Met welke valuta kan ik in Tsjechië betalen?

De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč of CZK). Je betaalt dus ter plekke in CZK. Dit kan zijn in de vorm van cash geld, creditcardbetaling of pinbetaling.

Geld pinnen of betalen met je pinpas 

Bij een betaling met je pinpas in een land met een andere valuta dan de EUR moet je tijdens de pintransactie kiezen voor welke valuta je kiest: in Tsjechie is dat dus de keuze tussen CZK of EUR. Doorgaans is het kiezen voor afrekenen in lokale valuta het voordeligst. Soms wordt de keuze niet of niet duidelijk geboden. Let hier dus goed op en vraag er desnoods expliciet naar.

Geldbesparende tips in relatie to pinnen:

  • Het  is voordeliger om ter plekke een keer een groter bedrag aan geld te pinnen dan een paar keer kleinere bedragen omdat de banken per transactie kosten rekenen.
  • Zoals hierboven al geschreven: betalen of geld opnemen met een pinpas (bankpas of creditcard) is zowel in Tsjechische kronen als in euro’s mogelijk. Helaas worden de wisselkosten vrijwel nooit van tevoren aangegeven op het scherm. Kies dan voor lokale valuta (Engels: without conversion), dat is meestal voordeliger, zelfs als er gemeld wordt dat er bij betaling in euro’s (Engels: with conversion) geen commissie gerekend wordt. Ezelsbruggetje: kies voor de optie dat jouw bank de conversie uitvoert. 
  • Houd de actuele koers in de gaten als je wil cash geld wilt gaan pinnen. Dit kan je toch snel een paar tientjes opleveren tijdens een vakantie. Meer informatie over de actuele en historische koers: actuele wisselkoers van de CZK en op bijvoorbeeld deze site: https://g.co/finance/EUR-CZK

Cash betalingen

De CZK is er in de volgende eenheden: muntgeld 1, 2, 5, 10, 20 en 50 CZK en briefgeld 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CZK.

Geldbesparende tips:

  • Let op dat je je niet vergist in het muntje van 20 en het muntje van 50 CZK. 
  • Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro’s geaccepteeerd, maar het is handig en zeker goedkoper om ook Tsjechisch geld te hebben zodat je in CZK kunt afrekenen. In de meeste gevallen als je in de grensregio betaalt met EUR krijg je CZK als wisselgeld terug. Daarbij komt dat de door de verkopende partij gehanteerde koers doorgaans ongunstig is. 
  • Wissel geen cash geld op straat, dit is bijna altijd oplichting en stamt nog uit de jaren 90 van de vorige eeuw. 
  • Wissel geen cash geld bij de commerciele geldwisselkanmtoren maar pin gewoon bij de bank of bij een ATM (bankomat) 
  • Twijfel je over de echtheid van het briefgeld? Check dan hier de kenmerken: https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_koruna

Creditcardbetalingen

Mijn ervaring is dat de creditcard (Mastercard of Visacard) in Tsjechië in de winkels en restaurants net wat minder gangbaar is dan de pinpas en bij online transacties (o.a. bij het verplichte autobaanvignet) is juist de creditcard een gangbaar betaalmiddel. Soms zelf de enige wijze van betalen naast de betalingen via de Tsjechische banken (maar de gemiddelde toerist opent geen rekening bij een Tsjechische bank voor z’n vakantie).

Nadat je een betaling met je creditcard hebt uitgevoerd krijjg je van de creditcardmaatschappij direct een mail met de informatie over de koers die is gehanteerd bij de transactie.

Leestip!

Wil je goed voorbereid op vakantie wat betreft betalen in het buitenland? Lees dan dit artikel van de Consumentenbond.

 

Heeft Tsjechië hetzelfde stopcontact systeem als Nederland?

Nee, in diverse Centraal-Europeesche landen waaronder Tsjechie zijn stekkers / stopcontacten met aardepin (Stekker & contactdoos Type E) de standaard.

Als je je telefoon of tablet wilt opladen in een hotel/berghut dan kun je echter gewoon een zogeheten platte stekker gebruiken (de meeste opladers hebben platte stekkers).

Let dus goed op dat er in Tsjechië, Polen en Slowakije een systeem met zogeheten aardepin gebruikt wordt bij nagenoeg alle stopcontacten.

Bron:

https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/e/

Wat voor weer is het in Tsjechië? Wat voor klimaat heeft Tsjechie?

Kort gezegd: Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Ten opzichte van de zomers in Nederland zijn de zomers in Tsjechië warmer en bestendiger.

Klimaat Tsjechië

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het gematigde zit hem vooral in de zomers. Die zijn warm, maar niet extreem. In de hoofdstad Praag is het hartje zomer gemiddeld 23°C. ’s Winters is het koud. In januari, de koudste maand, komt het kwik maar zelden boven nul uit. Doordat de oceaan redelijk dichtbij is, valt er ’s winters door de vochtige, koude lucht genoeg winterpret te beleven. In het Bohemer Woud en het Reuzengebergte zijn meer dan voldoende wintersportmogelijkheden.

https://www.weeronline.nl/Europa/Tsjechie/137

De beloofde offerte heb ik nog niet ontvangen.

De offerte wordt door ons doorgaans binnen een werkdag verzonden. Bij complexere offertes geven we een termijn aan waarbinnen de offerte te verwachten is.

Heeft u geen offerte of e-mail met aanvullende vragen van ons ontvangen binnen 1 a 2 dagen dan is wellicht de offerte in jullie spam folder terecht gekomen. Het kan soms helpen om ons email adres als “veilig” toe te voegen aan de gebruikte email applicatie (bijvoorbeeld Gmail of Outlook).

Op deze pagina staat dit handig en eenvoudig uitgelegd: https://onlinejunkies.nl/veilige-afzenders-toevoegen-mail/

Hoe kunnen we een maatwerkprogramma laten opstellen?

Je kunt een maatwerk programma door ons laten opstellen van een bestaande tour of activiteit. We passen de tour/activiteit dan aan op basis van jouw specifieke wensen. Je kunt je specifieke wensen in een email zetten en/of even telefonisch met ons bespreken. Ook kun je het online boekingsformulier van de betreffende tour/activiteit invullen en dan in stap 3 je specifieke wensen vermelden bij het veld “NOTITIES EN SPECIALE VERZOEKEN”.

Voor maatwerk hebben we antwoord nodig op de volgende vragen, alle antwoorden mogen in eerste instantie “bij benadering”:

  • de reisdata / de datum van de activiteit
  • aantal personen totaal(volwassenen, kinderen, studenten, scholieren)
  • aantal personen gespecificeerd naar volwassenen, kinderen, studenten, scholieren etc.
  • (indien van toepassing) gewenste kamertypen: privé meerpersoonskamer/familiekamer(s), tweepersoonskamers(s), dormitories/slaapzalen
  • gewenste activiteit(en): bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, boogschieten etc.
  • gewenst gebied: bijvoorbeeld Reuzengebergte, Boheems Paradijs, Ohře vallei, Sázava vallei
  • korte schets van de deelnemers/groep: bijvoorbeeld wat is conditieniveau?
  • zijn er bijzondere wensen (vegetarisch, allergieën etc.)
  • eventueel: beschikbare budget.
  • hoe komen jullie ter plekke (eigen vervoer, bus, trein). Is er een aanvullende transfer gewenst?

Is deze tocht geschikt voor families met kinderen?

Voor families met kinderen jonger dan 10 tot 12 jaar adviseren wij een privétocht. De informatie die de gids geeft en de route (inspanning) kunnen dan op de jongsten worden aangepast! Kinderen tot 23 kg kunnen bij ouders achterop de fiets in een veilig zitje, geef dit aan bij de boeking. Oudere kinderen krijgen een kinderfiets mee.

Ik zou graag weten hoe de tijdsverdeling gaat bij het tank rijden?

Het rijden in een tank of infanterievoertuig gaat over een off road circuit van zo’n 5 km, in totaal doe je daar zo’n 15 tot 20 minuten over. In de infanterievoertuigen kunnen maximaal 20 personen. Als je met meer personen bent dan start je om de 10 minuten om elkaar niet te veel voor de voeten te rijden.

Bij het tankrijden hoort ook een bezoek aan militair museum met rondleiding langs diverse militaire voertuigen en na afloop een (alcoholisch) drankje. Als met al duurt de trip zo’n 3 uur als je vanuit Praag inclusief de transfertijd rekent.

 

Hoe veilig is Praag?

Praag is een veilige stad durven wij met een gerust hart te stellen! Gebruik echter – net als in alle steden in de wereld – je gezonde verstand. Ga niet in op voorstellen van wildvreemden, laat geen waardevolle spullen onbeheerd ergens achter en houd wel rekening met zakkenrollers in drukke gedeelten van de stad (o.a. stations etc.). Dus hou je spullen goed in de gaten.

Ook moet je er rekening mee houden dat “de toerist” door sommige restaurants en taxi’s als melkkoe wordt gezien. Er wordt graag gebruik gemaakt van de gemakzucht die de toerist soms heeft: gewoon neerploffen bij het eerste terrasje of geen zin hebben in onderhandelen met een taxichauffeur. Dan loop je kans dat er misbruik gemaakt wordt van het feit dat je een toerist bent. Zorg er dus voor dat u van te voren al bekijkt wat het gaat kosten.

Op deze site staat Praag op nummer 10 in de wereld: https://safearound.com/danger-rankings/cities/

Een gezaghebbend artikel over de 5 veiligste stadsdelen van Praag: 

https://news.expats.cz/prague-districts/pragues-5-safest-neighborhoods/

Heb ik een reisverzekering nodig?

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een reisverzekering afsluiten middels de door ons verstrekte directe links naar het online systeem van De Europeesche. U ontvangt deze links automatisch bij uw reisbescheiden. U dient de premie direct aan De Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche de Bewust Verzekerd op Reis tool ontwikkeld. Aangezien slechts 20% de polisvoorwaarden leest werken we graag samen met u om deze tool bij hen onder de aandacht te brengen. Dit vanuit de overtuiging dat meer kennis leidt tot een betere bescherming en nog meer plezier aan het verkennen van de rest van de wereld.

https://www.bewustverzekerdopreis.nl/

Wat is de beste tijd om een fietstocht te gaan ondernemen?

  • Door het semi-landklimaat van Tsjechië zijn de maanden mei tot en met oktober geschikt voor de fietstochten. De winterperiode raden we echt af.
  • Wat betreft mountainbiken geldt dat dit het hele jaar door kan.
  • In Praag zijn fietstochten ook het gehele jaar mogelijk.

Wat betreft het openbaar vervoer, wat is de makkelijkste manier om vanuit het centrum van Praag op locatie te komen?

Als u vanuit het centrum van Praag wil vertrekken naar Turnov of Liberec dan is de trein het makkelijkst. Er gaan echter maar enkele (directe) treinverbindingen naar de genoemde steden. Als u kiest voor de lijndienst bus of wellicht een taxi dan is er een ruimere keuze in vertrektijden. Wij kunnen de treintickets voor u boeken, maar de treintickets kunt u natuurlijk ook zelf op het treinstation kopen. Tegenwoordig kan dit ook online via: https://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/

Als u de trein- of bustickets liever niet zelf wilt boeken maar dit graag door ons wilt laten doen, dan ontvangen we graag even een mailtje met uw wensen (met name het gewenste vertrektijdstip en de plaats van vertrek- en aankomst.) Wij mailen u dan een prijsvoorstel.

Wat is het verschil tussen het Boheems Paradijs en Boheems Zwitserland?

Deze twee gebieden worden wat betreft naam wel eens door elkaar gehaald. De gebieden liggen ongeveer 125 km uit elkaar.

Boheems Zwitserland  (Tsjechisch:České Švýcarsko)

Boheems Zwitserland ligt in noord-west Tsjechië en is een Nationaal park met spectaculaire zandsteen formaties. Het ligt met het Tsjechische deel van het Elbezandsteengebergte ten noorden van Děčín bij de Elbe.

Boheemse Paradijs  (Tsjechisch: Český ráj)

Het Boheemse Paradijs ligt in de noord-oost Bohemen, zon 80km ten noord-oosten van Praag. Het is een beschermd landschapspark (CHKO) met zowel rotssteden als weidse landschappen.

In het Boheems Paradijs vind je o.a. rotsformaties zoals Prachovské skály (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prachovsk%C3%A9_sk%C3%A1ly) en Hruboskalsko (https://www.cesky-raj.info/dr-nl/710-hruboskalsko-rotsstad.html).

Wat is de makkelijkste manier om vanuit Praag naar het startpunt van de reis te komen?

Vanuit Praag is er een directe busverbinding van (Praha,,Černý Most) naar Špindlerův Mlýn,,aut.st. (busstation). De reisduur is ongeveer 3 uur en in Špindlerův Mlýn is het nog een klein stukje te voet naar het hotel.

Zie: https://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/ voor de recente dienstregelingen. De site is in het Engels en wijst zichzelf. Mocht je er niet uitkomen dan helpen wij je graag verder.