Boheems-Saksisch Zwitserland

Romantisch nationaal park met een internationaal tintje

Bad Schandau
Bad Schandau, aan de rand van Saksisch Zwitserland

Op de grens tussen Duitsland en Tsjechië ligt het schitterende natuurpark Boheems-Saksisch Zwitserland. Het gebied heeft zowel aan de Duitse als aan de Tsjechische kant van de grens de status van Nationaal Park. De regio wordt gekenmerkt door sprookjesachtige landschappen: dennenbossen, rotsformaties en idyllische vergezichten wisselen elkaar af. Daarnaast kom je onderweg veel unieke flora en fauna tegen en aan beide kanten van de grens vind je unieke publiekstrekkers zoals de Bastei en de Pravčická brána.

Sprookjesachtige bezienswaardigheden prikkelen de fantasie

In Saksisch Zwitserland vormen de Bastei en de nabijgelegen vesting Königstein, een van de grootste bergvestingen van Europa. De Bastei is een 305 meter hoge rotsformatie, waar een 76,5 meter lange brug doorheen loopt. Vanaf deze brug, die ook toegang biedt tot vesting Königstein, heb je een schitterend uitzicht over Saksisch Zwitserland. Ook Königstein zelf is een bezoekje waard: de ruim 750 jaar oude vesting is een van de grootste in Europa en nog altijd erg indrukwekkend. Door de eeuwen heen heeft Königstein veel verschillende functies gehad: van klooster tot krijgsgevangenenkamp, van staatsgevangenis tot ziekenhuis. In tijden van oorlog diende de vesting als toevluchtsoord voor hertogen en vorsten, terwijl er in vredestijd grootse feesten en jachtpartijen werden gehouden. Dwaal door de zalen en gangen van dit 10 hectare (!) grote fort en laat je fantasie de vrije loop!

De Bastei in Saksisch Zwitserland
De Bastei in Saksisch Zwitserland

Het Tsjechische symbool van deze regio is de Pravčická brána, de grootste natuurlijke rotspoort van Europa. De indrukwekkende poort is 27 meter breed en tot 21 meter hoog. Aan de voet van de poort bevindt zich het romantische Valkennest (Sokolí hnízdo). De Pravčická brána is niet alleen erg fotogeniek, de brug heeft ook gediend als set voor Hollywoodfilms als The Chronicles of Narnia. Ben je na het zien van deze indrukwekkende zandstenenbrug helemaal in een sprookjesstemming? Loop dan door naar de Edmundkloof, niet ver van de Pravčická brána. Het glanzend groene mos, de hoge rotsformaties en de mysterieuze mist zorgen voor een geheimzinnige, sprookjesachtige sfeer.

Veel mogelijkheden voor een actieve vakantie

Pravčická brána
De Pravčická brána is hét symbool van Boheems Zwitserland

Boheems-Saksisch Zwitserland is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Er lopen verschillende wandelroutes door de regio, die zich uitstekend lenen voor dagtochten of een meerdaagse wandelvakantie. Ook zijn er verschillende fietsroutes, zoals de beroemde Elberadweg. Onze fietstocht van Praag naar Dresden gaat deels door Boheems-Saksisch Zwitserland. Je fietst hier en daar over hoofdwegen, dus wij raden een rustdag aan om van de gebaande paden af te wijken en te voet door deze nationale parken te dwalen. Blijf je liever op een vaste uitvalsbasis maar wil je toch een actieve vakantie in de regio plannen? Dan zijn de Klettersteig bij Děčín, een boottocht over de Elbe en een bezoek aan de Bastei en de Pravčická brána leuke uitstapjes. Een voorbeeldarrangement vind je elders op deze pagina.

Video

Kaart

 

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Boheems Zwitserland is zeker ook geschikt voor de kids. Het meest in het oog springende verschil is toch het landschap zou ik zeggen. Het Reuzengebergte is een echte bergketen met hoogste top van Tsjechië (1602m) en Boheems Zwitserland is meer heuvelachtig met zandsteenformaties.
We hebben vorig jaar voor 3OpReis e.e.a. mogen organiseren voor zowel beide bestemmingen, je krijgt een goede indruk van de gebieden als je de video’s bekijkt:

  Heb je een vraag die niet in onze FAQ database staat? Met behulp van dit formulier kun je de vraag stellen.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
  Wij danken u voor uw tijd en wensen u een prettige dag verder!

  Een kopij van uw email wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.

  De mogelijke kamertypen zijn:

  • Privé meerpersoonskamers / familiekamers met gedeelde faciliteiten. Aanbevolen voor gezinnen of vriendengroepen die minder hechten aan privacy.
  • Privé meerpersoonskamers / familiekamers met privé faciliteiten. Aanbevolen voor gezinnen of vriendengroepen die hechten aan privacy. Bij alle accommodaties zijn kamers met privé faciliteiten beschikbaar.
  • Een- of tweepersoonskamer met privé faciliteiten. Bij alle accommodaties zijn kamers met privé faciliteiten beschikbaar.

  Let op: gedeelde meerpersoonskamers, ook wel slaapzalen genoemd, zijn NIET mogelijk bij dit arrangement.

  Bij het wandelarrangement Boheems Zwitserland is een upgrade naar **** hotels mogelijk (o.a. The Forest Garden Hotel​ en Hotel U Fořta​. Wilt u een kamer upgrade dan kunt u dat in het boekingsformulier aangeven. We maken dan een maatwerk voorstel.

  Hieronder staan de door ons gebruikte hotels bij deze meerdaagse tour. De hotels zijn geselecteerd op zowel locatie (aan de route) als op luxe. Doordat we geen concessies wilden doen aan de locatie bestaat er enig verschil in kwaliteit van de hotels. Alle hotels voldoen ruimschoots aan de minimale **/*** kwaliteitsvereisten. Er zijn mogelijkheden voor een **** upgrade.

  Hotel Mezní Louka

  Hotel Mezní Louka

  Het hotel ligt in het Nationaal Park waar vele wandel-en fietspaden liggen. In de buurt ligt de rivier Kamenice en de grootste natuurlijke zandstenen brug Pravčická gate.

  • Aantal sterren:
  • Website: website
  • Locatie: Hřensko – Boheems-Zwitserland
  • Adres: Mezná 71, 407 17 Hřensko, Czechia
  • Faciliteiten: WIFI; Parking; Wellness
  • Hoogte : 272 m
  Hotel U pekaře Děčín

  Hotel U pekaře Děčín

  Centrale ligging in Děčín.

  • Aantal sterren:
  • Website: website
  • Locatie: Děčín – Boheems-Zwitserland
  • Adres: Lázeňská 7, 405 01 Děčín, Czechia
  • Faciliteiten: WIFI; restaurant
  • Hoogte :
  Pension Mencl

  Pension Mencl

  Het pension ligt even ten oosten van het Nationaal Park.
  Capaciteit: 13 kamers
  Hoogte: 410 m

  • Aantal sterren:
  • Website: website
  • Locatie: Chřibská – Boheems-Zwitserland
  • Adres: Horní Chřibská 14, 407 44 Chřibská, Czechia
  • Faciliteiten: Honden; Parking
  • Hoogte :
  Pension U Forta

  Pension U Forta

  Pension U Forta **** ligt in het hart van Boheems Zwitserland en heeft moderne bungalows waar je in kunt verblijven. De grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa, Pravčická Brána, is slechts op 1 uur lopen.

  • Aantal sterren:
  • Website: website
  • Locatie: Hřensko – Boheems-Zwitserland
  • Adres: 37, 37, Mezná, 407 17 Hřensko, Czechia
  • Faciliteiten: Parking; WIFI; Wellness; Restaurant
  • Hoogte : 283 m
  Hotel U Kaple

  Hotel U Kaple

  Hotel U Kaple is gevestigd in een oud klooster, en dat zie je ook terug aan het interieur. Dit hotel is bekroond tot het beste in prijs/kwaliteitsverhouding in Děčín. Het hotel bevindt zich in de rustige omgeving van Děčín.

  • Aantal sterren:
  • Website: website
  • Locatie: Děčín – Boheems-Zwitserland
  • Adres: U Kaple 544, 405 02 Děčín, Czechia
  • Faciliteiten: WIFI; restaurant; Honden
  • Hoogte : 195 m

  Onze wandelingen in het Boheems Paradijs hebben een kleine overlap qua route maar een combinatie met een paar kleine aanpassingen is zeker mogelijk. 
  Een alternatieve suggestie is om Boheems Paradijs te combineren met Boheems Zwitserland
  (bijvoorbeeld https://actief-in-tsjechie.nl/wandelen-door-boheems-zwitserland/848) of met Reuzengebergte (bijvoorbeeld: https://actief-in-tsjechie.nl/berghuttentocht-reuzengebergte/7/). 

  Deze twee gebieden worden wat betreft naam wel eens door elkaar gehaald. De gebieden liggen ongeveer 125 km uit elkaar.

  Boheems Zwitserland  (Tsjechisch:České Švýcarsko)

  Boheems Zwitserland ligt in noord-west Tsjechië en is een Nationaal park met spectaculaire zandsteen formaties. Het ligt met het Tsjechische deel van het Elbezandsteengebergte ten noorden van Děčín bij de Elbe.

  Boheemse Paradijs  (Tsjechisch: Český ráj)

  Het Boheemse Paradijs ligt in de noord-oost Bohemen, zon 80km ten noord-oosten van Praag. Het is een beschermd landschapspark (CHKO) met zowel rotssteden als weidse landschappen.

  In het Boheems Paradijs vind je o.a. rotsformaties zoals Prachovské skály (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prachovsk%C3%A9_sk%C3%A1ly) en Hruboskalsko (https://www.cesky-raj.info/dr-nl/710-hruboskalsko-rotsstad.html).

  Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

  Omschrijf hier beknopt uw vraag en wij beantwoorden de vraag z.s.m.:

  Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

  Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

  We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

  Contact

  Heb je vragen over Boheems-Saksisch Zwitserland? Laat je vraag achter op onderstaand formulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ons ook per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271. We helpen je graag verder!

   Met behulp van dit formulier kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een vraag stellen.

   Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
   Wij danken u voor uw tijd en wensen u een prettige dag verder!

   Een kopij van deze email wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.