Hoge Tatra

Eén hooggebergte, twee nationale parken

Bergmeer in de Hoge Tatra
Bergmeer in de Hoge Tatra

Hoe schitterend het Tsjechische landschap ook is, de Hoge Tatra is het waard de landsgrenzen (tijdelijk) over te steken. De pieken in dit Slowaaks-Poolse gebergte zijn hoger, steiler en ruiger – dit is een ideale regio voor de geoefende (berg)wandelaar!

De Hoge Tatra is een hooggebergte in het grensgebied van Slowakije en Polen. Het is onderdeel van de Karpaten, een bergketen die zich uitstrekt over meerdere landen in Centraal Europa, met uitlopers tot in Hongarije, Oostenrijk en Servië. De Hoge Tatra heeft zowel in Polen als in Slowakije de status van Nationaal Park – het was in Slowakije zelfs het eerste gebied dat deze titel kreeg, in 1949. In 1993 werd het gebied aan beide kanten van de Pools-Slowaakse grens door UNESCO erkend als biosfeerreservaat en sindsdien ook als zodanig beschermd. De Hoge Tatra heeft een oppervlakte van ongeveer 740 km2 en telt meer dan 20 bergen met een piek hoger dan 2400m, waarvan de hoogste piek (de berg Gerlach) 2655 meter hoog is. Het gebergte bestaat uit rotsen, alpenweiden en uitgestrekte bossen, die een unieke flora en fauna herbergen. Er komen in de Hoge Tatra zo’n 300 verschillende plantensoorten voor en tot de bekendste diersoorten horen gemzen, marmotten, de bruine beer, wolf, lynx en de adelaar.

Lees meer ...

Fotogeniek hooggebergte

Uitzicht op de hoge bergtoppen
Uitzicht op de hoge bergtoppen

De Hoge Tatra is onder Oost-Europese wintersporters al sinds de Sovjettijd een populair skigebied, maar is ook buiten het winterseizoen een geliefde bestemming onder actieve vakantiegangers. De ruige bergtoppen, donkerblauwe bergmeren, diepe naaldbossen en glooiende alpenweides lijken rechtstreeks uit een fotoreportage te komen. In deze schitterende omgeving zijn verschillende goed onderhouden wandelpaden te vinden. Mede door deze wandelroutes is de Hoge Tatra is misschien wel het meeste toegankelijke hooggebergte in Centraal-Europa, dat zich uitstekend leent voor dagwandelingen en meerdaagse trektochten. Er zijn duidelijk uitgezette, met kleuren gemarkeerde routes, er zijn diverse en goed uitgeruste berghutten, de regio is vastgelegd op duidelijke wandelkaarten en in het veld zijn de wandelpaden en -routes met kleuren gemarkeerd.

Uitdagende wandeltochten

Wandelaars op de toppen van de Hoge Tatra
Wandelaars op de toppen van de Hoge Tatra

Je kunt vanuit een standplaats dagtochten ondernemen en bijvoorbeeld de Lomnický štít bedwingen: met 2364 meter na de Gerlach de tweede hoogste piek van de regio. Als deze klim je te hoog is, gaat er ook een kabelbaan naar de top. Je kunt ook meerdaagse trektochten ondernemen via verschillende berghutten. De te lopen routes zijn eenvoudig tot middelzwaar, maar op sommige hoger gelegen gedeeltes heb je de hulp van staalkabels en ijzeren trappen nodig om de top te bedwingen. Je loopt hier eigenlijk over zogenoemde Klettersteige, of in het Italiaans: vie ferrate. De eerder genoemde berg Gerlach mag je zelfs alleen onder begeleiding van een gids beklimmen. De beste wandelperiode is van september tot half/eind oktober. De hoger gelegen paden worden in november gesloten en gaan half juni weer open. In juli en augustus is het in de bergen vaak erg druk en kan het warm en/of regenachtig zijn. Omdat sommige berghutten een zeer beperkte capaciteit hebben, is het aan te raden om ruim op tijd te boeken. Overigens is kamperen niet toegestaan in de bergen en ten zeerste af te raden.

Video

Voorbeeldarrangement

Berghuttentocht Hoge Tatra – individueel self guided – 3 nachten / 4 dagen

Topografische kaart van de Hoge TatraDe Hoge Tatra – Vysoké Tatry- is het belangrijkste centrum van toerisme en recreatie in Slowakije. Daarnaast is het volgens kenners de mooiste bergketens van het land. Hoge bergtoppen, 10 van hen meer dan 2000 m hoogte, afgewisseld met stille dalen en meer dan 110 kristalheldere gletsjermeren, zijdeachtige glans van de watervallen – dat alles is de magische wereld van de Hoge Tatra Nationaal Park. Sfeervolle berghutten maken het plaatje compleet.

Deze wandelreis zo opgezet dat hij ook geschikt is voor de minder gevorderde wandelaars. Een deel volgen we de “Tatranská Magistrála”, een uitgezette wandelroute langs de boomgrens. Gemiddeld zijn de dagetappes zo’n 6 uur wandelen. Het hoogste punt dat je bereikt is de Rysy (2499m), dit is de hoogste top in het Poolse deel van de Tatra. De overnachtingen zijn in berghutten. Aan te bevelen is een overnachting voorafgaand en/of na afloop van het arrangement. Dit kan in zowel luxe als budget accommodaties.

Wat is de beste tijd om te gaan?

 Wat is de beste tijd voor een wandeltocht in de Hoge Tatra in Slowakije? Het hangt een beetje van de gekozen routes af. De hoger gelegen paden gaan pas 15 juni open. Juli en augustus zijn soms warm, nat en het kan druk zijn. September tot half oktober is optimaal maar juli of augustus kan wat ons betreft ook prima.

Het programma van dag tot dag

 Individuele wandelvakantie met flexibele vertrekdata, 37 km in 4 dagen, de tocht is mogelijk van juni tot oktober, overnachtingen in sfeervolle berghutten. Programma van dag tot dag staat hieronder beschreven.

Wij adviseren een of meerdere overnachting(en) in Stary Smokovec en/of Poprad voorafgaand aan de tocht waar vele comfortabele hotels zijn.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

Moderne liften in de TatraAankomst is op basis van eigen vervoer. Auto parkeren en/of zware bagage in depot achterlaten in Stary Smokovec. Ter plekke bespreken van de details van de tour en klaarmaken voor de aanstaande dagen.

Vandaag wandel je langs de Tatranská magistrála volg de naar de Zamkovského hut. Vlak voor het bergmeer en observatorium Skalnate (1751m) komen we langs Velka Svistovka (2037m) aan de noordoostelijke kant van de Kezmarsky top. Hier kan je van een prachtige uitzicht op de berg Lomnicky genieten.

De bergtop Velka Svistovka is makkelijk toegankelijk via de rood gemarkeerde route. Je vindt er o.a. een panoramisch bord met oriëntatie van de bergtoppen.

Vannacht overnacht je in de Zamkovského berghut.

 • Totaal : 2,5 uur
 • Highlights: Stary Smokovec, Velka Svistovka, Skalnate bergmeer en observatorium
 • Overnachten: berghut Zamkovského chata (1475m)
 • interactieve kaart

Een gems in de TatraWandelen van Zbojnicka berghut naar het kristalheldere Popradské bergmeer (1475m).

De route leidt je omhoog naar de Prielom bergrug (2288m) en dan verder naar de Polsky hreben (2200m). Van hier uit bereik je de hoofdberg van de Hoge Tatra, de Vychodna Vysoka op 2429m hoogte.

Je volgt weer de Tatranská magistrala route en komt langs het Batizovske bergmeer (1879m). Batizovské pleso is een meer aan de voet van de berg Batizovsky. Het meer heeft een oppervlak van 3,48 ha en een diepte van 12m. Ongeveer 200m verder naar beneden vind je de Batizovské waterval. Je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de hoogste top van de Hoge Tratra, de Gerlach (Gerlachovský štít, 2655m) en andere omliggende bergtoppen.

Belangrijk: wij regelen het transport van (een deel van) de bagage van startpunt in Tatranská Lomnica naar berghut Chata Popradské Pleso. Met bagage bedoelen wij je koffers etc die je niet nodig hebt tijdens de trektocht. In de bergen loop je met slechts je rugzak. Je kunt natuurlijk de echt zware bagage op het startpunt laten staan en die bagage dan later ophalen.

Het doel vandaag is de berghut bij het Popradské bergmeer waar je twee nachten zal slapen.

 • Totaal: 7 uur
 • High lights: Popradské en Batizovske bergmeer, prachtig zicht op de Gerlach
 • Overnachten: berghut Horský hotel Popradské pleso (1494m)
 • interactieve kaart

Wandelen in de Tatra bij zonsondergangAan het begin van de dag wandel je richting de berghut Rysmi onder de berg Rysy gelegen op 2250m hoogte. Dit is de hoogst gelegen berghut in de Hoge Tatra. Vervolgens wandelen naar een van de letterlijke hoogtepunten van deze tour – de Rysy bergtop op 2499m hoogte aan de Poolse grens. Het is waarschijnlijk de meest bezochte top van het gebergte en vaak omgeven van mist. Desalniettemin kan je van adembenemende uitzichten genieten op het omliggende panorama. Je daalt vervolgens weer af naar Popradské pleso.

Tip: Het hoogste punt, de Rysy (2499m), kun je ook overslaan omdat het een zij-lus is, zodoende maak je de tocht een stuk lichter.

 • Totaal: 7 uur
 • High lights: Popradské bergmeer, hoogste berghut Chata pod Rysmi, Rysy bergtop (2499m)
 • Overnachten: berghut Horský hotel Popradské pleso (1494m)
 • interactieve kaart

Wandelpad in de Tatra eind oktoberOntbijten. Uitchecken.

Extra trekkings mogelijk. We maken graag een voorstel op maat.

Einde van de berghuttentocht. Transfer naar Stary Smokovec om je bagage en/of auto op te halen of direct naar Poprad en door naar … Bratislava?

WandelschoenenVoor degene die zonder auto op eigen gelegenheid reizen: we regelen desgewenst je reis (halen en brengen) vanaf een vliegveld of treinstation in Bratislava, Kosice, Wenen, Budapest, Krakow, Katowice, Praag of Brno. We boeken daar ook graag een accommodatie.

Berghuttentocht ook als groepsreis mogelijk

 Het is ook mogelijk om deze wandeltocht als groepsreis met gids te doen. Wil je graag in groepsverband wandelen met gids? Kijk dan hier voor de meerdaagse begeleide wandeltours. Meer informatie over de individuele self guided tour vindt u hieronder op deze pagina.

Wilt u graag met andere actieve mensen deze wandeltocht maken? Geef dit dan aan in het boekingsformulier (samen met mogelijke alternatieve reisdata). Wij proberen dan een match te maken tussen andere wandelaars in dezelfde periode.

Hieronder staan de door ons gebruikte accommodaties bij deze meerdaagse tour. De accommodaties zijn geselecteerd op zowel locatie (ligging aan de route) als op luxe.

Chata pod Rysmi

Dit eenvoudige chalet is het hoogst gelegen en jongste chalet in de Hoge Tatra. Het is gebouwd in 1933 en ligt in de Mengusovská vallei op steenworp afstand van de Pools-Slowaakse grens. De locatie is een uitstekend uitvalspunt voor wandelingen in diverse omliggende regio’s, waaronder de Hoge Tatra en de Bielovodská vallei.

 • Aantal sterren: (nog niet beoordeeld)
 • Website: website
 • Locatie: Tatranský národný park – Hoge Tatra
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 2250 m

Kaart met tips voor excursies en overnachten in Duitsland

Chata Plesnivec

Op zo’n vier kilometer van Štrbské Pleso vindt u Chata Plesnivec (‘chalet Edelweiss’), gelegen in de bosrijke omgeving van het plaatsje Tatranska Strba. Het chalet is goed te bereiken: op 700 meter afstand bevindt zich een treinstation. De tuin en gezamenlijke woonkamer bieden voldoende mogelijkheden om andere gasten te ontmoeten of om je alvast voor te bereiden op de activiteiten van de volgende dag. De gids van het chalet kan hierbij helpen.

 • Aantal sterren: (nog niet beoordeeld)
 • Website: website
 • Locatie: Tatranský národný park – Hoge Tatra
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 1290 m

Kaart met tips voor excursies en overnachten in Duitsland

Zamkovského chata

Op een uurtje wandelen van Hrebienok, in de Mala Studena vallei, ligt het chalet Zamkovského. Onderweg naar het chalet passeert u een schitterende waterval en geniet u van een prachtig uitzicht voordat u via een loopbrug het chalet bereikt. Zamkovského chata (1475 m)

 • Aantal sterren: (nog niet beoordeeld)
 • Website: website
 • Locatie: Tatranský národný park – Hoge Tatra
 • Faciliteiten: WIFI; Honden
 • Hoogte : 1475 m

Kaart met tips voor excursies en overnachten in Duitsland

Kaart

Contact

Heb je vragen over onze Tatra tours en wandelarrangementen? Laat je vraag achter op onderstaand formulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ons ook per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

 
 

Verification