geboden. Let hier dus goed op en vraag er desnoods expliciet naar.

Geldbesparende tips in relatie to pinnen:

 • Het  is voordeliger om ter plekke een keer een groter bedrag aan geld te pinnen dan een paar keer kleinere bedragen omdat de banken per transactie kosten rekenen.
 • Zoals hierboven al geschreven: betalen of geld opnemen met een pinpas (bankpas of creditcard) is zowel in Tsjechische kronen als in euro’s mogelijk. Helaas worden de wisselkosten vrijwel nooit van tevoren aangegeven op het scherm. Kies dan voor lokale valuta (Engels: without conversion), dat is meestal voordeliger, zelfs als er gemeld wordt dat er bij betaling in euro’s (Engels: with conversion) geen commissie gerekend wordt. Ezelsbruggetje: kies voor de optie dat jouw bank de conversie uitvoert. 
 • Houd de actuele koers in de gaten als je wil cash geld wilt gaan pinnen. Dit kan je toch snel een paar tientjes opleveren tijdens een vakantie. Meer informatie over de actuele en historische koers: actuele wisselkoers van de CZK en op bijvoorbeeld deze site: https://g.co/finance/EUR-CZK

Cash betalingen

De CZK is er in de volgende eenheden: muntgeld 1, 2, 5, 10, 20 en 50 CZK en briefgeld 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CZK.

Geldbesparende tips:

 • Let op dat je je niet vergist in het muntje van 20 en het muntje van 50 CZK. 
 • Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro’s geaccepteeerd, maar het is handig en zeker goedkoper om ook Tsjechisch geld te hebben zodat je in CZK kunt afrekenen. In de meeste gevallen als je in de grensregio betaalt met EUR krijg je CZK als wisselgeld terug. Daarbij komt dat de door de verkopende partij gehanteerde koers doorgaans ongunstig is. 
 • Wissel geen cash geld op straat, dit is bijna altijd oplichting en stamt nog uit de jaren 90 van de vorige eeuw. 
 • Wissel geen cash geld bij de commerciele geldwisselkanmtoren maar pin gewoon bij de bank of bij een ATM (bankomat) 
 • Twijfel je over de echtheid van het briefgeld? Check dan hier de kenmerken: https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_koruna

Creditcardbetalingen

Mijn ervaring is dat de creditcard (Mastercard of Visacard) in Tsjechië in de winkels en restaurants net wat minder gangbaar is dan de pinpas en bij online transacties (o.a. bij het verplichte autobaanvignet) is juist de creditcard een gangbaar betaalmiddel. Soms zelf de enige wijze van betalen naast de betalingen via de Tsjechische banken (maar de gemiddelde toerist opent geen rekening bij een Tsjechische bank voor z’n vakantie).

Nadat je een betaling met je creditcard hebt uitgevoerd krijjg je van de creditcardmaatschappij direct een mail met de informatie over de koers die is gehanteerd bij de transactie.

Leestip!

Wil je goed voorbereid op vakantie wat betreft betalen in het buitenland? Lees dan dit artikel van de Consumentenbond.

 

Nee, in diverse Centraal-Europeesche landen waaronder Tsjechie zijn stekkers / stopcontacten met aardepin (Stekker & contactdoos Type E) de standaard.

Als je je telefoon of tablet wilt opladen in een hotel/berghut dan kun je echter gewoon een zogeheten platte stekker gebruiken (de meeste opladers hebben platte stekkers).

Let dus goed op dat er in Tsjechië, Polen en Slowakije een systeem met zogeheten aardepin gebruikt wordt bij nagenoeg alle stopcontacten.

Bron:

https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/e/

Ja dit arrangement valt onder de SGR garantie.

Per 1 februari 2021 wordt er door SGR-deelnemers een bijdrage van €5,- per persoon per boeking in rekening gebracht. Omdat jij als reiziger hier ongetwijfeld meer informatie over wil, hebben wij een aantal veelgestelde vragen opgesteld. Op de website van SGR worden alle vragen beantwoord.

Meer informatie over de SGR covid bijdrage: zie de website van SGR.

Kort gezegd: Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Ten opzichte van de zomers in Nederland zijn de zomers in Tsjechië warmer en bestendiger.

Klimaat Tsjechië

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het gematigde zit hem vooral in de zomers. Die zijn warm, maar niet extreem. In de hoofdstad Praag is het hartje zomer gemiddeld 23°C. ’s Winters is het koud. In januari, de koudste maand, komt het kwik maar zelden boven nul uit. Doordat de oceaan redelijk dichtbij is, valt er ’s winters door de vochtige, koude lucht genoeg winterpret te beleven. In het Bohemer Woud en het Reuzengebergte zijn meer dan voldoende wintersportmogelijkheden.

https://www.weeronline.nl/Europa/Tsjechie/137

Let op: gedeelde meerpersoonskamers, ook wel slaapzalen of dormitoriums genoemd, zijn NIET mogelijk bij dit arrangement. Soloreizigers moeten dus overnachten in eenpersoonskamers.

Hotel Hradec

Hotel Hradec

We weten dat accommodatie de helft van de vakantie is, dus we doen er alles aan om u zich ontspannen en thuis te laten voelen. Wij bieden 2-5 slaapkamers en appartementen met twee slaapkamers, allemaal met een badkamer. Wij koken eerlijk en met liefde. U kunt zich verheugen op een bergontbijt en een restaurant dat de hele dag geopend is. In het wellnesshotel in Špindlerův Mlýn komt niet alleen uw lichaam tot rust, maar ook uw geest.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte :

Hotel Diana

Hotel Diana

Hotel Diana ligt in een rustig deel van het dorp Špindlerův Mlýn. Dit dorp en zijn omgeving zijn samen het meest bezochte en favoriete wintersportgebied van Tsjechië. De unieke ligging van het hotel is in elk seizoen een voordeel. Vanuit uw hotelkamer kunt u de beide ski gebieden van Medvědín en Svatý Petr bewonderen. Al lopend bereikt u de stoeltjeslift van Medvědín in 2 minuten tijd en op 50 meter van het hotel is de bushalte waarvandaan de ski-bus u naar het ski-gebied van Svatý Petr brengt. Vlakbij Hotel Diana zijn diverse cross-country ski pistes.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte :

Chata Sedmidolí

Chata Sedmidolí

Berghut Sedmidoli vind je bij het Reuzengebergte boven het bergcentrum Spindleruv Mlyn. Alle kamers voorzien van eigen toilet en douche.

Plaats genaamd Sedmidoli in een liggende positie tussen II. en III. zone van het Nationaal Park Reuzengebergte in de hoogte 1100 meter boven de zee en ongeveer 6 km ver van het centrum Spindleruv Mlyn. Vanuit de lodge heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving (heuvels Plane, Kozi hrbety, Medvedin en Zlate navrsi. Volgens de ligging is Sedmidoli een aan te raden plaats voor uw winter- of zomervakantie, hooggebergtetoerisme, langlauf- of fietstoerisme. In de buurt u kunt zeldzame fauna en flora zien.

In de winter werkt de lodge in de buurt van de 1400 meter lange skilift Davidovky. Voor de gasten van onze lodge achter de lodge werken 100 meter logn skilift gratis. Voor langlaufers (langlaufers) zijn er in de buurt veel loipes geprepareerd, bijvoorbeeld naar de bronnen van de rivier Labe of naar de hoogste Tsjechische heuvel Snezka.

Sedmidolí biedt klassieke accommodatie aan toeristen, ook accommodatie voor schoolreizen en groepsreizen van verschillende verenigingen of sportclubs. Alle kamers hebben een eigen badkamer, toilet en douche .

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 1137 m

pension Seidl

pension Seidl

Bergpension SEIDL *** is gelegen in een prachtige bergachtige omgeving op slechts 400 meter van het centrum van Spindleruv Mlyn – de meest populaire stad in het Krkonose-gebergte. Het traditionele huis, gebouwd in de stijl van de typische lokale architectuur, biedt zijn gasten rustige, gezellige en comfortabele accommodatie in twee-, drie-, vier- en vijfpersoonskamers, allemaal tegen zeer redelijke prijzen. Vanaf het begin zal het pension u betoveren met zijn ontspannen familiale sfeer, waardoor u zich meteen thuis zult voelen. De positie van het pension biedt een prachtig uitzicht over de omliggende hoge bergen die tot 1300 m boven zee reiken.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres:
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 850 m

Hotel Esprit

Hotel Esprit

Dit mooi gelegen driesterrenhotel net buiten in Špindlerův Mlýn vlak bij skiliften Stoh.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Špindlerův Mlýn – Reuzengebergte
 • Adres: Svatý Petr 76-78, 543 51 Špindlerův Mlýn, Czechia
 • Faciliteiten: WIFI; Parking; Honden
 • Hoogte : 1094 m

De offerte wordt door ons doorgaans binnen een werkdag verzonden. Bij complexere offertes geven we een termijn aan waarbinnen de offerte te verwachten is.

Heeft u geen offerte of e-mail met aanvullende vragen van ons ontvangen binnen 1 a 2 dagen dan is wellicht de offerte in jullie spam folder terecht gekomen. Het kan soms helpen om ons email adres als “veilig” toe te voegen aan de gebruikte email applicatie (bijvoorbeeld Gmail of Outlook).

Op deze pagina staat dit handig en eenvoudig uitgelegd: https://onlinejunkies.nl/veilige-afzenders-toevoegen-mail/

Je kunt een maatwerk programma door ons laten opstellen van een bestaande tour of activiteit. We passen de tour/activiteit dan aan op basis van jouw specifieke wensen. Je kunt je specifieke wensen in een email zetten en/of even telefonisch met ons bespreken. Ook kun je het online boekingsformulier van de betreffende tour/activiteit invullen en dan in stap 3 je specifieke wensen vermelden bij het veld “NOTITIES EN SPECIALE VERZOEKEN”.

Voor maatwerk hebben we antwoord nodig op de volgende vragen, alle antwoorden mogen in eerste instantie “bij benadering”:

 • de reisdata / de datum van de activiteit
 • aantal personen totaal(volwassenen, kinderen, studenten, scholieren)
 • aantal personen gespecificeerd naar volwassenen, kinderen, studenten, scholieren etc.
 • (indien van toepassing) gewenste kamertypen: privé meerpersoonskamer/familiekamer(s), tweepersoonskamers(s), dormitories/slaapzalen
 • gewenste activiteit(en): bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, boogschieten etc.
 • gewenst gebied: bijvoorbeeld Reuzengebergte, Boheems Paradijs, Ohře vallei, Sázava vallei
 • korte schets van de deelnemers/groep: bijvoorbeeld wat is conditieniveau?
 • zijn er bijzondere wensen (vegetarisch, allergieën etc.)
 • eventueel: beschikbare budget.
 • hoe komen jullie ter plekke (eigen vervoer, bus, trein). Is er een aanvullende transfer gewenst?

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een reisverzekering afsluiten middels de door ons verstrekte directe links naar het online systeem van De Europeesche. U ontvangt deze links automatisch bij uw reisbescheiden. U dient de premie direct aan De Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld.

https://www.bewustverzekerdopreis.nl/

Bij de tours die begeleid worden door een gids, zorgt de gids/reisleiding dat er voldoende reparatie materiaal aanwezig is om de problemen aan de fiets te verhelpen.

Bij een self guided tours krijgt u een reparatieset mee om kleine problemen aan de fiets te verhelpen. Mocht het zo zijn dat de fiets zodanig kapot is dat dit niet zelfstandig verholpen kan worden, moet er contact opgenomen worden met het noodnummer dat verstrekt is bij de reisdocumenten.

 • Door het semi-landklimaat van Tsjechië zijn de maanden mei tot en met oktober geschikt voor de fietstochten. De winterperiode raden we echt af.
 • Wat betreft mountainbiken geldt dat dit het hele jaar door kan.
 • In Praag zijn fietstochten ook het gehele jaar mogelijk.

De fietsen zijn voorzien van: voorwielvering, spatborden, fietsbel, voor- en achterlicht en een bidon houder.

Nee er is geen gids aanwezig tijdens de tour, de tour is geheel self guided. Alle voor de tour noodzakelijke informatie (routes, vouchers, adressenlijst etc.) ontvang je voor vertrek via email en in sommige gevallen via de post (de topografische kaart).

Wij bieden ondersteuning op afstand mocht je onverhoopt voor een onverwachte situatie komen te staan (de weg kwijt, ziek, taalprobleem bij inchecken etc.)..

Er gaan verschillende bussen tussen de halte in het dal Špindlerův Mlýn en de hoogste halte op de kam bij hotel Špindlerova bouda.

Recente vertrektijden/dienstregelingen en prijzen kunt u vinden via:

http://sluzbyspindleruvmlyn.cz/jizdni_rady.html.

Komt u er nog niet uit? Neem gerust contact op met ons en we helpen u verder.

Het is mogelijk om je eigen fiets mee te nemen of fietsen bij ons te huren. In dat laatste geval is de verhuur per locatie geregeld om extra transport te vermijden.

Het is mogelijk voorafgaan aan de tour of na afloop van de tour in jullie eigen camper te overnachten i.p.v. in een hotel. Er is een hele leuke (Staatsbosbeheer) camping in Špindlerův Mlýn waar jullie kunnen staan. Autokemp Špindlerův Mlýn ( www.kemp-spindl.cz). 

In ieder geval gemakkelijke kleren en een fietshelm (verplicht tot 18 jaar).

Een gedetailleerde paklijst wordt verstrekt bij de boekingsbevestiging. 

De overnachting in Špindlerův Mlýn voorafgaand aan de berghuttentocht is optioneel bij te boeken. We doen dat op die manier omdat veel klanten direct op de eerste dag willen beginnen met de tocht.

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Kunt u nergens een antwoord vinden op uw vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €0 per persoon
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding Individueel (self guided) Individueel (self guided)
 • Duur : 8 dagen / 7 nachten
 • Categorieen :
  • fietsen fietsen
  • fietsen ebike fietsen ebike
July 2024
 • Geselecteerd
 • Vrij
 • Bezet

Begin

Eind

vanaf 4 tot 30 personen in totaal
Aantal deelnemers (minimaal 4 deelnemers) (4 tot 30)

Totaal:
€ --.--