Het Boheemse Woud

Nationaal park Boheemse Woud

Šumava
Een beekje in het Boheemse Woud (Šumava)

Het Boheemse Woud, in het Tsjechisch Šumava, is een van de vier nationale parken in Tsjechië. Het woud kreeg deze status in 1991 en werd daarmee het grootste nationale park van het land. Het natuurgebied laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen en strekt zich uit tot over de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. De Tsjechische naam Šumava betekent letterlijk ‘ruisen’. Deze naam doelt niet alleen op de ruisende bladeren van het bosrijke gebied, maar ook op het stromen van de Moldau (Vltava), die in deze regio ontspringt.

Video


Ons aanbod

Dwalen door diepe bossen

Dwalend door de diepe bossen van het nationaal park Šumava kom je volledig tot rust. Dit nationale park ligt op de grens met Duitsland en was daarom een belangrijke verdedigingslinie voor het Tsjechische leger. Omdat de hele grensregio goed bereikbaar moest zijn voor militaire voertuigen, is er een uitgebreid netwerk van smalle wegen aangelegd. Dit wegennetwerk is tegenwoordig erg populair onder fietstoeristen.

Zonsondergang in het Boheemse Woud
Zonsondergang in het Boheemse Woud

Prachtige meren

Geen bos kan zonder water, en dat geldt ook voor het Boheemse Woud. Het gebied telt talloze bergbeekjes en vijf prachtige meren. Vooral het Zwarte Meer (het grootste meer van het land) en het Duivelsmeer, waar een meisje de duivel zou hebben verdronken door een steen aan zijn staart vast te binden, zijn de moeite waard.

De Vltava (Moldau kronkelt door het Boheemse Woud
De Vltava (Moldau) kronkelt door het Boheemse Woud

Český Krumlov

Maar niet alleen de natuurlijke bezienswaardigheden zijn een bezoek aan Šumava waard. Een van de bekendste culturele trekpleisters is de stad Český Krumlov, met een historisch stadscentrum dat door de UNESCO wordt beschermd als Werelderfgoed. Verder telt het gebied enkele eeuwenoude kloosters en kastelen, vaak met een prachtig uitzicht op de bossen van Šumava en de rivier Vltava (Moldau). De Vltava is erg populair onder kanoliefhebbers: wij bieden zowel dagtrips als meerdaagse tochten aan op deze rivier.

Český Krumlov
Český Krumlov wordt door UNESCO beschermd als Werelderfgoed

De mooiste fietsroutes

Door Zuid-Bohemen voeren tal van fietsroutes waaronder de EuroVelo 13. De IJzeren Gordijnroute voert door het prachtige Nationale Park Boheemse Woud, langs het Lipnomeer, door charmante dorpen en komt langs enkele interessante monumenten van het IJzeren Gordijn.

iron-curtain-zuidbohemen

Voorbeeldarrangement

Dag 1-5: Fietsen door het Boheemse Woud

Het Boheemse Woud is een ideale bestemming voor fietsliefhebbers. Onze fietstocht brengt je langs de mooiste plekjes in het Boheemse Woud: de Je fietst langs de mooiste plekjes in het Boheemse Woud: watervallen, beekjes, grote en kleine meren, bergen, idyllische dorpjes en moerasgebieden. Tijdens de tocht slaap je tweemaal twee nachten in dezelfde plaats. Je fietst elke dag een lus vanuit deze overnachtingsplaats. Deze opzet biedt veel ruimte voor eigen aanpassingen aan de door ons voorgestelde route. Gemiddeld fiets je zo’n 50 km per dag. Je verplaatst je tussen de beide plaatsen per auto. Heb je geen auto tot je beschikking? Dan regelen wij je transfer.

Fietsen door prachtige landschappen
Je fietst door prachtige landschappen

Dag 5-7: Bezoek aan Český Krumlov

Na het ontbijt op dag 5 vertrek je richting Český Krumlov, na Praag een van de populairste Tsjechische bestemmingen voor toeristen. Het middeleeuwse stadscentrum en het kasteel zijn door UNESCO erkend als Werelderfgoed. Dwalend door de nauwe straatjes met hun karakteristieke straatlantarens is het niet moeilijk je in de Middeleeuwen te wanen. Český Krumlov is een ideale bestemming om na het fietsen van de afgelopen dagen helemaal tot rust te komen. Het stadje ligt in een lus van de Vltava (Moldau), die in de zomermaanden populair is onder kanoërs. Vanuit het stadje kun je hen goed langs zien varen en op de Mantelbrug heb je een goede locatie om ze aan te moedigen bij de lastige sluis vlakbij de brug. Begint het bij jullie ook te kriebelen? Breid dan je arrangement uit met een kanotocht! Wij bieden meerdaagse tochten en dagtrips aan rond Český Krumlov.

Uitzicht op het oude centrum van Český  Krumlov
Uitzicht op het oude centrum van Český Krumlov

Dag 8: Einde arrangement

Na het ontbijt is het arrangement ten einde. Heb je nog niet genoeg gezien van Tsjechië? Verleng je vakantie dan met bijvoorbeeld een stedentrip naar het bruisende Praag!

Kaart

Contact

Heb je vragen over het Boheemse Woud? Laat je vraag achter op onderstaand formulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ons ook per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

    Met behulp van dit formulier kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een vraag stellen.

    Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
    Wij danken u voor uw tijd en wensen u een prettige dag verder!

    Een kopij van deze email wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.