Het Boheems Paradijs

Boheems Paradijs, sprookjesachtig landschapspark

Valdštejn, een burcht in het Boheems Paradijs
Zicht op Valdštejn, een van de vele burchten en kastelen in het Boheems Paradijs (Český ráj)

Het Boheems Paradijs biedt veel mogelijkheden voor actieve (gezins)vakanties. Op deze pagina vind je een selectie van door ons georganiseerde tours en activiteiten. Daarnaast hebben we een voorbeeldarrangement ontwikkeld voor een actieve vakantie in dit schitterende natuurgebied. Kortom het Boheems Paradijs is een ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie.

Zo’n 80 km ten noorden van Praag ligt een sprookjesachtig landschap met bizarre rotsformaties: Český ráj, het Boheems Paradijs. Deze unieke zandstenen rotsen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit de bodem van een inmiddels verdwenen krijtzee. Verschillende rotsformaties zijn te bezoeken – wie tussen de hoge rotsen doorwandelt, heeft al snel het idee door een ‘stenen stad’ te lopen. Vaak hebben de rotsen unieke namen, afgeleid uit hun grillige vormen.

De naam ‘Boheems Paradijs’ werd aan het einde van de negentiende eeuw bedacht door rijke kuurgasten van de regio, die zich hier graag lieten zien. De regio is het oudste beschermde landschapspark van Tsjechië en is door UNESCO erkend als wereldnatuurerfgoed (geopark).

Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod in het Boheems Paradijs.

Video

Voorbeeldarrangement

Het gebied biedt veel mogelijkheden voor actieve (gezins)vakanties.

Kost, een van de vele burchten in het Boheems Paradijs
Kost, een van de vele burchten in het Boheems Paradijs
 • De Burchtentocht brengt je langs de indrukwekkendste burchten en kastelen die het gebied telt.

En dan zijn er nog talloze mogelijkheden om te kanoën, paragliden, zwemmen in een stuwmeer of cultuur te snuiven in een van de plaatselijke musea. Dit alles op nog geen 100 km van Praag!

Dag 1: Aankomst in Turnov

Turnov is al sinds de dertiende eeuw wereldberoemd dankzij de productie van juwelen en sieraden. In het Museum van het Boheems Paradijs vind je een expositie van verschillende edelstenen die in en rond Turnov zijn gevonden. Ook de synagoge en de joodse begraafplaats zijn een bezoekje waard.

Dag 2-4: Burchtentocht Boheems Paradijs

Je verlaat Turnov om drie dagen lang het Boheems Paradijs te verkennen. Je wandelt door schitterende natuur en langs bijzondere rotsformaties. Ook passeer je verschillende burchten en kastelen.

Van sommige van deze eeuwenoude bouwwerken is niet meer dan een ruïne over, maar andere zijn goed onderhouden en je hebt zelfs de mogelijkheid in een kasteel te overnachten!

Dag 5-8: Vakantiehuis Malá Skála & Multi actief pakket Boheems Paradijs

Na afloop van de wandeltocht vertrek je op dag 4 naar Malá Skála, waar je zult verblijven in ons vakantiehuis. Dit is je uitvalsbasis voor de komende dagen.

Beschermd natuurgebied Hruboskalsko rotsenstad bij kasteel Hrubá Skála in het Boheems Paradijs
Beschermd natuurgebied Hruboskalsko rotsenstad bij kasteel Hrubá Skála in het Boheems Paradijs

Er staan verschillende activiteiten op het programma: klimmen en abseilen; een mountainbiketocht; bezoek aan de burchtruïne Vranov; boogschieten en een kanotocht. De volgorde van de activiteiten wordt ter plekke in overleg met de instructeurs vastgesteld.

Klik hier voor meer informatie over het Multi actief pakket.

Dag 9: Einde arrangement

Na het uitchecken is het arrangement ten einde.

Heb je nog niet genoeg van Tsjechië? Dan kun je altijd doorreizen naar je volgende bestemming (wat te denken van een stedentrip naar het gouden Praag?). Zo niet, dan wensen we je een goede reis naar huis!


Onze accommodatiepartners in het Boheems Paradijs

Medieval hotel Stredoveky

Medieval hotel Stredoveky

Een authentiek middeleeuws hotel.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Dětenice – Boheems Paradijs
 • Adres: Dětenice 1, 507 24 Dětenice, Czechia
 • Faciliteiten: accommodatie; Parking
 • Hoogte :
penzion Svaty Jan

penzion Svaty Jan

Centraal gelegen pension met restaurant en zonnig terras.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Turnov – Boheems Paradijs
 • Adres: Hluboká 142 511 01 Turnov, Czechia
 • Faciliteiten: accommodatie; Parking; WIFI; restaurant
 • Hoogte : 262 m
Hotel U Hroznu

Hotel U Hroznu

Het hotel ligt in centrum van Mnichovo Hradiště.

 • Aantal sterren:
 • Website: website
 • Locatie: Mnichovo Hradiště – Boheems Paradijs
 • Adres: Poříčská 27, 295 01 Mnichovo Hradiště, Czechia
 • Faciliteiten: Honden; Parking
 • Hoogte : 233,50 m

Kaart

 

FAQ

Zoek hier in de veelgestelde vragen

Vraag:

Wij willen graag een wandelreis maken langs het gouden pad in Tsjechië.  Ik zie op jullie site een voorstel vertrekkende vanuit Jičín. Ik lees op de website van wandelkrant.be dat het officiële vertrekpunt eigenlijk in Mladá Bolesvlav is. Zij beschrijven een route met als start vanuit Mladá Boleslav naar Mnichovo Hradíště (25 km). Graag meer info hierover en waarom jullie starten vanuit Jičín?

Antwoord:

Wij hebben de route inderdaad iets afwijken van Mladá Boleslav omdat die stad en haar omgeving nogal gedomineerd wordt door de fabrieken van Škoda Auto a.s. Grote delen zijn in onze visie daarom wat minder geschikt als wandelroute. Het stadje Jičín daarentegen is echt een pareltje met een mooi plein en volop gastronomie. We volgen een groot deel de originele gouden route (in het veld rood gemarkeerd) en maken een grote lus langs de high lights van Boheems Paradijs met als leidraad de eeuwenoude gouden route (Zlatá stezka Českého ráje), de officiële site is ) www.zlatastezkaceskehoraje.cz.

Een Tsjechisch talige site met de originele route en veel informatie is http://www.marekp.cz/zlata-stezka-ceskeho-raje).

  Heb je een vraag die niet in onze FAQ database staat? Met behulp van dit formulier kun je de vraag stellen.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
  Wij danken u voor uw boeking en wensen u een prettige dag verder!

  Een kopij van uw boeking wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.

  Onze wandelingen in het Boheems Paradijs hebben een kleine overlap qua route maar een combinatie met een paar kleine aanpassingen is zeker mogelijk. 
  Een alternatieve suggestie is om Boheems Paradijs te combineren met Boheems Zwitserland
  (bijvoorbeeld https://actief-in-tsjechie.nl/wandelen-door-boheems-zwitserland/848) of met Reuzengebergte (bijvoorbeeld: https://actief-in-tsjechie.nl/berghuttentocht-reuzengebergte/7/). 

  Je kunt een maatwerk programma door ons laten opstellen van een bestaande tour of activiteit. We passen de tour/activiteit dan aan op basis van jouw specifieke wensen. Je kunt je specifieke wensen in een email zetten en/of even telefonisch met ons bespreken. Ook kun je het online boekingsformulier van de betreffende tour/activiteit invullen en dan in stap 3 je specifieke wensen vermelden bij het veld “NOTITIES EN SPECIALE VERZOEKEN”.

  Voor maatwerk hebben we antwoord nodig op de volgende vragen, alle antwoorden mogen in eerste instantie “bij benadering”:

  • de reisdata / de datum van de activiteit
  • aantal personen (volwassenen, kinderen, studenten, scholieren)
  • (indien van toepassing) gewenste kamertypen: privé meerpersoonskamer/familiekamer(s), tweepersoonskamers(s), dormitories/slaapzalen
  • gewenste activiteit(en): bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, boogschieten etc.
  • gewenst gebied: bijvoorbeeld Reuzengebergte, Boheems Paradijs, Ohře vallei, Sázava vallei
  • korte schets van de deelnemers/groep: bijvoorbeeld wat is conditieniveau?
  • zijn er bijzondere wensen (vegetarisch, allergieën etc.)
  • eventueel: beschikbare budget.

  Deze twee gebieden worden wat betreft naam wel eens door elkaar gehaald. De gebieden liggen ongeveer 125 km uit elkaar.

  Boheems Zwitserland  (Tsjechisch:České Švýcarsko)

  Boheems Zwitserland ligt in noord-west Tsjechië en is een Nationaal park met spectaculaire zandsteen formaties. Het ligt met het Tsjechische deel van het Elbezandsteengebergte ten noorden van Děčín bij de Elbe.

  Boheemse Paradijs  (Tsjechisch: Český ráj)

  Het Boheemse Paradijs ligt in de noord-oost Bohemen, zon 80km ten noord-oosten van Praag. Het is een beschermd landschapspark (CHKO) met zowel rotssteden als weidse landschappen.

  In het Boheems Paradijs vind je o.a. rotsformaties zoals Prachovské skály (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prachovsk%C3%A9_sk%C3%A1ly) en Hruboskalsko (https://www.cesky-raj.info/dr-nl/710-hruboskalsko-rotsstad.html).

  Voor een bezoek aan de rotssteden is Sobotka wellicht een goede keuze het is een mooie wandeling van Sobotka naar kasteel Hrubá Skála en dan per trein terug naar Sobotka. U loopt dan een groot deel van de Burchtentocht route (https://actief-in-tsjechie.nl/burchtentocht-boheems-paradijs/103/).

  Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag?…

  Omschrijf hier beknopt uw vraag en wij beantwoorden de vraag z.s.m.:

  Vul dan hier uw email adres in en klik vervolgens op verzenden om uw vraag in te dienen.

  Bedankt voor het opsturen van uw vraag...

  We zullen uw vraag zsm beantwoorden per email op het opgegeven email-adres.

  Contact

  Heb je vragen over het Boheems Paradijs? Laat je vraag achter op onderstaand formulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ons ook per e-mail of telefonisch bereiken: info@actief-in-tsjechie.nl of +31 26 737 0271 . We helpen je graag verder!

   Met behulp van dit formulier kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een vraag stellen.

   Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Team Actief in Tsjechië.
   Wij danken u voor uw boeking en wensen u een prettige dag verder!

   Een kopij van uw boeking wordt nu DIRECT naar het door u aangegeven e-mail adres verzonden. Indien u van ons GEEN e-mail ontvangt, check dan of u uw e-mail adres correct heeft ingegeven of kijk in uw spam folder (met name bij hotmail adressen) en neem a.u.b. contact op met ons. Zorg dat u ons e-mailadres info@actief-in-tsjechie.nl als veilige afzender markeert. Dit laatste geldt met name voor hotmail adressen.