Menu

Beschrijving

Kanovakantie op de Sázava

In het Boheemse Hoogland, even ten zuidoosten van Praag stroomt de Sázava - een van de mooiste rivieren van het land. Zolang men zich kan heugen wordt de Sázava veel bezocht door kampeerders, watersport liefhebbers en mensen die hier naartoe kwamen met de bekende „Sázava Pacifik“ trein vanwege de romantiek. Je vindt er sprookjesachtige plekjes, bruisende stroomversnellingen, geheimzinnige burchten, majestueuze kastelen, witte rotsen, diepe bossen, geurende velden en de stilte van de Tsjechische Hoogland. Dat alles op een steenworp afstand van Praag!

Het programma uitgewerkt van dag tot dag

De dagetappen zijn voor iedereen met een beetje conditie en doorzettingsvermogen goed op eigen kracht te doen. Je kunt met de groep of individueel gaan varen; alleen de overnachtingsplaats staat vast.

Wij organiseren 2-daagse en 5-daagse kanotochten op de rivier de Sázava (zijrivier van de Vltava). Je kunt kiezen uit twee varianten: 5 dagen / 4 nachten of 2 dagen / 1 nachten.

 • Lange variant: 5 dagen / 4 nachten, start op dag 1, totaal 102 km van Soběšín naar Pikovice.
 • Korte variant: 2 dagen / 1 nachten, start op dag 3, totaal circa 34 km van Zlenice naar Pikovice.

Hieronder staat het complete programma van dag-tot-dag uitgewerkt. De deelnemers aan de 2-daagse tour stromen op de 3e dag in.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Český Šternberk - hrad zrcadlení De deelnemers ontmoeten elkaar vandaag in Soběšín. Peddelend op de Sázava schrik je bijna van de statige burcht Český Šternberk, gelegen hoog op een rotsenrif. Aangekomen bij de volgende burcht Pirkštejn leg je aan op de camping in Rataje.

 • Overnachten: camping in Rataje
 • Afstand: 8,96 nm of 14,34 km (1 nm= 1,6 km)
 • interactieve kaart

Kanoën op de SázavaDe derde dag is kronkelt de rivier door het beschermd natuur gebied Žďárské vrchy. De bestemming van vandaag is stadje Sázava. De dominante van deze mooie stad is het oude klooster dat in de 19de eeuw tot een kasteel omgebouwd werd. Een glaswerk liefhebber kan in Sázava de glasblazerij Kavalier bezoeken.

 • Overnachten: camping in Sázava
 • Afstand: 7,63 nm of 12,21 km (1 nm= 1,6 km)
 • interactieve kaart

Kanoën op de SázavaDeze dag staat in teken van burchtruïnes en kastelen. De rivier is in dit segment wat sneller dan je van afgelopen dagen gewend bent. De blikken op de route vangt kasteel Komorní Hrádek en later arriveer je in het dorpje Zlenice met burchtruïnes uit de 14de eeuw. Op de camping in Zlenice leg je aan.

 • Overnachten: camping in Zlenice
 • Afstand: 7,63 nm of 12,21 km (1 nm= 1,6 km)
 • interactieve kaart

Kanoën op de SázavaDe Sázava is op dit segment niet vaak “doorgeknipt” door stuwen, de stroom is rustig. De rivier biedt af en toe een verrassend vergezicht naar de omgeving, zo zie je plotseling de burchtruïne Zbořený kostelec uit het niets rijzen. De stad Týnec nad Sázavou met een authentieke burcht omsluit de rivier aan allebei de oevers. Hier ga je overnachten.

 • Overnachten: camping in Týnec nad Sázavou
 • Afstand: 9,55 nm of 15,28 km (1 nm= 1,6 km)
 • interactieve kaart

Kanoën op de SazavaOp de laatste dag ga je (volgens velen) het mooiste van de Sázava zien. De rivier beproeft je handigheid in het besturen van de kano. De ontelbare stroomversnellingen spelen met de boot. De omgeving is betoverend; je vaart langs hoge rotswanden door een canyon. De hellingen zijn bosachtig en overal langs de rivier staan hutjes en huisjes die voor recreatie dienen.

In Pikovice stroomt Sázava uit in de Vltava en daar eindigt de verkenningstocht op de Sázava. De Sázava vervolgt zijn stroom richting Praag als de Vltava om vervolgens 800km verder samen met de Elbe bij Hamburg uit te monden in de Noordzee.

Kanoën op de SazavaEen aantal momenten op de dag zijn gezamenlijk: het ontbijt met o.a. korte bespreking van dagprogramma, de start en de finish.

Aan het begin van de dag brengen de autobestuurders hun auto en hun spullen naar het eindpunt van die dag. Vervolgens wordt iedereen door ons teruggebracht naar de start van de dagetappe. Zo heb je dus altijd je eigen auto bij de hand op de plek waar je gaat overnachten.

Op de vrije momenten en tijdens de avonden is er in principe GEEN programma maar soms worden er toch activiteiten georganiseerd (o.a. kampvuur, spelletjes, stadsbezoek etc.) waaraan je facultatief kunt meedoen. Verder is het ophalen/wegbrengen van de bagage een dagelijks gezamenlijk ritueel. Het tentenkamp waar de kanomaterialen liggen en waar het dagelijkse ontbijt is kun je je bij aansluiten. Je kunt ook besluiten om een rustiger hoekje met meer privacy van de camping te zoeken.

Kanoën op de SazavaTijdens deze tour is er vrijheid voor eigen invulling van de dag.

Het is niet verplicht om alle dagen te gaan kanoën. In overleg met de gidsen kun je de tijd nemen voor een rustdag op de camping aan het water of je kunt erop uit trekken om de omgeving met de vele bezienswaardigheden te gaan bewonderen.

Je komt meestal tussen 17.00-18.00 aan op de bestemming. Dan moet je je kamp maken: tent opzetten en inrichten voor de nacht. Omkleden en indien mogelijk natuurlijk even douchen (niet op alle campings mogelijk) en zorgen voor het eten. Om circa 20.00 uur ben je doorgaans klaar en heb je tijd om de avond zelf in te vullen.

Wil je onderweg in een van de dorpjes of stadjes iets langer stoppen om een burcht of museum te bezoeken overleg dit dan met de gids/reisbegeleiding. In de avond is bezoek vaak niet mogelijk vanwege beperkte openingstijden.

Gegarandeerd vertrek

Wat houdt “gegarandeerd vertrek” in? Wat we hiermee bedoelen is dat de data gegarandeerd vertrek bieden. Het komt best vaak voor dat we moeten uitwijken naar een andere rivier of groepen moeten samenvoegen (of juist moeten splitsen). Redenen zijn o.a. te weinig of te veel aanmeldingen, hoog water, laag water, extreem weer, werkzaamheden, evenementen en lokale verordeningen.

In de zomer heeft de bovenstroom van de Sázava soms te weinig water om te kanoën, vandaar dat de vertrekdata alleen in het voorseizoen zijn.

Opties

Opties en extra's (algemeen)

kanogids Sázava

kanogids Sázava, prijs vanaf €0

Full colour riviergids Sázava van uitgeverij ShoCart met alle informatie over stuwen, gevaarlijke delen, campings, detailkaarten etc.  Kies hoeveel full colour kanogids(en) Sázava u wilt ontvangen.

Huur materiaal

polyester kano (2-persoons) type Vydra

polyester kano (2-persoons) type Vydra, prijs vanaf €0

De polyester kano's zijn makkelijk wendbaar en snel (type Vydra, Samba of Ardeche). Hiervoor is wel enige ervaring vereist! Indien gewenst kunnen de deelnemers kiezen voor meer stabiele rubberen opblaaskano. Kies het gewenste aantal 2-persoons kano's.

reddingsvest/zwemvest

reddingsvest/zwemvest, prijs vanaf €0

Voor deelnemers tot en met 14 jaar is zwemvest verplicht. Kies het aantal zwemvesten. 

rubberen kano (2-persoons)

rubberen kano (2-persoons), prijs vanaf €0

De stabiele rubberen opblaaskano's zijn van het type Palava of Orinoko. Indien gewenst kan ook gekozen worden voor de snellere en makkelijker wendbare polyester kano's. Kies het gewenste aantal 2-persoons rubberen kano's.

trekkers tent

trekkers tent, prijs vanaf €22

Je kunt zelf een tentje met matras/luchtbed meenemen maar je kunt het ook van ons huren. Wij verhuren eenvoudig op te zetten trekkerstenten. Er is een beperkt aantal tentjes beschikbaar. Kies het aantal tentjes dat je wil huren.

raft Colorado (3- tot 6-persoons)

raft Colorado (3- tot 6-persoons), prijs vanaf €29

Raft type Pulzar of Colorado (inflatable), geschikt voor 3 - 6 personen. Kies het gewenste aantal rafts.

kajak (1-persoons)

kajak (1-persoons), prijs vanaf €14

De eenpersoons kajaks worden alleen verstrekt aan deelnemers met duidelijk aantoonbare kano ervaring! Kajaks zijn in beperkte hoeveelheid beschikbaar. Kies het gewenste aantal kajaks.Verzekeringen

reisverzekeringen van De Europeesche

Reis of annulerings verzekering, prijs online uit te rekenen

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten, dit kan o.a. bij De Europeesche Verzekeringen. Wilt u een annuleringsverzekering afsluiten? Dit dient te gebeuren binnen 7 dagen na boekingsdatum. Een reisverzekering zelf online afsluiten bij De Europeesche.

Kaart

Bekijk kaart

Bekijk de kaart met details

Video

Hier een Tsjechisch filmpje van de Sázava kanotour.

Prijzen

Beschikbare data

 • jan

   

 • feb

   

 • mrt

   

 • apr

   

 • sep

   

 • okt

   

 • nov

   

 • dec

   

Inclusief

Hieronder staat aangegeven wat inclusief is bij de kanotour Sázava, het is met name afhankelijk van uw keuze voor de 2-daagse of 5-daagse variant.

 • 1 of 4 nachten kamperen op diverse campings in eigen tent (stageld en toeristenbelasting inclusief)
 • 1 of 4 keer gezamenlijk ontbijt (bij voorkeur eigen bestek, kopje en bordje meenemen)
 • Huur kano en bijbehorende materialen (paddels, waterdichte ton/zak)
 • Kinderen onder 14 jaar krijgen een zwemvest (verplicht)
 • Informatiepakket
 • Vervoer van de chauffeur of bagage aan einde van iedere dag (u hebt dus steeds uw eigen auto op de camping)
 • Deskundige gids/instructeur
 • Organisatie kosten

Exclusief

 • Maaltijden (wel ontbijt!)
 • Eventuele parkeerkosten op de campings
 • Full colour riviergids met o.a. detailbeschrijvingen van alle stuwen en versnellingen
 • Eenmalig boekingskosten

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Deze tour is geschikt voor de ervaren recreatieve kanoër. We maken op onze website onderscheid in 5 verschillende niveau’s (niveau 7 zou olympisch niveau zijn), voor deze tour geldt 2 uit 5.

Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling Niveau classificatie wandeling klasse ZWB / ZWC

rustig water – zwak stromend water tot lichtstromend

 

Alvorens de reis krijgt u aanvullende informatie via post/mail over de reis, hierin staat ook een kleine paklijst met de benodigdheden die u nodig heeft op uw reis/tocht.

In het hoogseizoen prefereren wij dat tochten met overnachtingen vroegtijdig vastgelegd worden. Last minute boekingen zijn mogelijk, houdt hierbij rekening dat er om enige flexibiliteit gevraagd kan worden.

Tijdens het kanoën krijgt u waterschoenen ter plekke.

Dit is zeker mogelijk, in Tsjechië is het wel verplicht om een hond een muilkorf te laten dragen. Er worden geen extra kosten gerekend voor de hond in de kano.

Ja, zwemdiploma A is verplicht. Zwemdiploma B wordt aangeraden

Tonnen (max 50 liter) zijn te klein voor matjes en tenten. Die zul je bijvoorbeeld in vuilniszakken mee kunnen nemen. Een andere oplossing (die veel mensen kiezen) is om de bagage zelf alvast naar de eindplek van de dag te brengen. Om vervolgens met trein / bus / taxi terug naar startplek te gaan. Ook is het mogelijk een transfer van het begin tot het eindpunt van de dag of gehele tour voor bagage of personen door ons te laten regelen.

Bij gegarandeerd vertrek gaat uw reis altijd door, ongeacht het aantal deelnemers. 

Boekt u een reis met gegarandeerd vertrek, dan gaat uw reis definitief door. 

Wij adviseren een reisverzekering af te sluiten inclusief ongevallendekking. U kunt een verzekering afsluiten via ons maar U dient de premie direct aan de Europeesche te betalen. Wij rekenen geen aanvullende kosten voor een verzekering.

U kunt nu online een gunstige reisverzekering afsluiten bij De Europeesche. U kunt de gegevens voor uw reisverzekering ook telefonisch of per e-mail naar ons sturen.

Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

Misschien is een antwoord op deze vraag beschikbaar in een andere FAQ? Zoek hier de juiste tour of categorie:

Kunt u nergens een antwoord vinden op uw vraag? Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

Snelle feiten & cijfers

 • prijs : vanaf €140 per persoon
 • Reistype :
  Tour met overnachtingen Tour met overnachting(en)
 • Comfort :
  comfort comfort comfort comfort comfort
 • Nivo :
  grade grade grade grade grade
 • Reisbegeleiding :
  reisbegeleiding gids/chauffeur gids/chauffeur
 • Duur : 5 of 2 dagen
 • Categorieen :
  • kamperen kamperen
  • kanoën kanoën