Algemeen antwoord:
Voor mensen met (milde) hoogtevrees zijn de wandelroutes in het Reuzengebergte eigenlijk best goed te doen leert de ervaring. De routes kunnen we aanpassen zodat je in ieder geval niet bij Sněžka en de daar naar toe leidende steile paden komt en de kabelbanen hoef je zeker niet te nemen.
Voor de beeldvorming: de routes worden bewandeld door een zeer breed publiek variërend van gezinnen met kleine kinderen tot schoolklassen tot geoefende bergwandelsporters.
Uitgebreider antwoord voor mensen met een meer ernstige vorm van hoogtevrees:
Het Poolse en Tsjechische Reuzengebergte (Krkonoše) is een middelgebergte met als de hoogste top, de Sněžka, die 1603 m boven zeeniveau ligt. Voor mensen met hoogtevrees hangt de ervaring af van de specifieke route en de ernst van hun angst.
Mogelijke uitdagingen voor mensen met hoogtevrees:
- Sněžka en steile paden – Sommige routes naar de top van de Sněžka zijn steil en kunnen als eng worden ervaren, vooral de Poolse kant met rotsachtige paden en afgronden.
- Kabelbanen – De kabelbaan naar de Sněžka kan voor mensen met hoogtevrees ongemakkelijk zijn.
- Sneeuwkammen en smalle bergpaden – Bepaalde wandelroutes lopen over bergkammen met steile afgronden, zoals de route over de Śnieżne Kotły (Sneeuwkuilen).
- Hangbruggen en uitkijkpunten – Er zijn enkele uitzichtpunten en bruggetjes op hoogte die hoogtevrees kunnen triggeren.
Minder problematische opties:
- Wandelingen in de lagere delen – Het Reuzengebergte heeft ook veel bossige en glooiende paden zonder enge afgronden.
- Brede en vlakke routes – Sommige toeristische routes, zoals langs de Elbe-bron (Pramen Labe), zijn relatief vlak en niet eng.
- De Tsjechische kant – Over het algemeen zijn de paden hier minder steil en kunnen ze prettiger zijn voor mensen met hoogtevrees.
Over het algemeen is het Reuzengebergte geen extreem gebergte zoals de Alpen, maar mensen met ernstige hoogtevrees kunnen sommige routes wel als problematisch ervaren.