Ertsgebergte

Unieke combinatie van kuuroorden, verlaten mijnen en ongerepte natuur

Uitzicht over een mistig Ertsgebergte
Uitzicht over een mistig Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) strekt zich uit over een lengte van 150 km en een breedte van 40 km op het westelijke grensgebied van Tsjechië en de Duitse deelstaat Sachsen. De hoogste pieken bevinden zich in het westelijke gedeelte van het Ertsgebergte. De Klínovec is met 1244 meter de hoogste berg aan de Tsjechische kant en de Fichtelberg (1214 m) aan de Duitse zijde van het gebergte. Naar het westen toe gaat het Ertsgebergte over in het veel lagere Elstergebergte en het Beierse Fichtelgebergte. Naar het noorden toe wordt het Ertsgebergte lager, en in de heuvels liggen de steden Zwickau en Chemnitz. Tijdens de middeleeuwen was het gebergte dicht bebost, maar de ontdekking van zilver- en tinertsen in de vijftiende eeuw zorgde ervoor dat het gebergte bewoond werd. Het dankt zijn naam aan de rijkdom aan ertsen die er lange tijd gedolven werden. Tegenwoordig is het gebied vooral een populair wintersportgebied.

Lees meer ...

Mijnindustrie laat zijn sporen na

Houtsnijwerk Ertsgebergte
Dit houtsnijwerk is typerend voor de regio

Het Ertsgebergte dankt haar naam aan de uiteenlopende soorten erts die eeuwen geleden in de bodem werden ontdekt. Sterker nog: de ontdekking van bodemschatten als zilver- en tinerts heeft er tegen het einde van de Middeleeuwen zelfs voor gezorgd dat de eerste bewoners zich in de regio vestigden. Door de jaren heen heeft de mijnindustrie zich steeds verder ontwikkeld en diepe sporen nagelaten in het landschap. Veel naaldbossen moesten wijken voor deze industrie, die eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbron van de regio vormde. Toen de mijnbouw op zijn retour raakte wisselden veel mijnwerkers hun beroep in voor dat van houtbewerker. Met name in de Kerstperiode zie je veel houtsnijwerk opduiken achter de ramen van huizen in het Ertsgebergte. Inmiddels heeft de natuur de kans gekregen zich te herstellen. Bezoekers zijn dan ook vaak verrast door de jonge bossen die sindsdien ontstonden.

Gevarieerd aanbod voor uiteenlopende doelgroepen

Inmiddels is het gebied een nieuw leven begonnen als bestemming voor toeristen in alle soorten en maten: geschiedenisfanaten halen hun hart op in opengestelde mijnen zoals die bij Jáchymov; natuurliefhebbers duiken te voet of per fiets de bergen in en zij die het liever rustig aan doen genieten van de helende bronnen van kuuroorden als Karlovy Vary (Karlsbad) en Mariánské Lázně (Mariënbad).

Karlovy Vary
Straatbeeld in kuuroord Karlovy Vary

Ook ons aanbod biedt voor elk wat wils. Voor natuurliefhebbers is de Berghuttentocht Ertsgebergte een echte aanrader: in drie dagen trek je over goed begaanbare wandelpaden het gebied door en passeer je mooie natuurgebieden en idyllische dorpjes. Onze Autovakantie Karlovy Vary en Ertsgebergte combineert de berghuttentocht met een bezoek aan het beroemde kuuroord Karlovy Vary. Ook kanoliefhebbers worden niet vergeten: we bieden zowel dagtrips als meerdaagse tochten op de Ohře aan.

Video

Voorbeeldarrangement

Driedaagse berghuttentocht Ertsgebergte

ShoCart kaart ErtsgebergteIn het westen van Tsjechië vormt het Ertsgebergte een natuurlijke grens met Duitsland. Het Ertsgebergte wordt in het Tsjechisch Krušné Hory genoemd en heeft zijn naam te danken aan de rijkdom aan ertsen die hier vroeger gewonnen werden. Het Ertsgebergte is een glooiend gebergte met prachtige natuur. Het karakter van de bergketen is vergelijkbaar met dat van de Belgische Ardennen. Een ideale bestemming voor een actieve wandelvakantie.

 De tocht is zeer geschikt voor de wat minder geoefende wandelaars, bijvoorbeeld gezinnen met kinderen, omdat de routes heel eenvoudig in te korten zijn. Ook kunnen de kinderen (en natuurlijk ook de ouders) de route per step afleggen. Superleuk voor het hele gezin!

 Individueel arrangement, lichte tot middelzware driedaagse trektocht, totaal ca. 45 km. De trektocht leidt de wandelaar naar de hoogste top: Klínovec (1244 m). Met een beetje conditie kan iedereen deze wandeling maken. Onderweg zie je niet alleen prachtige natuur maar proef je ook de rijke historie van dit gebied. De tocht is mogelijk het hele jaar rond maar de beste tijd is van mei tot oktober, overnachtingen in sfeervolle ***/**berghotels. Bagagetransfers zijn mogelijk maar niet noodzakelijk.

Programma van dag tot dag

Hieronder staat het programma van dag tot dag beschreven.

 • Alles openen
 • Alles sluiten

de Blatenský waterloopDe trektocht begint en eindigt in het grensstadje Boží Dar (Duits: Gottesgab) op een hoogte van 1028m. Vanuit Boží Dar volg je de markering van het leerpad van de Blatenský waterloop. Deze unieke kunstmatige waterloop werd in de eerste helft van de zestiende eeuw aangelegd als watertoevoer voor verderop gelegen ertsmijnen. Het kanaal is in totaal 12 km lang en tot 2 m breed. Als je het einde van het kanaal hebt bereikt, daal je af langs de oude, inmiddels ingezakte mijnen. In deze kloven blijft de sneeuw tot ver in de zomer liggen.

Je overnacht in de voormalige mijnbouwstad Horní Blatná, wier roem ooit zo groot was dat de stad het bijvoegsel “koninklijk” mocht gebruiken.

uitzichttoren KlinovecVandaag loop je rechtstreeks naar het bergplaatsje Pernink en dan verder door een mooi veengebied naar Abertamy. Het gebied tussen Pernink, Abertamy en Horní Blatná stond in de zestiende eeuw bekend als de “Zilveren driehoek”. In deze periode leefden veruit de meeste inwoners van deze plaatsen van de mijnbouw van vooral zilver en tin. Na de Dertigjarige Oorlog werd de mijnbouw langzamerhand gestopt en nam bosbouw toe. Tip: Proef eens de lokale specialiteit “Aberthamer” geitenkaas.

Na Abertamy (900 m) staat de klim naar het hoogtepunt van de dag te wachten: de berg Plešivec (1028 m). Eenmaal boven kun je het schitterende panorama van het Ertsgebergte vanuit de uitkijktoren bewonderen. In het restaurant Plešivec kun je even uitrusten en genieten van iets lekkers of verfrissends.

Vanuit de kam daal je langzaam af naar het gehuchtje Nové Mesto bij Jáchymov, waar je vannacht zult slapen.

uitzicht vanaf bergtop KlínovecNa een heerlijk ontbijt verlaat je Nové Mesto in westelijke richting en komt bij het leerpad Jáchymovské peklo. Letterlijk vertaald betekent dit ‘de hel van Jáchymov’. Zoals de naam al doet vermoeden maak je vandaag een uitstapje naar het donkere verleden van deze regio. Het pad herinnert aan de duizenden politieke gevangenen die hier gedwongen werden om in de uraniummijnen te werken. Het leerpad staat ook stil bij de ecologie en natuur van het Ertsgebergte.

Je komt weer uit bij Nové Mesto. Vanuit hier daal je verder af tot de kuuroord Jáchymov. In de statige kuurgebouwen worden patiënten behandeld met stofwisselingsstoringen en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Maar Jáchymov (Joachimsthal) is niet alleen door het helende thermale water beroemd geworden. In de middeleeuwen werd hier zilver gewonnen waarmee rond het jaar 1500 de eerste zilveren daalders geslagen werden.

Meer over de geschiedenis van de stad is te zien in het plaatselijke museum dat gehuisvest is in de voormalige munt.

Vanuit de stad is de zendmast op de berg Klínovec te zien. Deze top bereik je in 15 minuten met de stoeltjeslift. Lopen kan ook, het hoogteverschil is 428 m.

Vanaf Klínovec is het slechts een stukje afdalen en je bent terug in Boží Dar.

 • Overnachting: geen
 • Dagtotaal: 17 km
 • Klimmen: 1077m  (groot deel met lift mogelijk!)
 • Dalen: 992m
 • interactieve kaart

bagage transportBij de berghuttentocht Ertsgebergte is bagagevervoer mogelijk maar niet echt noodzakelijk.

De onderstaande prijzen hebben we echter opgesteld als richtlijn voor bagagevervoer.

De prijs van bagagevervoer is grofweg gebaseerd op het te rijden aantal kilometers en de hoeveelheid tijd die het sjouwen en inpakken met zich meebrengt.

Voordeel van bagagevervoer is dat u eventueel bij blessures gebruik kunt maken van de transfer. U hoeft dan dus op die dag niet te lopen.

U kunt tijdens het boeken aangeven of u een prijsvoorstel wilt ontvangen voor bagagevervoer. Wij maken dan een maatwerk berekening.

Monsterroller in het Ertsgebergte
Monsterroller in het Ertsgebergte

Aan de Duitse zijde van de grens zijn ook heel veel leuke uitstapjes voor de kinderen (o.a. rodelen, monsterroller, touwenparcours) te ondernemen. Zo combineer je actief in de natuur met avontuur en fun, voor elk wat wils.

Als je dan nog een bezoek brengt aan de Vietnamese markt in ůčky kan de vakantie voor gezinnen met pubers niet meer stuk.

Met de ErzgebirgsCard heb je gratis toegang tot ongeveer 100 attracties en aantrekkelijke kortingen op ongeveer 30 plaatsen in heel het Ertsgebergte – in musea, burchten, kastelen, bezoekersmijnen, thermen en historische smalsporen.

combinatie met het Duitse ErtsgebergteBovendien is de ErzgebirgsCard te gebruiken als vervoerbewijs op alle bus- en tramlijnen en in de treinen van het streekvervoer van het Verkehrsverbund Mittelsachsen. In de ‘Echt Erzgebirgischen Landgasthöfen’ krijgt u met de ErzgebirgsCard diverse voordelen.

Meer informatie over het Duitse deel van het Ertsgebergte vind je hier.

We maken graag een uitgewerkt voorstel voor geïnteresseerden die wat langer in het Ertsgebergte willen verblijven.

Wij maken gebruik van de hieronder genoemde hotels en berghutten. Wil je een upgrade naar een een- of tweepersoonskamer? Of naar een **** hotel? Dat is in de meeste gevallen geen probleem. Het aantal eenpersoonskamers is wel beperkt aanwezig. Voor de upgrade geldt een bescheiden toeslag. Tijdens het boekingsproces wordt de toeslag precies uitgerekend en getoond voordat je over kunt gaan tot de definitieve boeking.

Hotel Praha Boží Dar

Hotel Praha Boží Dar

Hotel Praha is een ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie in het Ertsgebergte. Het biedt prima faciliteiten om helemaal tot rust te komen na een lange dag in de natuur. De locatie is bovendien ideaal voor fiets- en wandeltochten. De wijnkelder bij het restaurant van het hotel is zeker een kijkje waard!

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Boží Dar – Ertsgebergte
 • Faciliteiten: WIFI, Honden, Parking, Wellness
 • Hoogte : 1030 m
Pension Houda Bouda

Pension Houda Bouda

Comfortabel pension in het centrum van Boží Dar met de mogelijkheid zelf te koken in een volledig uitgeruste keuken.
Capaciteit: 20 bedden in 2- en 3-persoonskamers en een zespersoons appartement. Een extra bed is op verzoek mogelijk.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Boží Dar – Ertsgebergte
 • Faciliteiten: WIFI, Parking, Honden, Wellness
 • Hoogte : 1028 m
Hotel Ochsendorf

Hotel Ochsendorf

Hotel Ochsendorf ligt aan de rand van Horní Blatná. Het comfortabele hotel beschikt over een sauna en whirpool en is ideaal om bij te komen van een lange wandel- of fietsdag.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Horní Blatná – Ertsgebergte
 • Faciliteiten: WIFI, Parking, Honden, Wellness
 • Hoogte : 1028 m
Hotel Modrá Hvězda

Hotel Modrá Hvězda

Dit familiehotel ligt in het centrum van Horní Blatná, in het hart van het Ertsgebergte. In de gemeenschappelijke ruimtes kun je kennismaken en ervaringen uitwisselen met de overige gasten.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Horní Blatná – Ertsgebergte
 • Faciliteiten: WIFI, Parking, Honden
 • Hoogte : 1028 m
Hotel St. Anna

Hotel St. Anna

Hotel Sint Anna is gevestigd in een van de oudste gebouwen van Boží Dar, gebouwd in 1880. In het volledig gemoderniseerde gebouw zijn karakteristieke elementen bewaard gebleven, die het hotel een unieke uitstraling geven.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Boží Dar – Ertsgebergte
 • Faciliteiten: WIFI, Parking, Honden
 • Hoogte : 1028 m

Kaart

Contact

Heb je vragen over het Ertsgebergte? Laat je vraag achter op onderstaand formulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ons ook per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

 
 

Verification